Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Αισθητά μειωμένος ο καπνός στην Αθήνα από την πυρκαγιά στην Εύβοια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Αισθητά μειωμένος ο καπνός στην Αθήνα από την πυρκαγιά στην Εύβοια

Πολύ βελτιωμένη είναι πλέον η κατάσταση στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας μετά την αποπνικτική κατάσταση το πρωί εξαιτίας της μεταφοράς καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια. Τόσο οι δορυφορικές εικόνες όσο και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη δείχνουν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.

Επίσης, το προγνωστικό σύστημα "IRIS" προβλέπει ότι -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- το βράδυ της Τρίτης δεν θα είναι αποπνικτικό για την Αθήνα και η ατμόσφαιρα θα αποσυμφορηθεί, καθώς ο καπνός φαίνεται να κινείται σταδιακά προς τη βορειοδυτική Αττική, αλλά και τη Σαλαμίνα.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΑΑ-meteo Θοδωρής Γιάνναρος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η παγίδευση του καπνού στην Αθήνα ήταν προσωρινή λόγω και της γεωμορφολογίας του λεκανοπεδίου, κάτι που είχε ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων, αλλά πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά.

Καθώς από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες αναμένεται να κοπάσουν, ενώ παράλληλα στρέφονται σε βορειοανατολικούς, θα μειωθεί περαιτέρω και η μεταφορά καπνού προς την Αθήνα από την πυρκαγιά της Εύβοιας. Όσον αφορά τον καπνό στην Πελοπόννησο, στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από την άλλη πυρκαγιά της Θήβας.

Το προγνωστικό σύστημα "IRIS" αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL