Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Αναστολή πληρωμής προστίμων στα Μέσα Μεταφοράς ως την 31η Μαϊου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναστολή πληρωμής προστίμων στα Μέσα Μεταφοράς ως την 31η Μαϊου

Στο πλαίσιο λήψης έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, το υπ. Μεταφορών ανακοίνωσε ακόμη ότι παρατείνεται η ισχύς των ειδικών αδειών οδήγησης Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.)Αυτοκινήτων . Ειδικότερα, σχετικά με τις ειδικές άδειες οδήγησης Ε.Δ.Χ.:

1. Παρατείνεται αυτοδικαίως έως και την 31η Μαΐου 2020 η ισχύς των ειδικών αδειών Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ) αυτοκινήτων των οποίων η λήξη έχει προσδιοριστεί σε ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από 16.03.2020 έως και τις 31.05.2020.

2.Έως και τις 31 Μαΐου 2020 δεν επιτρέπεται στους πολίτες να προσέρχονται στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) της χώρας για την υποβολή αίτησης ανανέωσης των ειδικών οδήγησης Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.  

Αμφιλεγόμενη απόφαση για τη μείωση των ωρών ξεκούρασης για τους οδηγούς φορτηγών

Στο μεταξύ, αμφιλεγόμενο χαρακτήρα έχει η απόφαση του Υπουργείου να επιβάλλει προσωρινή εξαίρεση από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό για τις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης των επαγγελματιών οδηγών, με σκοπό, όπως  τονίζεται «την επείγουσα ανάγκη να εξασφαλισθεί η εύρυθμη τροφοδοσίας της αγοράς».

 Και αυτό γιατί  η προσωρινή εξαίρεση από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) 561/2006 που αφορά στις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης και για όλες τις εθνικές και διεθνείς μεταφορές που πραγματοποιούνται σε ελληνικό έδαφος με φορτηγά οχήματα δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης κάθε εθνικότητας, μπορεί να έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 30 ημερών , ωστόσο προβλέπει αύξηση των ωρών εργασίας και μείωση των ωρών ξεκούρασης με ό,τι  αυτό συνεπάγεται για την οδική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει:  -Η ημερήσια περίοδος οδήγησης δεν υπερβαίνει τις 11 ώρες (αντί 9 ωρών) , -Ο εβδομαδιαίος χρόνος οδήγησης δεν υπερβαίνει τις 60 ώρες (αντί 56 ωρών), -Μετά από περίοδο οδήγησης πεντέμισι ωρών (αντί τεσσερισήμισι ωρών) ο οδηγός κάνει διάλειμμα 45 τουλάχιστον λεπτών χωρίς διακοπή, εκτός εάν λάβει περίοδο ανάπαυσης, -Μειώνεται η κανονική ημερήσια ανάπαυση από 11 σε 9 ώρες , -Η περίοδος εβδομαδιαίας ανάπαυσης μπορεί να αρχίζει μετά τα έξι συνεχόμενα εικοσιτετράωρα από το τέλος της προηγούμενης περιόδου εβδομαδιαίας ανάπαυσης

Πληροφορίες για τους ταξιδιώτες από το Ελ. Βενιζέλος

Το αεροδρόμιο της Αθήνας (www.aia.gr) προχώρησε στη δημιουργία ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα του, στην οποία υπάρχουν όλες οι πληροφορίες προς τους ταξιδιώτες αναφορικά με τον Covid-19 και με ό,τι είναι απαραίτητο και χρήσιμο να γνωρίζουν οι επιβάτες και το ευρύτερο κοινό. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες – στα ελληνικά και στα αγγλικά – και ενημερώνονται διαρκώς, δυναμικά, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες. Ο σύνδεσμος στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου για τις «Χρήσιμες Πληροφορίες προς τους Ταξιδιώτες»: https://www.aia.gr/el/traveler/travellers-info/faq-for-covid19. Τα αντίστοιχα links στους λογαριασμούς social media του ΔΑΑ: Facebook: https://www.facebook.com/ATHairport/, Twitter: https://twitter.com/ATH_airport

Αίσιο τέλος για τους 13 έλληνες οδηγούς στο Ιρακ

Τέλος, οι 13 μεταφορείς – οδηγοί, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί (λόγω απαγόρευσης πτήσεων ελέω κορονοϊού) επι 25 μέρες στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας, επιστρέφουν στην Ελλάδα με ειδική πτήση charter, ναυλωμένη από το Υπουργείο Μεταφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL