Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Π.Δαμιανός: Κρατούμενοι σαν τον Β.Δημάκη είναι φάρος (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π.Δαμιανός: Κρατούμενοι σαν τον Β.Δημάκη είναι φάρος (Ηχητικό)

«Αν αντέχω 25 χρόνια τώρα στις φυλακές του Αυλώνα, είναι επειδή υπάρχουν παιδιά σαν τον Βασίλη, που πασχίζουν να μορφωθούν και να βγουν στην κοινωνία καλύτεροι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα Στο Κόκκινο 105,5 ο διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/828347854&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true

Στον απόηχο της χθεσινής κινητοποίησης αλληλεγγύης στον Βασίλη Δημάκη και εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της επιτροπής Μεταγωγών, ο Πέτρος Δαμιανός είπε στην Ευγενία Λουπάκη, ότι επιβάλλεται να γίνει άμεσα αύριο και η διαδικασία για τη μεταφορά του και να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος, που θα επιβαρύνει την ήδη κλονισμένη υγεία του.”Υπάρχουν δεσμεύσεις γι’ αυτό από ανωτέρους της κ. Νικολάου, που ελπίζω να τηρηθούν”

“Τέτοιους κρατούμενους θα έπρεπε να τους χρησιμοποιεί ως υπόδειγμα η Πολιτεία και όχι να τους ταλαιπωρεί και να βάζει εμπόδια στην προσπάθειά τους, τόνισε ο Πέτρος Δαμιανός. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κ. Νικολάου αναφέρεται στις ανακοινώσεις της στην ποινή που εκτίει ο Βασίλης και στα αδικήματα που διέπραξε. Και εκεί και εδώ, στη φυλακή ανηλίκων, οι περισσότεροι βρίσκονται για κακουργήματα, ληστείες, φόνους κλπ, είναι γνωστό. Αν είχαν διαπράξει πλημμελήματα, θα έβγαιναν σε μερικούς μήνες. Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι προσπαθούν αν ξεφύγουν από την παλιά ζωή τους μέσα από την εκπαίδευση. Δίνουν εξετάσεις στα ΑΕΙ σε αφάνταστα πιο δύσκολες συνθήκες από ένα παιδί που βρίσκεται στην οικογένεια, στο σπιτικό και στο δωμάτιό του. Και όσοι τα καταφέρνουν, αποτελούν ελπίδα και παράδειγμα και για τους υπόλοιπους, είναι φάροι, είναι απόδειξη ότι μπορεί να επιστρέψουν στην κοινωνία καλύτεροι και για τους ίδιους και για τους άλλους ανθρώπους.”

Ο Πέτρος Δαμιανός αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Β.Δημάκη, και στην άρνηση του να διακόψει την απεργία πείνας και δίψας. “Θα πιω νερό μόνο από τη βρύση του κελιού μου κύριε Πέτρο μου είπε. Και το κελλί του από το οποίο τον μετήγαγαν αιφνιδιαστικά στα Γρεβενά το κρατούν κενό και φροντισμένο οι συγκρατούμενοί του, από σεβασμό στον αγώνα του”. “Παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει στο πρόσφατο απελπισμένο γράμμα του ότι διακόπτει κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, δέχθηκε με χαρά να με δει, τόνισε ο Πέτρος Δαμιανός, γιατί ο Βασίλης θέλει να ζήσει. Είναι όμως τόσο απογοητευμένος από την αθέτηση των υποσχέσεων που αρνείται να σταματήσει την απεργία”

Οσον αφορά την “νομιμότητα” της επιτροπής Μεταγωγών που επικαλείται η κ. Νικολάου ο Πέτρος Δαμιανός επισήμανε ότι δεν συνεκλήθη ούτε όταν ο Δημάκης μεταφέρθηκε στα Γρεβενά, ούτε όταν επέστρεψε στον Κορυδαλλό μετά την πρώτη απεργία πείνας. “Τώρα θεωρείται απαραίτητη, που μιλάμε για 30 μέτρα απόσταση, από τις Γυναικείες στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού” σχολίασε.

Σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης στις φυλακές ο Πέτρος Δαμιανός είπε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μαι πραγματική επανάσταση, καθώς ιδρύθηκαν σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλες τις φυλακές της χώρας. “Δυστυχώς μόνο σε 7 πρόλαβαν να εγκατασταθούν συντονιστές εκπαίδευσης, γιατί έγιναν οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση “πάγωσε” τη διαδικασία” κατέληξε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL