Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Διαθεσιμότητα / Διαθεσιμότητα: Νεα ΚΥΑ διευρύνει το πεδίο της αξιολόγησης σε οργανισμούς και ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαθεσιμότητα / Διαθεσιμότητα: Νεα ΚΥΑ διευρύνει το πεδίο της αξιολόγησης σε οργανισμούς και ΟΤΑ

Ούτε σπιθαμή στις δομές του Δημόσιου δεν θα μείνει ανέγγιχτη από τον οδοστρωτήρα της διαθεσιμότητας μετά και την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών για επέκταση της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα των οργανισμών και υπηρεσιών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με την εν λόγω ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ β, αριθμ. 2998) με ημερομηνία 26 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση διευρύνει θεσμικά το πεδίο που θα φθάσει η τσιμπίδα της αξιολόγησης, βάζοντας στο μικροσκόπιο οργανισμούς με προσωπικό και κάτω των 30 εργαζομένων, καθώς και όλους τους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως επίσης και τους εποπτευόμενους φορείς τους.

Ειδικότερα, η νέα υπουργική απόφαση, τροποποιώντας προηγούμενη ΚΥΑ των Ευ. Βενιζέλου και Δ. Ρέππα (υπ' αριθμ. ΔΟΑ/Φ.20/931/11.1.2012) σχετικά με τον προσδιορισμό των φορέων του δημόσιου τομέα που θα αξιολογηθούν, συμπληρώνει ότι τίθενται υπό αξιολόγηση οι οργανικές μονάδες και το προσωπικό και των «ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εποπτείας αυτών». Σημειωτέον, η ΚΥΑ Ρέππα - Βενιζέλου προέβλεπε την αξιολόγηση υπουργείων και των εποπτευομένων τους Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου, της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αυτοτελών δημόσιων υπηρεσιών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Στο ίδιο πλαίσιο, προκειμένου να μην γλιτώσει κανένας οργανισμός από τον σχεδιασμό των καταργήσεων ΝΠΙΔ-ΝΠΔΔ, επέρχεται μια ακόμη αλλαγή που αφορά στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του κεφαλαίου Α' του Ν. 3429/2005, το σύνολο δηλαδή των δημοσίων επιχειρήσεων, με εξαίρεση τις εισηγμένες ή τις συνδεόμενες με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και τις ανώνυμες εταιρείες για τις οποίες δεν έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν ότι οι ως ανω ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ τίθενται σε αξιολόγηση «εφόσον απασχολούν τουλάχιστον 30 εργαζομένους», με την τροποποίηση που επιφέρει η νέα ΚΥΑ απαλείφεται τελείως η παραπάνω φράση, επιτρέποντας στον οδοστρωτήρα των απολύσεων/διαθεσιμότητας να περάσει πάνω από το σύνολο των οργανισμών.

Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL