Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Η τέχνη της ανάθεσης ή... "μαζί κολλήσατε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τέχνη της ανάθεσης ή... "μαζί κολλήσατε"

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που εξέπεμψε, κατά τις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από το περιστύλιο της Βουλής.

"Δεν καταλαβαίνω, χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε τόσο καλά όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα" ανέφερε ο υπουργός δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με την ενίσχυση του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας, αλλά να επιρρίψει ευθύνη στους λίγους πολίτες -ευτυχώς- που ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας ή τους απρόσεκτους ως προς τη τήρηση των μέτρων, για την αύξηση της παρουσίας του ιού.

Η σημασία της ατομικής ευθύνης

Σίγουρα η ατομική ευθύνη έχει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της αντιμετώπισης ενός νέου ιού, με πρωτοφανή μεταδοτικότητα και θνητότητα, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, για τον οποίο δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, όπως και η πλήρης γνώση για το πώς συμπεριφέρεται.

Όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό ότι η ατομική ευθύνη είναι αποκλειστικά η αιτία για την έξαρση της πανδημίας στη χώρα κι ότι η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι νουθεσίες για τήρηση των μέτρων και να επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν φορούν μάσκες ή συνωστίζονται στα ανεπαρκή και υποστελεχωμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

Βέβαι, την ίδια ώρα, κάνει πως δεν βλέπει τον συνωστισμό που επικρατεί στις εκκλησίες, καθώς και σε τουριστικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που λειτουργούν χωρίς κανόνες και όρια και προς εξυπηρέτηση συμφερόντων και πιέσεων, όπως φαίνεται.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη και τη χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει από το σχέδιο που υλοποιεί, ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσα από ΣΔΙΤ, αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, παρά την προσωρινή και λόγω πανδημίας στήριξή του, εισόδου ασφαλιστικών εταιρειών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Ουαί υμίν, γραμματείς και... υπουργοί

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε στην αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά φέρνει νέες απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων επικουρικών - «ηρώων», όπως ισχυρίζεται.

Συγκεκριμένα, με πρόσφατη τροπολογία -από τις πολλές- που πέρασαν μαζί με το νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., δίνεται παράταση μόλις για 1-2 μήνες (μέχρι 31-12-20) στις ενεργούς συμβάσεις ενός μόνο μέρος των επικουρικών (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορείς), ενώ οι επικουρικοί των άλλων κατηγοριών (παρασκευαστές, τεχνολόγοι ακτινολόγοι, διοικητικοί τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κ.λπ.) που λήγουν οι συμβάσεις τους τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 οδηγούνται στην απόλυση.

Πρόκειται για περισσότερους από 1.500 επικουρικούς, που ήδη εργάζονται στις δομές Υγείας σχεδόν δύο χρόνια, οι οποίοι είχαν ουσιαστική, εκτός των άλλων, και σημαντική συμμετοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο προσωπικό διορίστηκε με κριτήρια ΑΣΕΠ, είναι έμπειρο και απαραίτητο μπροστά στο νέο κύμα, που ήδη εξελίσσεται.

"Ηρωικές" απολύσεις

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τους «ήρωες» υγειονομικούς νέο κύμα απολύσεων, καθώς, όπως καταγγέλλει το υγειονομικό προσωπικό, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την τύχη των χιλιάδων συμβασιούχων που λήγουν οι συμβάσεις τους το επόμενο διάστημα (ΣΟΧ, συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ κ.ά.).

«Οι μάσκες έπεσαν και τα χειροκροτήματα για τους ήρωες των νοσοκομείων δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος αυτής της κοροϊδίας» τονίζει χαρακτηριστικά το Αυτόνομο Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα ζητώντας την ανανέωση όλων των συμβάσεων επικουρικών για έναν χρόνο, έως 31.12.2021.

Επίσης απαιτούν να μην απολυθεί κανένας από το ΕΣΥ και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι με ειδική αυξημένη μοριοδότηση και ειδική προκήρυξη.

Η μπάλα στην... κοινότητα

Όμως φαίνεται πως το αφήγημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, που τόσο έχει διαφημιστεί, δεν είναι το μόνο που δεν είναι αλήθεια και κρύβεται πίσω από την πολιτική της ατομικής ευθύνης που συνειδητά καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα πρόθυμα ΜΜΕ.

Αν δούμε, για παράδειγμα, το τι έγινε με τα διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, θα καταλάβουμε ακόμα περισσότερο γιατί βολεύει το περί ατομικής ευθύνης. Όταν, επί έναν μήνα καθημερινά, καταγράφεται σταθερή ροή δεκάδων εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και κρουσμάτων που προσέρχονται αυτοβούλως, όπως μάθαμε να λέμε, για έλεγχο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κρύβει την ανεπάρκεια των ελέγχων μιλώντας για ειδικούς αλγόριθμους που ανακαλύπτουν μόλις με το 10%-15% των ελέγχων τα εν δυνάμει κρούσματα, αναφερόμενος στην ατομική ευθύνη.

Βεβαίως, ούτε λόγος για δημιουργία δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού και για τεστ στην κοινότητα προκειμένου να υπάρχει εικόνα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση αρκείται στο πόσοι θα προσέλθουν στις δημόσιες δομές Υγείας έχοντας συμπτώματα και στους ελέγχους που διενεργεί ο υποστελεχωμένος ΕΟΔΥ και οι ευκαιριακής χρήσης εκεί συμβασιούχοι.

Η κρίση ως ευκαιρία... για κάποιους μόνον

Αναφορικά δε με την ανάπτυξη δημόσιων κλινών ΜΕΘ, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχουν 1.200 ΜΕΘ, όμως σε αυτές, όπως φαίνεται, συνυπολογίζει τις κλίνες ΜΑΦ.

Οι ΜΕΘ δημιουργήθηκαν το 1950 με την επιδημία της πολιομυελίτιδας, όπου οι ασθενείς κατέληγαν λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών, ενώ, 70 χρόνια μετά, παραμένουν υποστελεχωμένες και ανεπαρκείς.

Η πανδημία δεν αποτέλεσε ευκαιρία για εκείνους που καθορίζουν την πολιτική της Υγείας να θωρακίσουν το ΕΣΥ, κυρίως με ανθρώπινο δυναμικό, προφασιζόμενοι ότι με τους μειωμένους μισθούς και το ελάχιστο προσωπικό περισώζουν λίγα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που τελικά καταλήγουν σε μεγάλη σπατάλη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, κατά την πρώτη φάση, πολλές κλίνες ΜΕΘ μετατράπηκαν σε Covid, λόγω του ότι το σύστημα Υγείας υπολειτουργούσε.

Οι πιο ξεχασμένοι του "συστήματος"

Τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, πίσω από τις επικλήσεις στην ατομική ευθύνη κρύβεται η παντελής απουσία σχεδίου ενίσχυσης της ΠΦΥ και του ρόλου της στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα, υγειονομική και ψυχοκοινωνική.

Δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς προσπαθούν να επανέλθουν από το σοκ της καραντίνας και την επιβάρυνση της υγείας τους που δέχθηκαν από το «μένουμε σπίτι» και τις αντιφατικές κατά καιρούς οδηγίες.Την ίδια ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού, εισαγόμενα, εγχώρια και «ορφανά», αυξάνονται συνεχώς στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε όλο και περισσότερες πόλεις και η διασπορά του ιού είναι αδιαμφισβήτητη, η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς και συστάσεις για την ατομική ευθύνη, μη λαμβάνοντας καμία μέριμνα για την ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ και της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που εξέπεμψε, κατά τις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από το περιστύλιο της Βουλής.

"Δεν καταλαβαίνω, χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας, έτσι ώστε να τα καταφέρουμε τόσο καλά όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα" ανέφερε ο υπουργός δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με την ενίσχυση του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας, αλλά να επιρρίψει ευθύνη στους λίγους πολίτες -ευτυχώς- που ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας ή τους απρόσεκτους ως προς τη τήρηση των μέτρων, για την αύξηση της παρουσίας του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL