Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη / Ποινές - κάθαρση στους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη για τη δολοφονία της Ελ. Τοπαλούδη / Ποινές - κάθαρση στους δολοφόνους και βιαστές της Ελένης

Με την επιβολή της ανώτατης ποινής των ισοβίων και επιπλέον 15 ετών φυλάκισης στους δύο κατηγορούμενους Μανόλη Κούκουρα και Αλέξανδρο Λουτσάι, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν κηρυχθεί ένοχοι για όλο το κατηγορητήριο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ολοκληρώθηκε η δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, μιας από τις πιο επεισοδιακές και φορτισμένες, όπως ξεκίνησε και εξελίχθηκε, δίκες των τελευταίων χρόνων.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο άνδρες για το αδίκημα της από κοινού ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για το οποίο τους καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη, και γι’ αυτό του από κοινού βιασμού, για το οποίο τους καταδίκασε σε επιπλέον 15 χρόνια κάθειρξη.

Τόσο η απόφαση όσο και η ποινή υπήρξαν σύμφωνες με την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ως προς τον βιασμό η ελαφρύτερη ποινή που προβλεπόταν τη στιγμή τέλεσης του εγκλήματος και όχι η ισόβια κάθειρξη που προβλέπεται για τον βιασμό από τον Νέο Ποινικό Κώδικα.

Είχε όμως εισηγηθεί την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που είχαν αιτηθεί οι συνήγοροι υπεράσπισης τονίζοντας ξανά ότι δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταμέλεια και ειλικρινής συγγνώμη από τη μεριά των κατηγορουμένων. Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και του ακαταλόγιστου της μετεφηβικής ηλικίας, καθώς επίσης και -μάλλον για τυπικούς λόγους- της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς στη δίκη.

Χειροκροτήματα για την απόφαση

Η απόφαση επί της ενοχής ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 2 μ.μ. και προκάλεσε τα χειροκροτήματα των μελών γυναικείων οργανώσεων που βρίσκονταν στην αίθουσα και είχαν μάλλον αρχίσει να ανησυχούν από την καθυστέρηση της απόφασης, η οποία είχε προαναγγελθεί για τις 12 μ. Οι φόβοι ωστόσο αποδείχτηκαν εντελώς αβάσιμοι, αφού η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και ενδεχομένως το μοναδικό ζήτημα που κρίθηκε σε αυτές τις δύο ώρες να ήταν ακριβώς αυτή η ομοφωνία.

Ανέκφραστοι οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι άκουσαν ανέκφραστοι τόσο την ανακοίνωση της καταδίκης τους όσο και εκείνη της ποινής, αποφεύγοντας αυτή τη φορά προκλήσεις προς το κοινό και γέλια. Ίσως πρώτη φορά σε αυτόν τον σχεδόν ενάμιση χρόνο κατανόησαν το βάρος της πράξης τους και την επίπτωσή της στο θύμα ή, τουλάχιστον, την επίπτωση που είχε σε αυτούς τους ίδιους, κάτι που έμοιαζαν να μην καταλαβαίνουν σε όλη τη διαδικασία, αποθρασυμένοι από τη στήριξη που τους παρείχαν τόσο το περιβάλλον τους όσο και ένα τμήμα της κοινωνίας της Ρόδου.

Στιγμή έντασης από τους συνηγόρους

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε μόνο για μία στιγμή χθες, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί στους δολοφόνους το ελαφρυντικό του ακαταλόγιστου της μετεφηβικής ηλικίας, όταν η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη σηκώθηκε από τη θέση της και φώναξε: «Ποιο ελαφρυντικό; Αυτοί στα 17 τους ανεβάζουν κυβερνήσεις!».

Η μητέρα της δολοφονημένης κοπέλας συνέχισε να επιτίθεται λεκτικά στους κατηγορούμενους και τελικά μεταφέρθηκε προσωρινά στο ιατρείο του Εφετείου για να ηρεμήσει.

"Όχι πολιτικά παιχνίδια"

Αναφορά στις περίεργες σχέσεις των δύο δολοφόνων με την εξουσία είχε κάνει νωρίτερα και ο πατέρας της Τοπαλούδη, ο οποίος μπαίνοντας στο δικαστήριο ζήτησε από όλους «να σταματήσουν να παίζουν παιχνιδάκια στη μνήμη της κόρης μας. Αν θέλουν να λύσουν διάφορα ζητήματα, να το κάνουν εκτός δικαστηρίου. Όχι στη μνήμη της κόρης μας».

Και τόνισε ότι μηνύματα συμπαράστασης φθάνουν στην οικογένεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καλώντας «να το αντιληφθούν αυτό αυτοί που κυβερνούν».

"Υπήρξε πολιτική παρέμβαση"

Ακόμα πιο σαφής υπήρξε ο εκ των δικηγόρων της οικογένειας, αλλά και θείος της δολοφονημένης γυναίκας, Βαγγέλης Γκιουγκής, ο οποίος είπε ότι στη δίκη «υπήρξε πολιτική παρέμβαση χωρίς κανέναν λόγο», και μάλιστα μία μέρα πριν από την απόφαση, και πρόσθεσε:

«Δεν επηρεάζονται οι δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι που είναι πολίτες όταν βγαίνει ένας υπουργός και μιλάει για λαϊκά δικαστήρια; Καλώ τον πρωθυπουργό να πάρει θέση. Να αφήσουν τους δικαστές να βγάλουν απόφαση ανεπηρέαστοι. Να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τη δημοσιότητα αυτής τη δίκης για να προβάλουν προσωπικές φιλοδοξίες».

Παρουσία γυναικείων οργανώσεων

Όλη η διαδικασία διεξήχθη σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, με το κοινό να χειροκροτεί τις αποφάσεις επί της ενοχής και των ποινών, αλλά και κάθε φορά που έπαιρνε τον λόγο η εισαγγελέας, ενώ οι περισσότερες από τις γυναίκες που βρέθηκαν εκεί παρέμειναν στον χώρο αρκετές ώρες περιμένοντας με αγωνία μια απόφαση που θα σημάδευε ιστορικά την πιο πολύκροτη και με δημόσια κάλυψη δίκη της σύγχρονης ιστορίας, που αφορούσε ένα έγκλημα σεξιστικής και μισογυνικής βίας.

Έρευνα για συγγενείς κατηγορουμένων

Τέλος το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του Κούκουρα και της αδελφής του Λουτσάι, ενώ μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από πλευράς της υπεράσπισης, η οποία είδε την προκλητικά επιθετική τακτική της να μην φέρνει οποιοδήποτε αποτέλεσμα σε αυτό το δικαστήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL