Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Επίθεση ΜΑΤκατά σχολικών φυλάκων έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης / Ξύλο και συλλήψεις επειδή αρνούνται την απόλυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση ΜΑΤκατά σχολικών φυλάκων έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης / Ξύλο και συλλήψεις επειδή αρνούνται την απόλυση

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Αποδεχθείτε την απόλυσή σας, διαφορετικά ξύλο και συλλήψεις. Λιτό και σαφές το μήνυμα το οποίο έστειλαν χθες εκ νέου στους σχολικούς φύλακες η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιστράτευσαν τα ΜΑΤ για να τσακίσουν την επιμονή τους να διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία.

Μετά το βίαιο και εξευτελιστικό σύρσιμο στο οδόστρωμα της Βασ. Σοφίας στα μέσα του Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας έξω απο το ΥΔΜΗΔ, η κυβέρνηση επιφύλαξε χθες νέα αστυνομική καταστολή με χημικά, ξύλο, συλλήψεις και διώξεις στους σχολικούς φύλακες, που συγκεντρώθηκαν έξω απο το υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη απόλυσή τους τον Μάρτιο, οπότε και λήγει το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η αρχή έγινε στις 5 τα ξημερώματα, όταν μια ολιγομελής ομάδα από τους συγκεντρωμένους σχολικούς φύλακες εισήλθε στον χώρο του υπουργείου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Το μείζον αυτό "ατόπημα" των απολυμένων αντιμετωπίστηκε με άμεση επέμβαση της αστυνομίας, που συνέλαβε 9 εργαζόμενους παραπέμποντάς τους με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Οι 9 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, απ' όπου αφέθηκαν κατόπιν ελεύθεροι αφού ορίστηκε δικάσιμος για τις 31 Μαρτίου του 2014

Νωρίτερα, τα ΜΑΤ είχαν απομάκρυνει με βία και χημικά τους σχολικούς φύλακες που εξακολουθούσαν να βρίσκονται έξω απο το ΥΔΜΗΔ, παρά τις συλλήψεις των συναδέλφων τους. Μάλιστα, εξαιτίας της χρήσης χημικών δύο εργαζόμενοι αισθάνθηκαν δυσφορία και παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ οι υπόλοιποι απωθήθηκαν βίαια από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι διέλυσαν ουσιαστικά τη συγκέντρωσή τους. Αδιάψευστος μάρτυρας τα δεκάδες βίντεο, που απαθανάτισαν τις σκηνές βίας και ουρλιαχτών κατά την επιχείρηση της εκδίωξης των σχολικών φυλάκων από το ΥΔΜΗΔ.

Στο πλευρό των σχολικών φυλάκων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Ο Παν. Λαφαζάνης με δηλώσεις του κατήγγειλε την εκδίωξη των εργαζομένων "οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τη δουλειά τους, για το ψωμί τους και το μέλλον τους. Αυτά είναι αίσχη. Είναι ντροπή για αυτή τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει εδώ και τώρα", κατέληξε.

"Όλα όσα θλιβερά έλαβαν χώρα σήμερα έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλνουν ηχηρό μήνυμα: η κοινωνία δεν αντέχει άλλο!" σημείωσε σε δήλωσή της η Μ. Χρυσοβελώνη από τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Οι σχολικοί φύλακες διεκδικούν να μην απομακρυνθούν μετά το τέλος της 8μηνης διαθεσιμότητας, καθώς, όπως παραδέχθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνάντηση που είχαν μαζί του προ ημερών, ένα μικρό ποσοστό μόνο εξ αυτών θα μετακινηθεί σε νέες θέσεις. Πρόκειται για 300 θέσεις τραυματιοφορέων και μερικές δεκάδες ακόμη στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για όσους εργαζόμενους διαθέτουν πτυχία ξένων γλωσσών (δεν ξεπερνούν τους 100). Αντίθετα, οι σχολικοί φύλακες διεκδικούν να εκδοθεί ΚΥΑ που θα διασφαλίζει τη μετακίνηση όλων σε συγκεκριμένες θέσεις είτε την ένταξή τους στο πρόγραμμα ενδοδημοτικής κινητικότητας.

15 βουλευτές της Ν.Δ. κατά Μητσοτάκη για τους δημοτικούς αστυνομικούς

Νέα βέλη για τη διαδικασία της επανατοποθέτησης των δημοτικών αστυνομικών δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτή τη φορά εκ των έσω. Μετά τις καταγγελίες των δημοτικών αστυνομικών για ρουσφετολογική μοριοδότητη των υπαλλήλων στον διαγωνισμό του 2009 (βλ. και προχθεσινό φύλλο της "Αυγής"), σειρά έχει έγγραφο στη Βουλή 15 βουλευτών της Ν.Δ. προς τον κ. Μητσοτάκη, από τον οποίο ζητούν να συμπεριληφθεί στα κριτήρια για τις επανατοποθετήσεις και εκείνο της εντοπιότητας, προκειμένου να απαλειφθεί ο κίνδυνος να μετακινηθούν σε υπηρεσίες μακριά από τις μόνιμες κατοικίες τους.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί και η καταγγελία στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα των δημοτικών αστυνομικών (www.dimastin.blogspot.gr) ότι υπάρχει μετακλητός υπάλληλος (δημοτικός αστυνομικός) στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος και ανήκει στην πολυσυζητημένη σειρά του 2010, που πριμοδοτήθηκε με +20 μόρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL