Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Στο κενό οι διαβεβαιώσεις για την πλήρη απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών / Λάστιχο για τον Κυρ. Μητσοτάκη ο αριθμός των διαθέσιμων που θα απολυθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο κενό οι διαβεβαιώσεις για την πλήρη απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών / Λάστιχο για τον Κυρ. Μητσοτάκη ο αριθμός των διαθέσιμων που θα απολυθούν

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Στην ομολογία ότι ένα σημαντικό μέρος των διαθέσιμων θα δει την πόρτα εξόδου απο το Δημόσιο προχώρησε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για μικρή μειοψηφία υπαλλήλων που δεν θα μετακινηθούν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM, η "μειοψηφία" υπαλλήλων, όπως διαβεβαίωνε, που θα απολυθούν από τη δεξαμενή των διαθέσιμων, έγινε "κατά ένα μέρος" εξ αυτών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στις συμφωνημένες απολύσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "οι απολύσεις του 2014 θα προέλθουν κατά ένα μέρος από τη διαθεσιμότητα, από υπαλλήλους δηλαδή που δεν θα επανατοποθετηθούν", όπως επίσης "από την επιτάχυνση απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον περιορισμό σε μέγεθος Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, ως απόρροια αξιολόγησης όλων των ΝΠΙΔ. Δεν μπορεί να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ΝΠΙΔ που λειτουργούν με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζεται" σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τις 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, αυτές θα προέλθουν "από την ΕΡΤ, από την ολοένα αυξανόμενη δεξαμενή των πειθαρχικών, από τις όποιες περικοπές προσωπικού από τις αμυντικές βιομηχανίες και από στοχευμένες παρεμβάσεις σε μικρά και μεσαία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου".

Στο μεταξύ, στο κενό πέφτουν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την πλήρη απορρόφηση των δημοτικών αστυνομικών σε άλλες θέσεις, αφού η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τη βελτίωση του πλαισίου για την επανατοποθέτησή τους δεν περιλαμβάνει παρά μόνο μία ουσιαστική διορθωτική ρύθμιση. Πρόκεται για την αύξηση από τα 45 στα 50 του ανώτατου ορίου ηλικίας στο οποίο μπορούν να μετακινηθούν στην ΕΛ.ΑΣ και τα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς με την προηγούμενη συνθήκη όσοι υπάλληλοι ήταν άνω των 45 ετών αποκλείονταν αυτομάτως από τη διαδικασία επανατοποθέτησης.

Επίσης το ΥΔΜΗΔ ανακοίνωσε ότι η επανατοποθέτηση "θα γίνεται αποκλειστικά στη βάση των προτιμήσεων στην αίτησή τους και κατά τη σειρά που έχουν ιεραρχηθεί", με τη βελτίωση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, "να αποκλείει κάθε περίπτωση τοποθέτησης σε θέση που δεν έχει αιτηθεί ο δημοτικός αστυνομικός". Το ΥΔΜΗΔ ωστόσο αφήνει αναπάντητη μία από τις βασικές εγκλήσεις των δημοτικών αστυνομικών: ότι, ενώ στην Αττική το σύνολο των εργαζόμενων είναι 1.616, εν τούτοις οι προσφερόμενες θέσεις είναι 1.213, με αποτέλεσμα 403 άτομα να μένουν εκτός τόπου κατοικίας τους και να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή προφανώς να απολυθούν αν δεν δηλώσουν θέσεις εκτός Αττικής.

Τέλος, σε συνάντηση που είχε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τους σχολικούς φύλακες, φέρεται να παρείχε υποσχέσεις - ψίχουλα για την απορρόφηση 300 σε θέσεις τραυματιοφορέων, καθώς και για τη μετακίνηση απροσδιόριστου αριθμού φυλάκων, οι οποίοι έχουν διπλώματα ξένων γλωσσών, στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Να θυμισουμε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών φυλάκων θα απολυθούν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL