Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Επέκταση των απολύσεων τη διετία 2015-16 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέκταση των απολύσεων τη διετία 2015-16 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Η επέκταση των απολύσεων στο δημόσιο τη διετία 2015-16 έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως ομολόγησε χθες η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και κατόπιν υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω μίλησε για μόνιμο μηχανισμό απολύσεων μέσω της κατάργησης δομών.

Την αποκάλυψη για την επέκταση των απολύσεων τη διετία 2015-16 έκανε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία μιλώντας χθες το πρωί στο ρ/δ Real Fm σημείωσε ότι η τρόικα κατά την προχθεσινή παρουσία της στο ΥΔΜΗΔ έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του μηχανισμού διαθεσιμότητας-κινητικότητας και συνακόλουθα των απολύσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, αίτημα το οποίο απέρριψε η ηγεσία του υπουργείου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "η τρόικα εισέπραξε ένα μεγάλο 'όχι' στο να υπάρξει αυτή η συνεχής, η αέναη (σ.σ.: διαδικασία), ο φαύλος κύκλος κινητικότητας, συνδεδεμένη με απολύσεις και διαθεσιμότητα". Την κατάθεση του αιτήματος και την απόρριψη ή του επιβεβαίωσε αργότερα το απόγευμα σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Σκάι και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε κατηγορηματικός ότι "ετέθη το ζήτημα κατά πόσο πρέπει να υπάρχει επέκταση της διαθεσιμότητας με την παρούσα της μορφή, που σημαίνει και απολύσεις ενδεχομένως, κι εμείς είπαμε ότι αυτό είναι κάτι που δεν συζητάμε".

Ειδικά, όμως, για το τελευταίο αυτό θέμα της συζήτησης της επέκτασης από τη μεριά του ΥΔΜΗΔ, η ίδια η κ. Χριστοφιλοπούλου διέψευσε τον προϊστάμενό της αφήνοντας ανοιχτή -παρά την υποστηριζόμενη απόρριψη-τη συζήτηση στο πλαίσιο μιας "επόμενης διαπραγμάτευσης" και "νέας συμφωνίας" για το κούρεμα του χρέους (βλ. αναλυτικά σελ. 3). Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν οι δανειστές έθεσαν το ζήτημα της επέκτασης για το 2015-2016, η υφυπουργός παραδέχθηκε πως "ναι, αλλά εκεί συζητήσαμε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πάρα πολλές από τις πτυχές του προγράμματος που εξελίσσεται τώρα, που αφορά κάποιες από τις θεματικές σας ανέφερα" (σ.σ.: απολύσεις, καταργήσεις / συγχωνεύσεις φορέων,αξιολόγηση, κινητικότητα). Και αυτό το ενέταξε στη συνέχεια η υφυπουργός στο πλαίσιο μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, επαναλαμβάνοντας όμως ότι η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ απάντησε αρνητικά.

Μόνιμος μηχανισμός απολύσεων στο Δημόσιο

Στη συνέντευξη του στον Σκάι, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως "το ζήτημα των απολύσεων ως προς τους ποσοτικούς στόχους τελειώνει με τη δέσμευση την οποία έχουμε αναλάβει (15.000 τη διετία 13-14)". Όμως, αμέσως μετά, περιέγραψε τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού απολύσεων μέσω της αξιολόγησης και κατάργησης δομών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "δεν λέω ότι δεν μπορεί σε ενάμισυ - δύο χρόνια να έρθει η κυβέρνηση, να αξιολογήσει μια δομή, να τη θεωρήσει περιττή και να την καταργήσει. Αυτό βεβαίως και μπορεί να γίνει"...

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι η συμπλήρωση του αριθμού των απολύσεων θα γίνει με την κατάργηση "μικρότερων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (αλλά) και Δημοσίου Δικαίου, τα οποία δεν έχουν λόγο ύπαρξης", στα οποία ενέταξε και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για μεγαλύτερα ΝΠΙΔ, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, τα οποία θα αξιολογηθούν για να διαπιστωθεί αν διαθέτουν πλεονάζον προσωπικό. "Δεν συζητάμε για κλείσιμο, αλλά για στοχευμένες μειώσεις προσωπικού σε ΝΠΙΔ", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL