Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Kαταγράφοντας το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας

Παρουσίαση χθες των αποτελεσμάτων του "Παρατηρητηρίου"

"Το Παρατηρητήριο Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου είναι απαραίτητο αν θέλουμε να υπερβούμε έναν ορισμό του πολιτισμού που περιορίζεται στις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά και αποτελεί προϋπόθεση για να προτείνουμε πολιτισμικές πολιτικές που θα απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε το πεδίο σε μια νέα τροχιά αειφόρου ανάπτυξης και θα βελτιώσουμε τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με τελικό στόχο τη βελτίωση των όρων της πολιτισμικής δημοκρατίας", επισήμανε χθες η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στο αμφιθέατρο του υπουργείου, κατά τη συνάντηση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Α' Φάσης της έρευνας για το Παρατηρητήριο του Εθνικού Πολιτισμικού Κεφαλαίου στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού.

Από τους στρατηγικού στόχους της υπουργού, το "Παρατηρητήριο" στοχεύει στην ανάλυση της συγκρότησης του υλικού και συμβολικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας. Ως "νέο πολιτικό - επιστημονικό εργαλείο", όπως το χαρακτήρισε ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Κοινωνιολογίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, "αποσκοπεί στο να αποτελέσει ένα μόνιμο εθνικό θεσμικό κλιμάκιο με στόχο τη συνεχή καταγραφή της κατάστασης και της εξέλιξης της ειδικής οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργικότητας σε εθνικό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο".

Έτσι θα συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση πολιτισμικών πολιτικών που θα απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του πολιτισμικού πεδίου, θα μεγιστοποιούν τα οφέλη της πολιτιστικής διαχείρισης καθιστώντας πιο παραγωγικούς τους διαθέσιμους πόρους, θα αξιοποιούν το πλούσιο δυναμικό των καλλιτεχνικών και δημιουργικών δυνάμεων και θα ενισχύουν τη δημιουργική οικονομία της χώρας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επιτελικό ξέπλυμα

Όσο θορυβώδης είναι η κυβέρνηση στην «πάταξη της ανομίας» και την κλιμακούμενη αποχαλίνωση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, άλλο τόσο διακριτική είναι όταν τακτοποιεί τις δουλίτσες της και όταν εξυπηρετεί τους κολλητούς της. Και πάντα έχει και μια ηθική δικαιολογία να επικαλεστεί.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο