Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ανακοινώθηκε χθες το φετινό πρόγραμμα / Αισχύλεια: 45 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανακοινώθηκε χθες το φετινό πρόγραμμα / Αισχύλεια: 45 χρόνια πολιτιστικής παρουσίας

Με το Παλαιό Ελαιουργείο, εμβληματικό χώρο διεξαγωγής των Αισχυλείων και τοπόσημο της Ελευσίνας, να «είναι σε μια μετάβαση», καθώς εκκρεμεί η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας, που το διαχειρίζεται, να παραδώσει τη χρήση του και κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως έχει ζητηθεί από τη δημοτική αρχή, ανακοινώθηκε χθες το φετινό πρόγραμμα της μεγάλης διοργάνωσης που γίνεται 45 ετών και αρχίζει στις 25 Αυγούστου. Για νέα συμφωνία ανάμεσα στον δήμο και στην Εθνική Τράπεζα, που περιλαμβάνει παραχώρηση τεσσάρων χρόνων για το Ελαιουργείο, μίλησε ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς, σημειώνοντας πως "εφόσον γίνουν οι κατάλληλες ανακατασκευές στο Διοικητήριο, θα μπορεί ο χώρος να λειτουργεί όλο τον χειμώνα".

Από τα φετινά Αισχύλεια απουσιάζει όπως και πέρυσι η εικαστική εγκατάσταση, η οποία εντάσσεται στην Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σύμφωνα και με τον σχετικό φάκελο. "Επειδή όμως η εικαστική εγκατάσταση είναι σώμα του φεστιβάλ, μας ενδιαφέρει πώς θα επιστρέψει στην αγκαλιά των Αισχυλείων για να εξελιχθεί" σχολίασε η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας και υπεύθυνη των Αισχυλείων Κωνσταντίνα Μαρούγκα.

Σε ερώτηση για την απουσία υπευθύνων της Πολιτιστικής από την παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως «η Πολιτιστική είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα της πόλης και η δημοτική αρχή θα φροντίσει να έχει κάθε επιτυχία. Ωστόσο, είναι ένας αυτόνομος οργανισμός που παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Ως σημαντικό συμβάν, θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2021 ακριβώς γιατί θα έχει αφήσει το δικό της αποτύπωμα τόσο στο πολιτιστικό όσο και στις υποδομές της πόλης. Και τα Αισχύλεια θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί κι αυτά έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα" συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα παρουσίασε η υπεύθυνη των Αισχυλείων, ενώ παρών ήταν και ο χορογράφος Παύλος Κουρτίδης, η παράσταση του οποίου "Γενοκτονία" θα παρουσιαστεί στις 20.9. «Δημιουργήσαμε ένα εικαστικό περιβάλλον που θύμιζε έναν εξωτερικό χώρο. Ήρθαμε εδώ που ανήκει η παράσταση. Με το που είδα το χώμα κατενθουσιάστηκα" υποστήριξε ο χορογράφος, που μίλησε για μια σύγχρονη παράσταση που τιμά τα εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. "Η παράσταση καταδεικνύει όλο αυτό που έγινε. Αλλά δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη γενοκτονία των Ποντίων. Είναι μια παράσταση που μιλάει για τη γενοκτονία παντού, που υπάρχει έως και σήμερα, και είναι ένας ύμνος στην ίδια την ανθρωπότητα".

Η έναρξη στις 25 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας γίνεται με μια συναυλία της Λίνας Νικολακοπούλου, με ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού και καλεσμένους τους Άγγελο Παπαδημητρίου και Σταύρο Σιόλα. Στις 27.8 στο Παλαιό Ελαιουργείο παρουσιάζεται η παιδική παράσταση "Αλαντίν", στις 28.8 ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies, στις 30.8 οι Χαΐνηδες, την 1η Σεπτεμβρίου η "Ορέστεια", στις 2.9 το συγκρότημα "Κοινοί Θνητοί", στις 3.9 ο "Δον Ζουάν", στις 4.9 συναυλία των Λ. Μαχαιρίτσα και Ν. Πορτοκάλογλου, στις 6.9 η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", στις 9.9 "Το σπήλαιο", 11.9 συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, 13.9 "Εκκλησιάζουσες - η οπερέτα", 15.9 "Ικέτιδες", 16.9 αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από τους Γ. Νταλάρα, Μ. Πασχαλίδη και Α. Στρατηγού, 18.9 "Θεογονία ένα μεγάλο γλέντι", 22.9 "Σατανερί", 23.9 πειραματική τζαζ από τους Avlos, 24.9 "Περιπλανήσεις" και 28.9 Ρωμέικο Πανόραμα.

Στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας από 29.8 έως 17.9 θα προβληθούν οι ταινίες "Ακίνητο ποτάμι", "1968", "The waiter", "Η ευνοούμενη", "Η σιγή των ψαριών όταν πεθάνουν", "Όλα για όλα", "Χρυσόψαρο" και "Η δουλειά της".

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL