Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ο υπό μετάλλαξη καπιταλισμός διεισδύει στα σπίτια μας, ελέγχει τις ζωές μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο υπό μετάλλαξη καπιταλισμός διεισδύει στα σπίτια μας, ελέγχει τις ζωές μας

Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται, διεισδύει στις κοινωνικές σχέσεις και επιχειρεί να μεταλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, υποστηρίζει η αμερικανίδα πανεπιστημιακός Σοσάνα Ζουμπόφ στο τελευταίο της βιβλίο The Age of Surveillance Capitalism (Η εποχή του ελεγκτικού καπιταλισμού), το οποίο παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μέσα σε είκοσι χρόνια, και «χωρίς τη συγκατάθεσή μας», οι  γίγαντες του Ίντερνετ (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft), παρατηρεί η Ζουμπόφ, έχουν δημιουργήσει έναν μεταλλασσόμενο καπιταλισμό ο οποίος έχει εισχωρήσει ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, μάς παρακολουθεί και μάς ελέγχει.

Στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες κατέκτησαν τις κοινωνίες. Όπως αναφέρει η Le Monde, ολόκληρος ο αγγλό-σαξονικός Τύπος, από τη νεοφιλελεύθερη Wall Street Journal μέχρι και την αριστερή The Nation κι από την Guardian μέχρι τη New York Review of Books, καθώς και συγγραφείς και αναλυτές όπως η Ναόμι Κλάιν ή ο Τζόζεφ Τάροου έχουν χαιρετίσει το συγκεκριμένο βιβλίο ως μια από τις σημαντικότερες μελέτες της εξέλιξης του καπιταλισμού. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL