Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Σε... αναστολή από την Ν. Κεραμέως το όπλο κατά των επιδημιών που ίδρυσε ο Ελ. Βενιζέλος (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε... αναστολή από την Ν. Κεραμέως το όπλο κατά των επιδημιών που ίδρυσε ο Ελ. Βενιζέλος (Ηχητικό)

Ο δάγκειος πυρετός που χτύπησε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο οδήγησε στη δημιουργία της ΕΣΔΥ, σήμερα ο διάδοχός της, το πανεπιστημιακό τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, είναι σε αναστολή από την Ν. Κεραμέως, ας μας διδάξει η Ιστορία, να βάλουμε τις δυνάμεις που υπάρχουν στη μάχη, ζήτησε ο καθηγητής Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας & Ιατρικής Εργασίας Γιώργος Ντουνιάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/793664968&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Πρέπει να μας διδάξει η Ιστορία, με το πνεύμα του Βενιζέλου να βάλουμε στη μάχη τις δυνάμεις που υπάρχουν, είπε ο κ. Ντουνιάς, θυμίζοντας ότι ήταν ο Ελ. Βενιζέλος, που χτυπήθηκε ο ίδιος από την φονική επιδημία δάγκειου πυρετού, που ίδρυσε την Υγειονομική Σχολή Αθηνών που έγινε στη συνέχεια η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, πριν 90 χρόνια, υιοθετώντας οδηγίες των ειδικών και της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ) για εκπαίδευση υγειονομικών στη Δημόσια Υγεία.

Σήμερα, το ανεξάρτητο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας είναι ο διάδοχος της ΕΣΔΥ και το 2019 είχαμε καταφέρει το τμήμα να είναι ξεχωριστή σχολή στον πανεπιστημιακό ιστό, όπως είπε, αλλά στη συνέχεια το υπουργείο Παιδείας μας τσουβάλιασε σε διαδικασία αναστολής της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Θέτουν θέματα πιστοποίησης, την ώρα που είχαμε πάρει πιστοποίηση το 2011 και εσωτερικά και εξωτερικά, δεν μπορεί σε ώρα μάχης να αναστέλλεται η δράση της σχολής. Έχουμε εθνικά κέντρα αναφοράς λοιμώξεων που ελέγχουν για μηνιγγίδα, σαλμονελώσεις, AIDS, ηπατίτιδες, κτλ., μπορούμε και έχουμε προσφερθεί να συμβάλουμε με τα μοριακά τεστ.

Παράλληλα, συνέχισε, συμβάλαμε στην εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης, υπάρχει στο site του υπουργείου, με συγκεκριμένες ενέργειες και κοστολογημένες δράσεις, γιατί τα σχέδια δεν είναι μόνο τα κρεβάτια ΜΕΘ. Μετά την μάχη, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Δεν ταυτίζεται η δημόσια υγεία με την δημόσια περίθαλψη, είναι συνολικά τα μέτρα πρόληψης, πριν φτάσει κανείς σε νοσοκομείο, ένα πολυεπιστημονικό, πολυτομεακό ζήτημα που έχει να κάνει με τις πολιτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL