Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Δίκη Χρυσής Αυγής: Δήλωσε... ειρηνοποιός για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δήλωσε... ειρηνοποιός για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Με πρόθεση να... κατευνάσει τα πνεύματα βρέθηκε στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, υποστήριξε ο κατηγορούμενος Χρήστος Χατζηδάκης που απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κατηγορούμενος, δεύτερος που απολογήθηκε για την επίθεση, απέδωσε το περιστατικό σε τυχαία συνάντηση μεταξύ ομάδας μελών της Χρυσής Αυγής που είχαν βγει για τρικάκια με ομάδα αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, αποδίδοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην πλευρά των αφισοκολλητών. Δήλωσε μάλιστα σχεδόν αλληλέγγυος προς τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, ισχυριζόμενος πως είχε αγαστή συνεργασία μαζί τους και υποστηρίζοντας πως ο ρόλος του εκείνο το βράδυ ήταν συμφιλιωτικός. Όπως είπε, επειδή υπήρχε αλληλεγγύη μεταξύ τους ως εργαζομένων στη Ζώνη, προσπάθησε πολλές φορές να κατευνάσει τα πνεύματα μαζί με τον Σωτ. Πουλικογιάννη, θύμα της άγριας επίθεσης. Ωστόσο δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το τηλεφώνημα που είχε μετά την επίθεση με τον τότε βουλευτή και συγκατηγορούμενο του, Ιωάννη Λαγό.

«Μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν για δουλειές στα γραφεία. Μου είπε αν πρέπει να πάω στο νοσοκομείο να προσέξω μην είναι εκεί οι άλλοι και συνεχιστεί ο τσακωμός, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω. Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλέφωνο ή εγώ, ούτε πώς έμαθε ότι χτύπησα» ανέφερε μετά από ερωτήσεις της προέδρου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη δεν άφησε ασχολίαστη και την επαναλαμβανόμενη από τον κατηγορούμενο θέση περί της αλληλεγγύης του με τον κ. Πουλικόγιαννη: «Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε "φίλος", λέτε "αγαστή συνεργασία"...».

Κατηγορούμενος: Αυτό πληρώνω. Επικράτησε η πολιτική τους βούληση. Βγήκα μπροστά γιατί φοβήθηκα μην δημιουργηθούν επεισόδια. Αυτή την πρωτοβουλία πήρα και αυτή με έμπλεξε. Αν είχα φύγει, θα είχα γλιτώσει.

Κατά τον κατηγορούμενο 15 άτομα της Χρυσής Αυγής που είχαν βγει για τρικάκια, τυχαία συνάντησαν στη Λεωφ. Δημοκρατίας, έξω από πύλη της Ζώνης, 15 άτομα του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Όπως είπε «όταν συναντηθήκαμε, υπήρχε μία ενόχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει. Ζήτησα από τον Πουλικόγιαννη να μιλήσουμε, να τελειώσει η ένταση. Εκείνοι μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά. Πέντε λεπτά μιλήσαμε, μου είπε: "στο είπα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι και είσαι καλό παιδί". Πώς ξεκίνησε δεν ξέρω».

Πρόεδρος: Πώς χτυπήθηκαν οι άλλοι; Με τα χαρτιά σας;

Κατηγορούμενος: Έπεσαν πέτρες. Μπορεί να υπήρχαν και άλλα αντικείμενα αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Εγώ δεν κρατούσα τίποτα. Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί και να υπήρχαν... αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω.

Ο Χρ.Χατζηδάκης είπε πως στο επεισόδιο συμμετείχε ο Αναστάσιος Πανταζής, ο οποίος δεν χτύπησε κανέναν αλλά μόνο φώναζε. «Τον Πανταζή μόνο φραστικά τον άκουσα να επιτίθεται. Ήταν ένας τσαμπουκάς που υπήρχε γενικώς. Δεν είδα κάτι άλλο».

Στη συνέχεια, κλήθηκαν για απολογία οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, μετά τις απολογίες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Πρώτος κατηγορούμενος που ανέβηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν ο Διονύσης Αγιοβλασίτης ο οποίος δικάζεται και στο Πλημμελειοδικείο -με τους πρώην βουλευτές Ι. Λαγό και Ν. Μίχα και άλλους- για την επίθεση στον χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

Όπως ανέφερε ο Δ.Αγιοβλασίτης η απόφαση του Πλημμελειοδικείου -όπου η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική με επίκληση του νέου Ποινικού Κώδικα- αναμένεται αύριο.

Ο κατηγορούμενος που δήλωσε «απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής» δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το τηλεφώνημα που είχε μόλις κλήθηκε ως ύποπτος για το "Συνεργείο" με το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας και κατηγορούμενο ως άμεσο συνεργό στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Ιωάννη Καζαντζόγλου Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στο δικαστήριο το επίμαχο τηλεφώνημα ήταν επειδή θέλησε να μάθει τι είχε συμβεί στην Ηλιούπολη γιατί δεν γνώριζε. Είπε επίσης πως η αρχική απόκριση που έλαβε ήταν πως θα υπάρξει ενημέρωση από τον Ιωάννη Λαγό, μέσω του πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργου Πατέλη. Σε ερώτηση της προέδρου ώστε να διευκρινίσει αν η αναφορά στον, νυν ευρωβουλευτή, Ι. Λαγό, είχε γίνει στις επικοινωνίες με τον Ι. Καζαντζόγλου ο Δ. Αγιοβλασίτης απάντησε:

«Φυσικά. Μετά από το Τμήμα του Αλίμου, όταν μας καλέσανε να δώσουμε εξηγήσεις για κάποια αδικήματα, του ζήτησα τον λόγο για το τι έχει συμβεί και γιατί μας καλούν μάρτυρες».

Ακολούθησε ο εξής διάλογος με την πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον κατηγορούμενο:

Πρόεδρος: Και τι απάντηση πήρατε;

Κατηγορούμενος: Μου είχε πει ότι θα μιλήσει με τον Πατέλη και μετά αυτός με τον Λαγό και θα με ενημέρωνε.

Πρόεδρος: Μάθατε εκ των υστέρων τι είχε γίνει;

Κατηγορούμενος: Όχι. Όταν εγώ ζήτησα εξηγήσεις δεν μου είπαν αν έχει γίνει κάτι.

Πρόεδρος: Από ποιον ζητήσατε εξηγήσεις;

Κατηγορούμενος: Το μήνυμα που μιλάω με τον Καζαντζόγλου και λέει ότι θα πάρει τον Πατέλη και μετά τον Λαγό και θα με ενημερώσει. Μετά με πήρε ο Καζαντζόγλου για τελείως άσχετο λόγο και μου λέει: Δεν έχει συμβεί κάτι, είναι λασπολογία. Το έκαναν για το θεαθήναι.

Εισαγγελέας: Λέτε πως ο Καζαντζόγλου πήρε τον Πατέλη και αυτός το Λαγό. Καταλαβαίνω ότι εσείς περιμένατε εντολή από άλλους για το τι θα πείτε στην κατάθεση σας...

Κατηγορούμενος: Εγώ μίλησα με τον Καζαντζόγλου για να με ενημερώσει αν είχε συμβεί κάτι..

Εισαγγελέας: Θέλατε να σας δώσουν κατευθύνσεις άλλοι... Γιατί;

Κατηγορούμενος: Όταν σε καλούν να δώσεις κατάθεση πρώτη φορά στη ζωή σου.

Ο κατηγορούμενος αρχικά είχε αρνηθεί πως γνώριζε τον Ιωάννη Καζαντζόγλου -από φόβο «μετά από ότι είχε γίνει με τον Φύσσα», όπως είπε σήμερα στο δικαστήριο-, όμως αργότερα όταν κλήθηκε από την ειδική ανακρίτρια ανασκεύασε γιατί «με την ειδική ανακρίτρια ένιωσα άνετα και μίλησα. Ήταν πολύ φιλική... η συμπεριφορά της ήταν σχεδόν μητρική».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL