Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Με ΠΝΠ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τη διαχείριση και την αρχαιολογική νομοθεσία για το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Με ΠΝΠ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τη διαχείριση και την αρχαιολογική νομοθεσία για το Ελληνικό

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την προσφυγή τριών συλλόγων του ΥΠΠΟΑ για την ΠΝΠ που αφορά την (μη) απόδοση των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού στον Φορέα Διαχείρισης

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση κατέθεσε στις 30/9 Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η οποία δημιούργησε νέο τοπίο στη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού, παραβιάζοντας ακόμα και την αρχαιολογική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη συγκεκριμένη ΠΝΠ αναβάλλεται η απόδοση κοινόχρηστων χώρων στο Φορέα Διαχείρισης -κάτι που είχε επιτύχει η προηγούμενη κυβέρνηση και αποτυπωνόταν στον ν.4519/2018–, οι οποίοι πλέον παραμένουν επ’ αόριστον στη χρήση και διαχείριση της πωλούμενης  εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε».

Στους συγκεκριμένους χώρους συγκαταλέγεται και ο αρχαιολογικός χώρος του ακρωτηρίου του Αγ. Κοσμά, στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες και, στο Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, υπάρχει πρόβλεψη να μετατραπεί σε οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ υπονομεύεται η αρχαιολογική νομοθεσία και δημιουργείται προηγούμενο μετάθεσης της ευθύνης για τη χρήση και διαχείριση αρχαιολογικών χώρων από το μόνο αρμόδιο κατά το Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες, αφήνοντας περιθώρια για τη δημιουργία του πρώτου, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, ιδιωτικού αρχαιολογικού χώρου.

Αναμενόμενη και εύλογη είναι η αντίδραση των τριών συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων), οι οποίοι με κοινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητούν ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που παραδίδουν τμήματα δημόσιας περιουσίας εκτός συναλλαγής σε ιδιωτική εταιρεία.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί στενά και στο σύνολό τους τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στο θέμα της επένδυσης του Ελληνικού και, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνει τη στήριξή του στην προσφυγή των συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. Καλεί επίσης την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ανακαλέσουν την ΠΝΠ και τη σχετική ΚΥΑ και να προσδιορίσουν συγκεκριμένο χρόνο κατά τον οποίον οι κοινόχρηστοι χώροι θα περάσουν στο Φορέα Διαχείρισης.

Ειδικότερα, τους καλούμε να σεβαστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινόχρηστων αγαθών και να μην προχωρήσουν στην εκχώρηση της διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου του ακρωτηρίου του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό σε κανέναν άλλο φορέα πλην των μοναδικών αρμόδιων δημόσιου χαρακτήρα φορέων,  όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και την πάγια πρακτική για την ιδιοκτησία, χρήση και διαχείριση των αρχαιοτήτων.

Όσο για την κα Μενδώνη, η σπουδή της να ευαρεστήσει τους εντολοδόχους της και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών δεν θα έπρεπε να την οδηγεί να ξεχνά την άλλη ιδιότητά της, αυτή της αρχαιολόγου, και τις ηθικές και επιστημονικές αρχές που αυτή επιβάλλει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL