Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Το FBI τώρα και στον Κορυδαλλό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το FBI τώρα και στον Κορυδαλλό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Πρωτοφανή παρέμβαση στα δικαστικά χρονικά από τις ΗΠΑ, με πράκτορες του FBI να ανακρίνουν συλληφθέντες από τις ελληνικές αρχές και να προτείνουν συνεργασία με... ανταλλάγματα που παρακάμπτουν ακόμα και τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, καταγγέλλουν οι συνήγοροι των Τούρκων πολιτικών προσφύγων, Γιάννα Κούρτοβικ και Αλέκα Ζορμπαλά.

Πρόκειται για τους απεργούς πείνας που ζητούσαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και τελικά η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην απελαθούν στην Τουρκία, αλλά να εντελεστούν τα ευρωπαϊκά εντάλματα. Οι τρεις από αυτούς είχαν συλληφθεί στη Χίο τον περασμένο Ιούλιο με όπλα και κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP/C, ενώ δύο ακόμα συνελήφθησαν στην Αθήνα γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν πλαστά διαβατήρια.

Την περασμένη Παρασκευή, όπως δήλωσε η Γ. Κούρτοβικ, οι συνήγοροι κλήθηκαν να παραστούν στην εξέταση του Α. Ντ. Γιουκσέλ από δύο πράκτορες του FBI, παρουσία Έλληνα ανακριτή. Όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία και έχει σταλεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προς τις ελληνικές αρχές, οι ΗΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο ζητούσαν τη συνδρομή τους για την έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή τις συλλήψεις της Χίου. Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι είναι εμπιστευτικό και δεν πρέπει να κοινοποιηθεί σε κανέναν από τους ελεγχόμενους, γεγονός όμως που αντίκειται στην ίδια τη διακρατική συμφωνία, όπως εξηγεί η Γ. Κούρτοβικ.

Οι ερωτήσεις ήταν ιδεολογικο-πολιτικού περιεχόμενου και όχι επί των αδικημάτων, τονίζει η συνήγορος, προσθέτοντας πως ο Γιουκσέλ αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως η ελληνική και η γερμανική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητες. "Οφείλουμε να πούμε ότι πρότειναν στον εξεταζόμενο ανταλλάγματα, όπως παρέμβαση στις τελεσίδικες αποφάσεις για έκδοσή του στη Γερμανία", είπε η Γ. Κούρτοβικ.

Οι ΗΠΑ ζητούν την εξέταση όλων των συλληφθέντων της Χίου και των Ελλήνων και όσων θεωρούν ότι μπορεί να σχετίζονται, καθώς και πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, από τα σκουπιδάκια που είχαν στην τσέπη τους κατά τη σύλληψη, όπως σημειώνεται, μέχρι DNA. Οι δικηγόροι εξέφρασαν μάλιστα φόβους για ενδεχόμενο αίτημα έκδοσης από ΗΠΑ ακόμα και Ελλήνων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στον Μπουλούτ Γιαϊλά, καθώς στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά συνελήφθη στις 3 Ιουνίου στην Τουρκία. Ο Μπουλούτ Γιαϊλά όμως είχε απαχθεί δύο ημέρες πριν τη σύλληψή του στην Τουρκία από την οδό Μπόταση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες, ο αριθμός του αυτοκινήτου στο οποίο τον έβαλαν ανήκε σε αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ., όπως είχαν παραδεχθεί τότε ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής σε επικοινωνία με τον Δ. Τσουκαλά. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε διατάξει για το περιστατικό έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε η κατάθεση της δικηγόρου του Γιαϊλά στην Τουρκία, στην οποία όμως το ελληνικό κράτος δεν έδωσε βίζα για να έλθει να καταθέσει, όπως τόνισε η Γ. Κούρτοβικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL