Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες για την παρακρατική δράση οπλοφόρων / Τριήμερο ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ συνεχίζονται οι καταγγελίες για την παρακρατική δράση οπλοφόρων / Τριήμερο ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις κύλησε το περασμένο σαββατοκύριακο και η χθεσινή ημέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μικρές ομάδες προσφύγων συνέχιζαν τις προσπάθειές τους να περάσουν τα σύνορα, όπως και τις διαδηλώσεις μπροστά στον φράκτη, αλλά σε καμία περίπτωση οι απόπειρες αυτές δεν είχαν την ένταση των πρώτων ημερών, με τους χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν συρρεύσει στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», ενώ και οι προκλήσεις από την πλευρά της τουρκικής συνοριοφυλακής, που ενισχύθηκε με (σ.σ.: προς το παρόν) μερικές δεκάδες καταδρομείς της τουρκικής αστυνομίας, ήταν λιγότερες.

Όλα τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στάσης της Άγκυρας στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Αν και πληροφορίες από την τουρκική πλευρά των συνόρων αναφέρουν ότι στην Αδριανούπολη έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, δεν υπάρχει αξιόπιστη απάντηση για το πού πήγαν αυτοί οι άνθρωποι.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι γυρίζουν σταδιακά πίσω στην Κωνσταντινούπολη ή σε άλλες πόλεις στις οποίες διαβιούσαν πριν από την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, άλλοι ότι οδηγούνται σε νέο καταυλισμό που στήνει ο Ταγίπ Εργογάν σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα με την Ελλάδα. Στην «κόκκινη ζώνη» οι μόνοι που επιχειρούν τα «ντου» στον φράκτη τις τελευταίες ημέρες είναι μερικές εκατοντάδες νέοι σε ηλικία άνδρες.

Προσπάθεια περιορισμού των "κουμπουροφόρων"

Επί ελληνικού εδάφους, μετά τις καταγγελίες για τη δράση ομάδων που θυμίζουν παραστρατιωτικές οργανώσεις, αλλά και την παρουσία γνωστών φασιστών και νεοναζί στην περιοχή, οι αρχές φαίνεται να λαμβάνουν κάποια μέτρα, ώστε αυτοί να μην δρουν εντελώς ανεξέλεγκτα.

Χθες οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα του tvxs.gr ότι κάποιος από τους «κυνηγούς κεφαλών» που συμμετέχουν στην αυτόκλητη «πολιτοφυλακή» τραυμάτισε κατά λάθος έναν αστυνομικό που συμμετείχε σε περιπολία στις όχθες του Έβρου. Ωστόσο το γνωστό ενημερωτικό site επιμένει ότι έχει διασταυρώσει την πληροφορία και παρουσιάζει τις διαταγές του διοικητή του τάγματος εθνοφυλάκων που εμπλέκεται στην υπόθεση, στην κλειστή ομάδα του Facebook, με την οποία επικοινωνούν τα μέλη, να μην εισέρχονται στην Ζώνη Επιτήρησης Προκάλυψης και πως «απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τον ατομικό τους οπλισμό».

Την αντίθεσή του στη δράση των διαφόρων «κουμπουροφόρων» καταδίκασε χθες ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. Με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη του προς τις εντεταλμένες από την Πολιτεία δυνάμεις που φρουρούν τα σύνορα στον Έβρο και δηλώνει «αντίθετος στις περιπολίες πολιτών, πόσο μάλιστα στις (πιθανές) περιπολίες με όπλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL