Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Β. Ηλιοπούλου: Με τελεσίγραφα διώχνουν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Ηλιοπούλου: Με τελεσίγραφα διώχνουν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (Ηχητικό)

«Δώσαμε αξιοπρέπεια και σώθηκαν ζωές στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Είμαστε εθελοντές. Μας στηρίζει μόνο ο κόσμος. Δε ζητάμε χάρη, ζητάμε έναν χώρο για την κοινωνία». Η Βασιλική Ηλιοπούλου, υπεύθυνη του φαρμακείου του ΜΚΙΕ, μίλησε στις χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα για το πολύτιμο έργο του ΜΚΙΕ και τα τελεσίγραφα της Ελληνικό Α.Ε. να εκκενώσουν τον χώρο ως τις 14 Μαρτίου. Κάλεσμα για κούλουμα έξω από το ΜΚΙΕ κόντρα στα τελεσίγραφα.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/766228705&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Εννέα χρόνια αυτοοργάνωση και επιστημονική επάρκεια

Από τον Ιανουάριο έχουμε δεχθεί δύο τελεσίγραφα από την Ελληνικό Α.Ε. να εκκενώσουμε τον χώρο. Το 2018 υπήρξε δέσμευση από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και από τις Βρυξέλλες ότι το ιατρείο θα συνεχίσει να λειτουργεί και αν χρειαστεί θα δοθεί χώρος για μετεγκατάσταση. Έκτοτε δεν έγινε άλλη κρούση. Και σήμερα φτάσαμε στα τελεσίγραφα.

Μια εθελοντική δομή, όπως το ΜΚΙΕ δεν μπορεί να παρακαλεί ιδιώτες. Φυσικά, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το τελεσίγραφο στις 14 Μαρτίου να παραδοθεί ο χώρος. Υπάρχουν πάρα πολλά φάρμακα και πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη.

Από το 2011 χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήρθαν σε εμάς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πάρα πολλοί ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οικογένειές τους. Μετά το 2016 που άλλαξε ο νόμος και οι ανασφάλιστοι εντάχθηκαν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας ο αριθμός μπορεί να μειώθηκε αλλά ανάγκες υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα.

Ο κανόνας μας ήταν πάντα η ηθική και δεν παρεκκλίναμε καθόλου από τις αρχές μας. Γι’ αυτό και το 2016 μειώσαμε τον αριθμό των γιατρών στο ΜΚΙΕ και στέλναμε τον κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία. Και σήμερα, αν έρχονται σε εμάς κάποιοι για φάρμακα τα οποία μπορούν να πάρουν δωρεάν από τα φαρμακεία, τους στέλνουμε εκεί. 

Τώρα, όμως με τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα βοηθάμε χρόνια πάσχοντες να βρουν τα φάρμακά τους, ίσως κάποια που έχουν αποσυρθεί, πάντα όλα με ιατρική συνταγή.

Εμείς είμαστε εθελοντές. Μας στηρίζει μόνο ο κόσμος. Επί 9 χρόνια λειτουργούμε με αυτοοργάνωση και επιστημονική επάρκεια. Δε ζητάμε χάρη, ζητάμε έναν χώρο για την κοινωνία. Ένας ηλικιωμένος με 400 Ευρώ σύνταξη δεν καλύπτεται, αν έχει χρόνιο νόσημα, π.χ. αν είναι διαβητικός. Χρειάζεται 10 κουτιά φάρμακα και η συμμετοχή που πρέπει να πληρώσει είναι τουλάχιστον 50 ευρώ. Θα έρθει στο ΜΚΙΕ να τα βρει δωρεάν.

Η κοινωνία να αποφασίσει αν θέλει το ΜΚΙΕ

Κάθε μήνα παρέχουμε ιατροφαρμακευτικό υλικό σε δημόσιες δομές, γηροκομεία, συλλόγους γονέων παιδιών με αναπηρία. Πρόκειται για δωρεά φαρμάκων με απολύτως νόμιμη διαδικασία. Δίνουμε επίσης 45.000 – 50.000 κουτιά φάρμακα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, όπως στο Σχιστό και τον Σκαραμαγκά.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τώρα που ξεφύγαμε από την κρίση δεν χρειάζονται αυτές οι δομές. Όταν έρχεται μια οικογένεια με ένα άρρωστο παιδί που χρειάζεται συμπληρώματα και βιταμίνες μη συνταγογραφούμενα, και που το καθένα μπορεί να κοστίζει 25 ευρώ, θα το βρούμε και το δώσουμε δωρεάν. Έχουμε περίπου 120 – 140 μονογονεϊκές οικογένειες στις οποίες δίνουμε γάλα για παιδιά μέχρι τριών ετών και φθάνουν μέχρι εδώ από πολύ μακριά με τα πόδια. 

Η κυβέρνηση και η κοινωνία πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι πάνω απ’ όλα. Γι’ αυτό κι εμείς δημοσιοποιούμε το πρόβλημα αλλά δεν γυρνάμε γύρω γύρω τα γραφεία να παρακαλάμε. Εκθέτουμε τον εαυτό μας γιατί τώρα ακόμα και ο εθελοντισμός αμφισβητείται. Δεν θέλουμε να έχουμε οικονομική διαχείριση, δεν θέλουμε επιχορηγήσεις όπως η ΜΚΟ. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΜΚΟ. Εδώ όλα γίνονται εθελοντικά, η απολύμανση των ιατρείων κτλ.

Έχουμε στείλει επιστολή προς τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης και μια δεύτερη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τη Βουλή, το Ευρωκοινοβούλιο και περιμένουμε απάντηση.

Την Καθαρή Δευτέρα απευθύνουμε κάλεσμα να κάνουμε κούλουμα εδώ, έξω από το ΜΚΙΕ. Όποιος θέλει μπορεί να φέρει γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας ή εβαπορέ. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις ενώ ζητάμε από όσους θέλουν να στείλουν αντίστοιχες επιστολές στην Ελληνικό Α.Ε., τον πρωθυπουργό και τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL