Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα / Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Ελαφόνησο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα σε όλη σχεδόν τη χώρα / Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Ελαφόνησο

Παραμένει και σήμερα πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, αλλά και σε Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Σκύρο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, όπως και τις Σποράδες, με την ανώτατη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 37 και 39 βαθμών και τους ανέμους να φτάνουν στο Αιγαίο έως και 8 μποφόρ. Αυτή η εξέλιξη κρατά σε εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό και ιδίως την Πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς το Σαββατοκύριακο που πέρασε έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας μεγάλες ήταν οι εστίες της φωτιάς στην Ελαφόνησο, αλλά και στην Ανατολική Αττική, όπου κάηκαν εκτάσεις.

Από τη χωματερή η πυρκαγιά

Στην Ελαφόνησο εκτιμάται ότι κάηκε το 20% του νησιού, περί τα 4.000 με 5.000 στρέμματα. Για το νησί, που είναι χαρακτηρισμένο ως Natura και η καταστροφή του βιότοπου είναι σημαντική για την τοπική οικονομία, η δήμαρχος Έφη Λιάρου διαβεβαιώνει μέσω της “Α” πως “πλέον υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή”, καθησυχάζοντας τόσο τους τουρίστες όσο και αυτούς που θέλουν να το επισκεφθούν. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας τα φέρι-μποτ προσεγγίζουν στο νησί και αποβιβάζουν επισκέπτες για τις διακοπές τους. Το κάμπινγκ, που προληπτικά εκκενώθηκε το Σάββατο, λειτουργεί κανονικά και το “σημαντικό”, όπως υπογραμμίζει η δήμαρχος, είναι ότι “από την φωτιά δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το κέντρο του νησιού και πέρασε από τον χώρο υγειονομικής ταφής. Οι βόρειοι άνεμοι έστρεψαν τη φωτιά προς τα νότια και δυτικά του νησιού. Κάτοικοι υποστηρίζουν ότι, την ώρα της φωτιάς, γύρω από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων μύριζε πετρέλαιο, ενώ διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη μόνιμων πυροσβεστών κατά τη θερινή περίοδο. Άμεση ήταν, πάντως, η επέμβαση των πυροσβεστών που κατέφθασαν τα ξημερώματα στο νησί και των εναέριων μέσων, που επιχειρούσαν παρά τους ισχυρούς ανέμους. Από την πυρκαγιά δεν κινδύνευσαν σπίτια. Κάηκαν μόνον πουρνάρια, λίγες ελιές και κάποια μελίσσια. Για την κατάσβεση, επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 4 υδροφόρες των δήμων.

Στ. Αραχωβίτης: Προέχει η αντιπλημμυρική θωράκιση

Στο νησί βρέθηκε χθες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος έκανε λόγο για “σοβαρή οικολογική καταστροφή στο νησί”. Χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι “δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ οι απώλειες σε περιουσίες ήταν περιορισμένες”, εξήγησε ότι “αυτό οφείλεται στην επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης, εναέριων και επίγειων, και στην επάρκεια προσωπικού μετά τη διευθέτηση του θέματος των πυροσβεστών πενταετούς θητείας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”. “Καθοριστική ήταν και η συνεργασία του δήμου με τις υπηρεσίες”, πρόσθεσε ο Στ. Αραχωβίτης. Αφού επισήμανε ότι “το νησί επανέρχεται στην κανονικότητά του, καθώς οι τουριστικές υποδομές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα”, υπογράμμισε πως “αυτό που προέχει τώρα είναι η επαρκής χρηματοδότηση ώστε να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα έγκαιρα, πριν την έλευση του χειμώνα”.

“Η φωτιά στην Ελαφόνησο αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ακραίες καταστάσεις όλο και συχνότερα στο μέλλον, γι’ αυτό και η σοβαρή προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του φαινομένου δεν θα πρέπει να ανακοπεί”, τόνισε ο Στ. Αραχωβίτης, για να καταλήξει: “Όσο για τη συζήτηση περί απόδοσης ευθυνών, οι αρμόδιες αρχές είμαστε σίγουροι ότι θα κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, στην ώρα τους. Τώρα προέχει η αποκατάσταση της ομαλότητας και η συνέχιση της υψηλής επισκεψιμότητας της Ελαφονήσου”.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου, αφού σημείωσε πως “πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή για το νησί, που προήλθε από φωτιά που ξέσπασε στις γνωστές μπαρουταποθήκες, τις χωματερές”, τόνισε: “Αυτό που προέχει είναι άμεσα να οριοθετηθεί η έκταση που κάηκε, να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και να καταγραφούν οι ζημιές στον αγροτικό χώρο και σε τυχόν περιουσίες που καταστράφηκαν”.

Σε επιφυλακή στον Υμηττό

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα σε επιφυλακή ήταν η Πυροσβεστική για τυχόν αναζωπύρωση στον Υμηττό, παρότι η φωτιά είχε οριοθετηθεί έγκαιρα, από το πρωί της Δευτέρας. Η φωτιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Προσήλιο, που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Παιανίας. Κάηκαν δυο σπίτια και κάποιες κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα δυο οικοδομικά τετράγωνα να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Από την πρώτη στιγμή, στο σημείο στάλθηκαν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Η Περιφέρεια Αττικής απέστειλε 22 βυτιοφόρα. Με το πρώτο φως του ήλιου, στην περιοχή επιχειρούσαν 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και 2 ελικόπτερα του στρατού. Παρότι δεν στάλθηκε μήνυμα μέσω του αριθμού 112, αστυνομικοί και πυροσβέστες με ντουντούκες καλούσαν τους λιγοστούς κατοίκους της αραιοκατοικημένης περιοχής να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Στόχος της Πυροσβεστικής, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν να μην μετακινηθεί το πύρινο μέτωπο στην μπροστινή πλευρά του Υμηττού και στο δάσος της Καισαριανής. Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που έκαναν λόγο για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το κράτος ξέρει

Επαινώντας την εγρήγορση του Πυροσβεστικού σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης είπε απευθυνόμενος στους πολίτες: “Καθήκον μας η προστασία σας και η ασφάλειά σας. Όλοι μαζί πρέπει να προσέχουμε τον τόπο μας. Το κράτος ξέρει συντεταγμένα να προστατεύει τους πολίτες του”. Αναφερόμενος στο σύστημα 112, ο υπουργός εξήγησε πως “όταν υπάρχει κίνδυνος, κανείς πολίτης δεν πρέπει να μείνει χωρίς πληροφόρηση”.

Πύρινα μέτωπα από την Άρτα ώς την Κεφαλλονιά

Πολλά τα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες ανά την χώρα. Αργά το μεσημέρι χθες πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στην θέση Πλατύ Κομποτίου Άρτας, όπως και στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετός του Δήμου Τριφυλίας. Στο Πλατύ Κομποτίου έσπευσαν 23 άνδρες με 11 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικόπτερο και μια υδροφόρα του Δήμου Αρταίων. Στα δε πύρινα του Δήμου Τριφυλίας, στη φωτιά στο Γλυκορρίζι επιχειρούσαν 18 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και 5 αεροπλάνα, τύπου Πετζετέλ.

Στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα. Επίσης, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στη δυτική Αχαΐα, στις περιοχές Μπούκα και Φώσταινα, όπου επιχειρούσαν πυροσβέστες με οχήματα. Στην Κεφαλλονιά, η περιοχή του Αγκώνα επλήγη από πυρκαγιά, η οποία γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL