Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
"Δύναμη Ζωής" / Οι άνθρωποι του Πολιτισμού με πολύ... «Δύναμη Ζωής»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δύναμη Ζωής" / Οι άνθρωποι του Πολιτισμού με πολύ... «Δύναμη Ζωής»

 Αναγνωρίζοντας τη σημαντική διαδρομή που έχει ήδη διανυθεί στην Περιφέρεια Αττικής την προηγούμενη τετραετία, μια διαδρομή με πλούσια πολιτιστική δράση και έργο αξιοζήλευτο, αλλά και την κρισιμότητα της εποχής καθώς το ακροδεξιό αφήγημα διαβρώνει ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρυσάνθη Αυλωνίτου, Μάρκος Αθανασίου, Αντώνης Γάκης, Ιάσονας Δούσης (Τζέισον - Αντιγόνη), Πέτρος Κακολύρης, Μανώλης Πιμπλής, Βασιλίκα Σαριλάκη, Θούλη Στάικου, Σέβη Στάικου, Οδυσσέας Σταμούλης και Βαγγέλης Χατζησίμος καταθέτουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για όλα όσα πρέπει να συνεχιστούν στο πολιτισμικό πεδίο. Πάνω απ' όλα εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι Δύναμη Ζωής.

Επιμέλεια: Πόλυ Κρημνιώτη

Χρυσάνθη Αυλωνίτου, μουσικός, μουσικολόγος, υποψήφια στον Δυτικό Τομέα

Πολιτιστική Αναβάθμιση στην Αττική

Η προσέγγισή μας θα είναι σταθερά κοινωνικο-πολιτισμική. Με συμμετοχικότητα στα πολιτισμικά δικαιώματα, χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, θα μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό. Προτείνεται διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό μέσω υλοποίησης προγραμμάτων. Δράσεις για την προστασία, αξιοποίηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας, με τη δυνατότητα προβολής νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών στη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, και τον χορό. Δημιουργία φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού και προώθηση της ελληνικής παράδοσης. Δημιουργία προγραμμάτων και εκπαιδευτικών δράσεων στους αρχαιολογικούς χώρους για όλες τις ηλικίες. Δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Μάριος Αθανασίου, ηθοποιός, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα

Έχουμε ανάγκη τα παιδιά της κρίσης

Ευγένεια, ειλικρίνεια, τρόπος έκφρασης, κοινωνικοποίηση, προοδευτική εξέλιξη των κοινωνιών, γράμματα και τέχνες, βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, συστήματα αξιών, παραδόσεις. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της έννοιας του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που κομμάτι του είμαστε από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Ο καθένας με τις δικές του βάσεις, τα βιώματά του, τα ερεθίσματά του, την αντίληψή του και την εξέλιξή του, επηρεάζει και επηρεάζεται, μοιράζεται και συμβάλλει στο μονοπάτι που θα βαδίσει η κοινωνία μας. Τα παιδιά είναι η μεγάλη μας ευθύνη. Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα. σωματική ή οικονομική. Παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια, την προσφυγιά, τη διαφορετικότητα ή τη βία. Εξαιτίας της κρίσης, αυτά τα παιδιά είναι τα περισσότερα και μας έχουν ανάγκη. Εμείς όμως τα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο γιατί αν δεν είναι στο περιθώριο, αν δεν νιώσουν κοινωνικό ρατσισμό, αν μάθουν πώς συμπεριφερόμαστε στους αδύναμους και έχουν ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, τότε να είστε σίγουροι ότι σε κάποια χρόνια θα έρθει και η πραγματική ανάπτυξη και δεν θα είναι οικονομική, αλλά πολιτισμική.

Αντώνης Γάκης, συγγραφέας, θεατροπαραγωγός, υποψήφιος στον Κεντρικό Τομέα

Σημεία δημιουργίας τα εγκαταλελειμμένα θέατρα

Παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμός στην Περιφέρεια Αττικής, με δομές ανοιχτές, εξοπλισμένες για να μπορούν όλοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη δημιουργία, στην έκφραση. Να γίνουν τα ανοιχτά εγκαταλελειμμένα έως τώρα θέατρα και οι χώροι πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής σημεία συνάντησης και άνθησης της σκέψης. Με ένα καλεντάρι πολιτισμού με αξίες κοινωνικές για τους πολλούς που προβληματίζουν, που συνθέτουν, που προσελκύουν το εγχώριο αλλά και παγκόσμιο κοινό να επισκεφτεί την Αττική του πολιτισμού, και να σκεφτούν πώς μπορούμε να ξαναπιάσουμε το κουβάρι της δημιουργίας από την αρχή. Να ξαναγίνουμε οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη που θα ξαναφέρουν από τον Άδη της ύπνωσης και της υποκουλτούρας πίσω την πραγματική καλλιτεχνική δημιουργία. Να θεσπίσουμε περιβαλλοντικά καλλιτεχνικά δρώμενα έκφρασης και προστασίας της Φύσης, μέσα στη Φύση. Μια Αττική για τον πολίτη και του πολιτισμού με σύνδεση και σύνθεση των πολυπολιτισμικών ομάδων, των ερασιτεχνών με την κοινωνία και τις διεκδικήσεις της.

Ιάσων Δούσης (Τζέισον - Αντιγόνη), θεατρολόγος, υποψήφιος Κεντρικού Τομέα

Ο πολιτισμός, απάντηση στην Ακροδεξιάς

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, κατά τους οποίους παρατηρούμε αποσβολωμένοι την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, η έμφαση στην αξία και τη λειτουργία του πολιτισμού είναι κομβικής σημασίας. Κατά τη γνώμη μου δε, η εκπαίδευση πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και ως προς τις εκπαιδευτικές πολιτικές που ακολουθούνται, με τις έννοιες του πολιτισμού και της αειφορίας. Προσωπικά, έχοντας υπόβαθρο καλλιτεχνικών σπουδών, αλλά και ανθρώπινων δικαιωμάτων, θεωρώ ότι είναι αδήριτη ανάγκη η Περιφέρεια Αττικής να δράσει στα πεδία αυτά με όρους διαθεματικότητας. Έβλεπα πάντα την τέχνη σαν πολιτική και την πολιτική ως τέχνη. Μόνο έτσι με αφορούν αμφότερες. Και είναι ξεκάθαρα μόνο η «Δύναμη Ζωής» που μπορεί να εφαρμόσει τα παραπάνω.

Πέτρος Κακολύρης, συγγραφέας, εκδότης, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα

Ο Πολιτισμός, δώρο και δύναμη ζωής

Είμαι στον χώρο του βιβλίου από το 1995, με τις εκδόσεις Αντίκτυπος. Έκανα ένα υπέροχο ταξίδι, πλέοντας σε έναν ωκεανό από ιδέες, εικόνες, μαγικά τοπία και ανθρώπους, συναισθήματα, συγκινήσεις. Το 2007 το ταξίδι αυτό έμοιαζε να τελειώνει, εξαιτίας ενός χρόνιου καρδιολογικού προβλήματος που επιδεινώθηκε, τόσο που η μόνη λύση ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς. Μπήκα στη λίστα και εννέα μήνες μετά, με νέα καρδούλα, άρχιζε ένα πολυτιμότερο ταξίδι, αυτό της ζωής. Όμως το βιβλίο δεν θα μπορούσε να λείπει και στην καινούργια διαδρομή. Έτσι, το 2010 ξαναμπαίνω στον χώρο του βιβλίου με τις εκδόσεις Εύμαρος. Όλα τα βιβλία τού Εύμαρου, μαζί με το δικό μου -Η ιστορία της καρδιάς μου, το χρονικό μιας μεταμόσχευσης(2012)- στηρίζουν τη δωρεά οργάνων και τον σύλλογο μεταμοσχευμένων «Σκυτάλη». Πρωταρχικός στόχος μου πλέον είναι να στηρίξω την ιδέα χάρη στην οποία ζω, κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της εμπλοκής μου στα κοινά.

Υ.Γ.: Τη μέρα που γράφω αυτές τις γραμμές, κλείνω την πρώτη δεκαετία της νέας ζωής μου.

Στέλλα Μακρή, τραγουδίστρια, υποψήφια στον Δυτικό Τομέα

Ο ρόλος της τέχνης είναι καταλυτικός καθώς ο καλλιτέχνης εισχωρώντας στα μύχια της ανθρώπινης πραγματικότητας, αποτυπώνοντας κι αναδεικνύοντας τις πτυχές της - από το μέρος στο όλον κι αντιστρόφως - επιδρά « αναπόφευκτα» στο κοινωνικό γίγνεσθαι, άρα «αναπόφευκτα» και πολιτικά.

Πολιτικά λοιπόν, με επιθετικές δράσεις ενάντια στον εκβαρβαρισμό της σύγχρονης κουλτούρας του «τίποτα» και της «ομογενοποίησης» του homo economicus, η πάλη για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και αναζήτησης σε όλες τις εκφάνσεις, είναι μείζονος σημασίας.

Γιατί είτε ο σκοπός της τέχνης είναι «να ξεπλύνει την ψυχή από την καθημερινότητα»(Πικάσο), είτε «να είναι το σφυρί που θα της δώσει σχήμα» ( Μαγιακόφσκι) «επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στον άνθρωπο» κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος, διευθυντής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα

Αντίσταση στη βαρβαρότητα

Η «Δύναμη Ζωής», την τελευταία πενταετία, πραγματοποίησε στα όρια της Περιφέρειας Αττικής πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων. Μεταξύ άλλων και έργων πολιτισμού. Ενίσχυσε ποιοτικές δράσεις, παρέδωσε στο κοινό πολιτιστικούς χώρους, οργάνωσε γιορτές. Ολοκλήρωσε ή ολοκληρώνει έργα ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων όπως η εμβληματική Ηετιώνεια Πύλη στον ομώνυμο ορμίσκο στο λιμάνι του Πειραιά ή όπως το αρχαίο θέατρο Θορικού στο Λαύριο, με την υπέροχη θέα. Συμβάλλει στην ανακαίνιση του Θεάτρου του Λυκαβηττού, ενισχύει την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Στη νέα της θητεία, η «Δύναμη Ζωής» καλείται να δώσει έμφαση στη δημιουργία πολιτιστικών θεσμών. Μικρών θεσμών στις γειτονιές και μεγαλύτερων, διαδημοτικών. Να δημιουργήσει φεστιβάλ, να πριμοδοτήσει την παραγωγή πολιτιστικού έργου από τους νέους, να δημιουργήσει παντού κοιτίδες πολιτισμού όπου το σύγχρονο έργο θα παράγεται, θα παρουσιάζεται, θα μπαίνει σε δημόσια συζήτηση. Ο πολιτισμός είναι η αντίστασή μας απέναντι στη βαρβαρότητα. Πολιτισμός σημαίνει σκέψη, ψυχαγωγία, ανάταση στην καθημερινότητα. Σημαίνει και δύναμη. Δύναμη ζωής.

Βασιλίκα Σαριλάκη, δημοσιογράφος, ιστορικός τέχνης, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τη "Δύναμη Ζωής"

Έμφαση στην παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού

Θα ξεκινήσω με μια φράση του Francois Mitterand που έλεγε: η πολιτική για τον πολιτισμό βρίσκεται στη βάση οποιασδήποτε άλλης πολιτικής. Η Ρένα Δούρου δείχνοντας κοινωνική ευαισθησία κι όραμα κατηύθυνε το πολιτιστικό της έργο σε σημαντικές υποδομές που έκανε σε παραμελημένες γειτονιές αλλά και στο Κέντρο: Θέατρο Λυκαβηττού, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Άλσος, Πεδίον του Άρεως, Green Park κ.λπ. Χρηματοδότησε μουσεία, αρχαιότητες, φεστιβάλ κλπ με 71 εκατ. ευρώ. Στην επόμενη θητεία χρειάζεται: Μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι θα ανεβάσουμε το επίπεδο των πολιτιστικών μας προϊόντων ώστε να βγουν κάποτε και στο εξωτερικό και θα εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας στις πλέον πληττόμενες ομάδες, όπως γυναίκες και νέοι. Στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τον Πολιτισμό. Καλύτερη διαμεσολάβηση κι ενημέρωση του πολιτιστικού έργου στο κοινό. Τόνωση της ποιότητας των έργων δημόσιων θεσμών πολιτισμού και μεταξύ τους συμπράξεις. Σημαντική βοήθεια για αναβάθμιση του πολιτισμού στους δήμους.

 

Περμαθέα (Θούλη) Στάικου, συγγραφέας, αρχιτέκτονας, υποψήφια στον Νότιο Τομέα

Χώροι πολιτισμού οι δημόσιοι χώροι

Αν με ρωτούσε κανείς γιατί μου αξίζει η σύνταξη που παίρνω, θα απαντούσα, βέβαια, για όσα δίδαξα στους μαθητές μου μέσα στην τάξη, όσο μπορούσα καλύτερα. Όταν όμως θέτω στον εαυτό μου -ανελλιπώς κάθε φορά μπροστά στο ΑΤΜ- το ίδιο ερώτημα, απαντώ για τα 17 χρόνια που δούλεψα με τρέλα για τη θεατρική ομάδα τού σχολείου μου, με μοναδική αλλά τεράστια αμοιβή την ευεργετική της συμβολή στην ανάπτυξη των παιδιών και της δικής μου.

Είναι όμως πολύ δύσκολο ένας τρελός μόνος του, ακόμα και πολλοί τρελοί μόνοι τους να βάλουν τον πολιτισμό στα σχολειά μας. Η πολιτεία, οι Περιφέρειες, οι δήμοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν. Η υποψηφιότητα στη "Δύναμης Ζωής", εκτός των άλλων, στηρίχτηκε στην επιθυμία μου να προσφέρω τις δυνάμεις και την εμπειρία μου, ώστε οι δημόσιοι χώροι, οι γειτονιές, οι πλατείες, τα σχολειά, να γίνουν χώροι πολιτισμού όπου όλοι θα δημιουργούμε, θα χαιρόμαστε, θα μαθαίνουμε, θα ζούμε.

Σέβη Στάικου, ηθοποιός, σκηνοθέτις, υποψήφια στον Κεντρικό Τομέα

Κλειδί στη μετακρισιακή εποχή

Ο λόγος περί πολιτισμού είναι λόγος περί πολιτικής, καθώς οτιδήποτε γίνεται στο πεδίο της αφορά την αισθητική, τα στερεότυπα, την ιδεολογία και τη διεκδίκηση της ηγεμονίας της, τη δημόσια κουλτούρα, την αυτοσυνείδηση της κοινωνίας. Από τη συγγένεια αυτή προκύπτει και η πολιτική του πολιτισμού, η οποία εκτός από την κληρονομιά και τις τέχνες εγκολπώνει τις νέες κοινωνικοπολιτισμικές ανάγκες, τα νέα ρεύματα ιδεών, τις ανθρώπινες ταυτότητες που ζητούν κι αυτές ισότιμο δημόσιο χώρο, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής, τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πολιτισμός είναι προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Στην περίπτωση της "Δύναμης Ζωής" και της Ρένας Δούρου αυτό απέκτησε έμπρακτο νόημα, με σειρά παρεμβάσεων, έργων και δράσεων ουσίας. Η οργανωμένη αξιοποίηση αυτού που συνολικά ονομάζουμε πολιτισμό είναι κλειδί και προϋπόθεση μετάβασης προς τη μετακρισιακή εποχή, καθώς είναι εκείνη που στηρίζει την προστιθέμενη αξία που προκύπτει για την οικονομία, την παιδεία και την κοινωνία ολόκληρη.

 

Οδυσσέας Σταμούλης, ηθοποιός, υποψήφιος στον Κεντρικό Τομέα

Κονδύλια προς όφελος του πολιτισμού

Πριν από πολλά χρόνια, η ιστορία πραγματοποίησε ένα «τυχαίο» πείραμα. Μικρές κοινότητες ανθρώπων συνενώθηκαν και δημιούργησαν τη πρώτη πόλη. Πόλις, πολίτης, πολιτικός. Οι εκλογές, η πραγμάτωση της δημοκρατίας, είναι άμεσο αποτέλεσμα της συνύπαρξης των ανθρώπων στις οργανωμένες πόλεις, και ταυτόχρονα σηματοδοτεί ένα πρωτογενές πολιτιστικό φαινόμενο. Με αυτή την έννοια, ήδη η συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αποτελεί πράξη πολιτισμού. Όπως αποτελούν ύψιστες πράξεις πολιτισμού οι δράσεις των τελευταίων 4,5 ετών στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής οι οποίες είναι ισότιμες στη συνείδησή μου με την καλύτερη θεατρική παράσταση, συναυλία ή εικαστική έκθεση. Και αναφέρομαι στα σχολικά γεύματα, στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, στη δυνατότητα υδροδότησης των νησιών της Περιφέρειάς μας κ.λπ. Το προηγούμενο διάστημα διοχετεύτηκαν σε αυτό που θεωρούμε αμιγώς πολιτιστική δραστηριότητα δεκάδες εκατομμύρια από τη Περιφέρεια Αττικής. Ευελπιστώ, αν εκλεγώ, να βοηθήσω κι εγώ στην όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων προς όφελος του πολιτισμού.

Βαγγέλης Χατζησίμος, λυρικός καλλιτέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής Ωδείου Πειραιώς, πρόεδρος Δ.Σ. της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), υποψήφιος στον Τομέα Πειραιώς

Μοχλός ανασυγκρότησης της τραυματισμένης κοινωνίας

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την εξέλιξη της ανόρθωσης της κοινωνίας, μετά τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, έχουμε μπροστά μας μια διπλή εκλογή: ευρωπαϊκή και αυτοδιοικητική.

Τα μέτωπα είναι, και τα δύο, σημαντικά. Βασικός αντίπαλος είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, των μεθόδων της και των πολιτικών της, οικονομικών και κοινωνικών.
Βασικό ανάχωμα, διαχρονικά, στις ολοκληρωτικές μεθοδεύσεις υπήρξε ο πολιτισμός σαν γνώση και σαν κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται σε όλους. Δεν αποτελεί αντικείμενο αγοράς και δεν υπάγεται στους κανόνες της. Μέρος του πολιτισμού είναι και ο τρόπος άσκησης της πολιτικής, που αποτελεί και τον κανόνα μέτρησης της δημοκρατικότητας μιας κοινωνίας.

Στα χρόνια της κρίσης χτυπήθηκε η δημοκρατία. Πέσανε οι μάσκες του παλαιού κατεστημένου, που συντάχθηκε με τα συμφέροντα που απειλούσαν αξίες, ελευθερίες και δικαιώματα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου.

Τώρα η κοινωνία όρθια επιστρέφει πολύ σταθερά στην κανονικότητα. Ο πολιτισμός πρέπει να γίνει μοχλός ανασυγκρότησης της τραυματισμένης κοινωνικής συνοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL