Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ν.Παπαγεωργίου: Πέρα από κάθε λογική οι εξώσεις των προσφύγων (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Παπαγεωργίου: Πέρα από κάθε λογική οι εξώσεις των προσφύγων (Ηχητικό)

Για τις εξώσεις χιλιάδων προσφύγων από τα σπίτια όπου διέμεναν αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί με το προσφυγικό αυτή την περίοδο στην αχαϊκή πρωτεύουσα, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών-στριών Πάτρας, Νίκος Παπαγεωργίου.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/834557923&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Όπως εξήγησε ο ίδιος οι εξώσεις των προσφύγων από τα σπίτια που νοικιάζονταν για λογαριασμό τους, έχει να κάνει με πάγια εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτοί που παίρνουν άσυλο, στερούνται τους δικαιώματος προστασίας που είχαν όσον αφορά στην κατοικία τους. Επίσης χάνουν και τα επιδόματα που έδινε η Ύπατη Αρμοστεία στους πρόσφυγες. Αυτό κρύβει στο βάθος ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για ενταξιακή πολιτική καθώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι όταν κάποιος παίρνει το άσυλο, λύνει και το πρόβλημα της διαβίωσής του. Είναι οικογένειες που πετάγονται στον δρόμο, οι οποίες δεν έχουν που να μείνουν, δεν έχουν που να σιτιστούν. Είναι εξωφρενικό αυτό που γίνεται. Ουσιαστικά σπρώχνεται ένας κόσμος στο περιθώριο…

Είναι μια κατάσταση που δείχνει ότι η «μαύρη», απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ζει και βασιλεύει πάνω στις πλάτες αυτών των ανθρώπων. Είναι ένας μηχανισμός που δεν εντάσσει τους πρόσφυγες στην χώρα, ενώ θα μπορούσαν να το έχουν λύσει αυτό το θέμα. Όλα στοχεύουν στην αποτροπή. Είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που συμβαίνει και αποδεικνύει την βαρβαρότητα της εποχής που ζούμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα, σήμερα, αλλά και κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σε σχέση με τον κορωνοϊό δεν υπήρξε καμία συνδρομή από καμία κρατική υπηρεσία. Οι προσπάθειες της Κίνησης για καθαριστικά και απολυμαντικά μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε ο κόσμος, ήταν αυτό που τους κράτησε σε ένα επίπεδο και δεν είχαμε, ευτυχώς, κανένα απολύτως κρούσμα. Κατά τα άλλα η ζωή τους συνεχίζεται, όντας άστεγοι, πότε θα φτάσει η ώρα για συνέντευξη. Τώρα ήρθε μια ρύθμιση που λέει ότι όσοι από πρώτη Νοέμβρη έχουν πάρει την κάρτα αιτούντος άσυλο, μπορούν να απευθύνονται και να αποκαλύπτεται ο προσωρινός αριθμός ασφάλισης από μια βάση δεδομένων στις κρατικές δομές υγείας. Οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Άνθρωποι δεν μπορούν να καταγραφούν.

Ειδικότερα στην Πάτρα έχουμε 150-160 άτομα στα εργοστάσια. Εμείς με τον Δήμο και άλλες οργανώσεις λειτουργήσαμε ως δίκτυο για να έχουν τροφή οι άνθρωποι. Εκτός από αυτούς στα εργοστάσια, έχουμε και αυτούς που μένουν σε σπίτια, που είναι περίπου 180 άτομα. Λόγω κορωνοϊού οι δουλειές σταμάτησαν κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να τους πηγαίνουμε τρόφιμα στα σπίτια. Εμείς κάθε απόγευμα Παρασκευής, στο στέκι μας που βρίσκεται Ιωάννου Βλάχου 19, συγκεντρώνουμε είδη για αυτούς τους ανθρώπους όπως και για τα παιδιά στο κέντρο της Κορίνθου αλλά και για κρατούμενους των φυλακών του Αγ. Στεφάνου».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL