Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Κινδυνεύει με κλείσιμο το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο – Κωφεύει το υπουργείο (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινδυνεύει με κλείσιμο το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο – Κωφεύει το υπουργείο (Ηχητικό)

Με παύση της λειτουργίας του κινδυνεύει το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί από το 2007 ανήλικα παιδιά, θύματα κακοποίησης και παραμέλησης, μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να περικόψει την ετήσια χρηματοδότηση της δομής.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/743264641&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Όπως ανέφερε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του σπιτιού τις ΑΡΣΙΣ Μαριάννα Κολοβού «το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί από το 2007 και φιλοξενεί παιδιά και εφήβους, θύματα κακοποίησης και παραμέλησης, παιδιά που για πολλούς και σοβαρούς λόγους χρειάζεται να απομακρυνθούν από το περιβάλλον τους. Μπορούμε να φιλοξενήσουμε με άμεσες διαδικασίες τα παιδιά, λίγες ώρες μετά την σχετική απόφαση του εισαγγελέα».

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της δομής η κ. Κολοβού σημείωσε πως «όλα τα χρόνια λειτουργίας του ξενώνα υπήρχε πάντα μια χρηματοδότηση εκ μέρους του υπουργείου η οποία κάλυπτε τις αμοιβές του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού, ένα μέρος της θέρμανσης και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα τα υπόλοιπα ήταν πόροι και χορηγίες. Το κόστος του χώρου για το υπουργείο ανέρχεται ετησίως περίπου στις 200.000 ευρώ και άλλα τόσα είναι που πρέπει να εξασφαλίσει η ΑΡΣΙΣ για όλες τις ανάγκες της δομής».

Ωστόσο, «το 2019 το ποσό που εγκρίθηκε για τον ξενώνα ήταν 80.000 ευρώ, κάτι που άφησε μεγάλο κενό για τα λειτουργικά έξοδα, ενώ για το 2020 δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση για το πώς θα συνεχίσουμε παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και εκ μέρους της εισαγγελέως ανηλίκων».

Τον Νοέμβριο μάλιστα επισκέφθηκε την δομή η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει άμεσα σχετική ενημέρωση, κάτι το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει η εν λόγω δομή, τις επόμενες ημέρες οι άνθρωποι της ΑΡΣΙΣ θα έχουν συνάντηση με την υφυπουργό.

«Ελπίζουμε να έχουμε λίγο καλύτερα νέα, εφόσον θα έχουμε και συνάντηση με την υφυπουργό. Ο χώρος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να λειτουργήσει. Η παιδική προστασία και φιλοξενία χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο δεν μπορείς να το κρατήσεις αν δεν μπορείς να το πληρώσεις», σημείωσε η κ. Κολοβού.

«Δεν μπορεί η παιδική προστασία να γίνεται με φιλανθρωπία. Η Πολιτεία έχει και χρέος και ευθύνη σε αυτά τα παιδιά και σε αυτούς τους τομείς να συνεισφέρει τα μέγιστα. Τα παιδιά που παραμένουν στον χώρο θα πρέπει να μεταφερθούν κάπου αλλού αν δεν βρεθεί μια λύση» δήλωσε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως πέρα από τα περίπου 23 παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, από την δομή στηρίζονται οικογένειες που τα παιδιά τους επέστρεψαν στο σπίτι, ανάδοχες οικογένειες καθώς και παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην δομή κα πρόσφατα ενηλικιώθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL