Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
"Ηρωική" εμφάνιση: Δεν δέχομαι ντιρεκτίβες... / Αναλαμβάνει την ευθύνη των απολύσεων και ο Μ. Χρυσοχοΐδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ηρωική" εμφάνιση: Δεν δέχομαι ντιρεκτίβες... / Αναλαμβάνει την ευθύνη των απολύσεων και ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Προσωπικό χαμηλών προσόντων και "πλεονάζοντες" βρίσκονται στο στόχαστρο των απολύσεων στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως αποκάλυψε χθες ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης για το άνοιγμα των οδικών αξόνων, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη συγχώνευση φορέων εντός του υπουργείου με ομοειδές αντικείμενο, προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενες των απολύσεων / διαθεσιμοτήτων. Μάλιστα, στοχοποίησε τους εργαζόμενους με χαμηλά τυπικά προσόντα και όσους "περισσέψουν" μετά την ολοκλήρωση της πολυδιαφημιζόμενης αξιολόγησης. Σε μια κίνηση μάλιστα επικοινωνιακού πολιτικού τσαμπουκά, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι "αναλαμβάνω την ευθύνη (για τις περικοπές προσωπικού), αλλά δεν δέχομαι ποσοστά και ντιρεκτίβες", αναφερόμενος στις κυβερνητικές διαρροές για την περικοπή του 10% στο υπ. Υποδομών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε το προαναγγελθέν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης "σάρωμα" των συγκοινωνιακών φορέων λέγοντας μόνο ότι "σε αυτή τη φάση δεν θα ακουμπήσουμε τη συγκοινωνία". Να θυμίσουμε πως η PriceWaterhouse Coopers έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό την αξιολόγηση του προσωπικού του ομίλου ΟΣΕ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ.

Ωστόσο σε άμεσο κίνδυνο, όπως ομολόγησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Μega Σαββατοκύριακο", βρίσκονται οι κατασκευαστικές ΔΕΚΟ, δηλαδή η ΕΡΓΟΣΕ, η Αττικό Μετρό, η ΕΓΝΑΤΙΑ και φυσικά το ΤΕΟ, που έχει ήδη εξαγγελθεί η κατάργησή του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "έχουν στηθεί πάρα πολλοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν εφαπτόμενα αντικείμενα, ωστόσο πρέπει οι οργανισμοί αυτοί να έχουν το απολύτως αναγκαίο προσωπικό". Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ΕΡΓΟΣΕ και το Αττικό Μετρό, υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχει η Αττικό Μετρό, υπάρχει η ΕΡΓΟΣΕ, υπάρχουν δηλαδή κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν προσωπικό, το οποίο χρειάζεται επαναξιολόγηση και χρειάζεται μια ανασύνταξη", προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Πάντως, όπως ανέφερε, τον τελευταίο μήνα έγιναν 750 μετακινήσεις σ' επίπεδο κινητικότητας και άλλες 100 διαθεσιμότητες στο υπουργείο Υποδομών, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, διότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια -πρέπει να σας πω και διάλογος- με όλους...".

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Rosco (συντήρηση τροχαίου υλικού), που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε στην ίδια συνέντευξη πως θα τεθούν και αυτές υπό αξιολόγηση, δίνοντας διευκρινίσεις χθες ότι το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μεταφερθεί ως έχει στον ιδιώτη, αφήνοντας όμως μετέωρο το προσωπικό της ROSCO. Για το θέμα των εισιτηρίων, τέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές του το 2014.

* Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν σήμερα στις 9.30 π.μ. οι σχολικοί φύλακες, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένο και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL