Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Εύβοια: Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη και τα έργα Χατζηδάκη που... τα πήρε το ποτάμι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εύβοια: Οι υποσχέσεις Μητσοτάκη και τα έργα Χατζηδάκη που... τα πήρε το ποτάμι

Πριν έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο και τον Κώστα Μπακογιάννη, επισκέπτεται την κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές Εύβοια και δεσμεύεται στους κατοίκους τής περιοχής ότι «θα κινηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες για να επιτρέψουμε στη φύση το έργο της δύσκολης και μακροχρόνιας αποκατάστασης», ενώ παράλληλα υπόσχεται «δραστικές παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η Πολιτική Προστασία». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είχαν γίνει στάχτη 23.000 στρέμματα δάσους.

Λίγες ημέρες αργότερα τα καμένα της Εύβοιας επισκέπτεται ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνοντας με στόμφο ότι «δεν ήρθα εδώ για δημόσιες σχέσεις. Δεν προσφέρεται άλλωστε η εικόνα για δημόσιες σχέσεις.  Ήρθα εδώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να δούμε πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα» και ως εκπρόσωπος του επιτελικού κράτους δεσμεύεται πως η κυβέρνηση «θα προχωρήσει με ταχύτητα στα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκοντας τους αναγκαίους κωδικούς -και υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές λύσεις ως προς αυτό- αλλά και εξασφαλίζοντας και τον αναγκαίο συντονισμό». Ο Κ. Χατζηδάκης πριν φύγει τότε από την Εύβοια είχε πει πως «δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δυνάμεις της φύσης, μπορούμε όμως να ελέγξουμε τη δράση μας, να κινηθούμε γρήγορα και συντονισμένα».

Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για την Εύβοια

Αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2019, οι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας την ανάγκη θωράκισης της κεντρικής Εύβοιας με αντιπλημμυρικά έργα σε περίπτωση εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστική ήταν τότε η δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Διαχείρισης και Φυσικών Καταστροφών και προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμιου Λέκκα, που είχε υπερτονίσει την ανάγκη για προστασία των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αφεθεί εκτεθειμένες μέσω αντιπλημμυρικών έργων. «Αυτές οι πυρκαγιές, που θα είναι συχνότερες λόγω της κλιματικής κρίσης, συνεπάγονται έντονες διαβρώσεις στα εδάφη, άρα και υποβάθμιση της επιφάνειας της Γης. Εν συνεχεία, αυτό που παρουσιάζεται είναι κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία δρομολογούν έντονες μετακινήσεις εδαφών. Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ήδη ευπαθή εδαφικά υλικά με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν συντελούνται μόνο από τη βροχή που πέφτει, αλλά από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ποταμός Λήλαντας στέλνει μήνυμα τον Δεκέμβριο του 2019

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ανοίξουμε μια παρένθεση και να θυμίσουμε ότι λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου του 2019, ο ποταμός Λήλαντας, βασικός υποδοχέας των νερών αλλά και των φερτών υλικών της καμένης Δίρφυς, στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά τις πυρκαγιές. Ο ποταμός φουσκώνει επικίνδυνα κατεβάζοντας μεγάλες ποσότητες λάσπης από το βουνό. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν, για προληπτικούς λόγους, να εκκενώσουν τότε όλες τις παραποτάμιες κοινότητες, καθώς η στάθμη του νερού στον Λήλαντα ποταμό είχε ανέβει αισθητά και υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα αντιπλημμυρικά έργα Χατζηδάκη βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά…

Τα αντιπλημμυρικά έργα Χατζηδάκη έμειναν στα χαρτιά

Αύγουστος 2020.  Ένας χρόνος έχει περάσει από τις πυρκαγιές του 2019 και στο προσκήνιο επανέρχονται με τον πιο δραματικό τρόπο οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στους κατοίκους της Εύβοιας.  Ένας χρόνος πέρασε από τότε κι αναζητούνται ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 2.000.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης ώστε να θωρακιστούν η περιοχή, οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.  Ένας χρόνος πέρασε από τότε και από τα τέσσερα έργα που η Πολιτεία υποσχέθηκε να προχωρήσει την περιοχή, μονάχα το ένα προχώρησε κι αυτό ήταν ένα υποέργο αξίας 85.000 ευρώ που αφορούσε την αρχική επέμβαση δημιουργίας αντιδιαβρωτικών φραγμάτων από τους κορμούς των καμένων δέντρων της Δίρφυς. Όλα τα υπόλοιπα έργα αγνοούνται, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να ψάχνει δικαιολογίες στη γραφειοκρατία και να αποδίδει την αδράνειά του σε προσφυγές εργολάβων ξεχνώντας όσα ο Κ. Χατζηδάκης υποσχόταν για «γρήγορες και συντονισμένες δράσεις».

Οι ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι διαχρονικά τεράστιες

Ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, απέδωσε τη φονική καταστροφή και στο γεγονός ότι δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα που ήταν απαραίτητα στα βόρεια των Ψαχνών, γιατί, όπως είπε, προσφυγές είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου επισημαίνει την αδράνεια τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δεν φρόντισαν να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν εγκριθεί από τις αρχές του 2019 και τα οποία θα έβαζαν βάση για τη θωράκιση της περιοχής τού Λήλαντα ποταμού. «Οι ευθύνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι διαχρονικά τεράστιες. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα υπόλοιπα εν καιρώ» δήλωσε ο Β. Αποστόλου αμέσως μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Εύβοιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL