Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Η μνήμη είναι γνώση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μνήμη είναι γνώση

"Δύσκολες μνήμες", αλλά ωφέλιμες, ειδικά τη σημερινή περίοδο, που το ακροδεξιό αφήγημα ξαναζωντανεύει, φέρνει στο προσκήνιο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με το τριήμερο εκδηλώσεων για τον εκτοπισμό και την εξόντωση πολιτών της Βέροιας από τους ναζί, που οργανώνει αύριο και το Σάββατο στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Αιγών, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση, τη Δευτέρα, έξι λίθων μνήμης στην οδό Μητροπόλεως, κεντρικό δρόμο της πόλης, όπου στεγαζόταν το Γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσαν πέντε εβραιόπουλα που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς, αλλά και στην οδό 10ης Μεραρχίας, στη γειτονιά των Εβραίων, όπου οι ναζί εκτέλεσαν ένα 10χρονο κοριτσάκι.

"Μετά τις δράσεις που κάναμε για τους πρόσφυγες, επανερχόμαστε στον άξονα ‘Δύσκολη μνήμη’ με δράσεις για τους Εβραίους της Βέροιας που υπήρχαν στην πόλη από τον 1ο μ.Χ.αι. ως μια ανθηρή κοινότητα και εξολοθρεύτηκαν απολύτως, θύματα της μισαλλοδοξίας των ναζί. Με τους λίθους μνήμης δίνουμε ένα σημάδι μνήμης ορατό μέσα στην καθημερινότητα της πόλης έτσι που οι συμπολίτες μας να γίνουν κοινωνοί της πρόσφατης Ιστορίας, γιατί η δουλειά των μουσείων είναι να διατηρούν τη μνήμη και να τη μετατρέπουν σε γνώση" μας λέει η έφορος Ημαθίας και διευθύντρια του Μουσείου Αιγών Αγγελική Κοτταρίδη.

Στην αυριανή πρώτη εκδήλωση του τριημέρου με θέμα "Από τη Βέροια στο Άουσβιτς" στο Μουσείο Αιγών (8.30 μ.μ.) ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος, σε μια τεκμηρίωση του τρόμου, στην ομιλία του θα δώσει την αναπαράσταση της διαδρομής εξόντωσης των Εβραίων της Βέροιας από την πόλη στο Άουσβιτς, ενώ στη συνέχεια η σοπράνο Δέσποινα Παρίση και ο Γιάννης Γεωργουδάκης στην κιθάρα και μέλη της χορωδίας "Ηχώ Βερόης" θα ερμηνεύσουν σεφαραδίτικα τραγούδια. Το Σάββατο, την ίδια ώρα, στο μουσείο θα βρεθεί η διεθνούς φήμης Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στο μουσικό και θεατρικό ταξίδι "Δάκρυα του χθες, Μνήμες του σήμερα" και θα ερμηνεύσει εμβληματικά τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Κουρτ Βάιλ.

Τη Δευτέρα η τοποθέτηση των λίθων της μνήμης θα γίνει στις 10 το πρωί όπου θα παραβρεθεί ο εμπνευστής της ιδέας Γερμανός καλλιτέχνης Gunter Demning. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΟΛΥ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL