Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Από συγγενείς, φίλους και συναγωνιστές / "Αντίο" στον Θόδωρο Μαλικιώση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από συγγενείς, φίλους και συναγωνιστές / "Αντίο" στον Θόδωρο Μαλικιώση

Ρεπορτάζ: Πόλυ Κρημνιώτη

Με το Adagio του Αλμπινόνι και το "Κράτησα τη ζωή μου" από τα "Επιφάνια - Αβέρωφ" του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή του Αντώνη Καλογιάννη, με τον οποίο τους συνέδεε, εκτός από τους συγγενικούς δεσμούς τους, βαθιά φιλία και εκτίμηση, αλλά και τιμητική φρουρά από μέλη του ΣΦΕΑ, αποχαιρέτησαν τον Θόδωρο Μαλικιώση οι φίλοι, οι σύντροφοι, οι κυρίες της ζωής του, η συζυγός του Φωφώ, οι κόρες του Άννα και Δέσποινα, οι εγγονές του Έλλη και Ηλέκτρα, χθες το απόγευμα στο Κοιμητήριο της Καισαριανής.

Θλίψη στον τελευταίο αποχαιρετισμό της εμβληματικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς, που με τους αγώνες και τις καινοτόμες ιδέες του στον ιστορικό εκδοτικό οίκο "Θεμέλιο", τον οποίο ίδρυσε μαζί με τον Μίμη Δεσποτίδη, άφησε έντονο στίγμα στο πολιτικό και πνευματικό πεδίο, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασύνδεση των πνευματικών και πολιτιστικών αναζητήσεων με την Αριστερά. Ασφυκτικά γεμάτο το Κοιμητήριο της Καισαριανής όπου έγινε η πολιτική του κηδεία. Ένα "αντίο" στον ευγενή ευπατρίδη του πολιτισμού και των ιδεών, που έως το τέλος έδινε πάντα το "παρών" στην Αριστερά.

Μέσα σε βαθιά συγκίνηση, η κόρη του Δέσποινα του διάβασε για τελευταία φορά το ποίημα "Είμαι κομμουνιστής, είμαι αγάπη απ' την κορφή ώς τα νύχια". "Αυτός ήταν ο πατέρας μου, αγάπη από την κορφή ώς τα νύχια" σημείωσε.

"Ο Θόδωρος, στη μακρά αγωνιστική πορεία του, έζησε ελπίδες, επιτεύγματα και ήττες, χαρές και νίκες, αλλά και απογοητεύσεις" έλεγε ο Νίκος Φίλης, βουλευτής και πρ. υπουργός, αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. "Και σε όλη αυτήν την πολυκύμαντη ζωή, ακόμη και μέσα στο βαθύ σκοτάδι της ήττας, διέκρινε το φως της αυγής που δεν θα αργούσε. Αλλά και μέσα στις νίκες, δεν υποχωρούσε η διάθεση στοχασμού, συχνά μέσα σε μια κατάσταση που έχει περιγραφεί ως αριστερή μελαγχολία. Γιατί οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, οι άνθρωποι του καιρού τους μεγάλωναν μέσα στις αντιφάσεις της εποχής τους, πυρπολημένοι από το όραμα, αλλά, κατόπιν, απογοητευμένοι από την παραχάραξή του. Κι ο Θόδωρος υπήρξε από εκείνη τη γενιά των κομμουνιστών οι οποίοι βρήκαν το θάρρος και την ιστορική αισιοδοξία να επαναστατήσουν διπλά: απέναντι στην καταπίεση και την αλλοτρίωση στην οποία καταδίκαζε ο καπιταλισμός τον άνθρωπο, αλλά κι απέναντι στην ανελεύθερη εκδοχή ενός ψευδώνυμου σοσιαλισμού, που τελικώς, το γνωρίζουμε σήμερα, ενταφίαζε τη λαχτάρα του λαού για ένα φωτεινό μέλλον".

Με εμφανή συγκίνηση ο Τάσος Τρίκκας αποχαιρέτησε τον καλό του φίλο, σύντροφο και πολύτιμο συνομιλητή γύρω από τα πολιτικά, ιδεολογικά και πνευματικά ζητήματα. Μίλησε για την πολιτική διαδρομή του "μαχητή, με σημαντική δράση στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες" από την ΕΠΟΝ, την ΕΔΑ, έως τον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και τη συμβολή του στον πολιτισμό. "Μεγάλη η προσφορά του Θόδωρου Μαλικιώση στον ελληνικό πολιτισμό με τις εκδόσεις 'Θεμέλιο'" κατέληξε ο Τ. Τρίκκας. "Προσφορά που είναι απόρροια της πνευματικής του εγρήγορσης, του ψυχισμού και του χαρακτήρα του. Κυκλοτερής προσφορά. Από τους συμμαθητές στο γυμνάσιο της Γαργαρέττας έως τους εκατοντάδες εκδρομείς της ΕΔΝΕ, πρώτο ξεφάντωμα και ανάσα της νεολαίας μετά το έρεβος του Εμφυλίου. Από τα συλλαλητήρια των Ιουλιανών, έως τον κόσμο του βιβλίου στο σπουδαστήριο του 'Θεμέλιου'. Και έως το χουντικό στρατόπεδο εξορίας στη Λέρο. Προσφορά κυκλική, δοτικότητας και αγάπης στον λαό, στον άνθρωπο. Ο κύκλος έκλεισε".

Ο ιστορικός Γ. Γιαννουλόπουλος, εκ μέρους της ΕΜΙΑΝ, επεσήμανε: "Έλλειψη λέξεων και σιωπή για να σκεφτούμε την εποχή και τους ανθρώπους της, εκείνους που ήταν και θα είναι σημείο αναφοράς για να αντιμετωπίσουμε τους ανέμους της εποχής μας και την ξηρασία του μέλλοντος. Να σκεφτούμε τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς που η ευγενική μορφή του Θόδωρου αντιπροσώπευε. Θα λείπει πάντα και θα λείψει και τώρα, στη μεγάλη μάχη της 7ης Ιουλίου".

Εκ μέρους των ΑΣΚΙ, ο ιστορικός Β. Καραμανωλάκης θυμήθηκε τη μεγάλη αγκαλιά που προσέφερε ο Θ. Μαλικιώσης στα Αρχεία μέσα από το "Θεμέλιο" με την έκδοση του περιοδικού "Αρχειοτάξιο" και θυμήθηκε τις κουβέντες με τον Φ. Ηλιού, τον Σπ. Ασδραχά, τον Άγγ. Ελεφάντη και την Ελ. Πατρικίου. "Όταν γραφεί το χρονικό του αριστερού κινήματος, το "Θεμέλιο" θα έχει το δικό του κεφάλαιο. Έτσι συμβαίνει με ένα εγχείρημα που σχεδιάστηκε για να ζήσει μετά από αυτούς που το σχεδίασαν" τόνισε για να προσθέσει: "Η σφραγίδα σου στο 'Θεμέλιο', στον κόσμο μας, στον κόσμο των ΑΣΚΙ και στον κόσμο της Αριστεράς θα μείνει ισχυρή και αγαπημένη".

Τον ευγενή συμπολίτη που προσέφερε και στην Καισαριανή με ήθος και απλοχεριά αποχαιρέτησε ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος, ενώ το "παρών" έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, εκδότες, λογοτέχνες, συναγωνιστές και φίλοι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL