Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Νίκος Μπελαβίλας: Δίπλα στον τάφο του Θεμιστοκλή θα κάνουμε μουσείο, όχι Μall
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Μπελαβίλας: Δίπλα στον τάφο του Θεμιστοκλή θα κάνουμε μουσείο, όχι Μall

“Στον Πειραιά δεν θα κάνουμε Μall, θα κάνουμε μουσεία” έλεγε χθες ο Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη “Πειραιάς για Όλους” Στο Κόκκινο και στην Ευγενία Λουπάκη. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, επικεφαλής του σχεδίου ανάπλασης της Αθήνας, ο Νίκος Μπελαβίλας πέραν της Αυτοδιοίκησης έχει συνδεθεί εξίσου με τον πολιτισμό, φροντίζοντας διαρκώς τόσο για την ανάπλαση ιστορικών τόπων όσο και για την ανάδειξη βιομηχανικών μνημείων και την επανένταξή τους στο πολιτιστικό περιβάλλον. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προτάξει εαυτόν για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου όπου και όποτε αυτή έχει κινδυνεύσει.

Προτάσσοντας και τον πολιτισμό στον αγώνα που δίνει για τον Πειραιά, χθες αναφέρθηκε αναλυτικά στην περίπτωση του Μall που τελικά δεν θα γίνει, παρά τους “Έλληνες μεσίτες”, οι οποίοι “δεν μπορούν να καταλάβουν την αναγκαιότητα ενός διεθνούς μουσείου στον Πειραιά. Δεν πειράζει” είπε, “το καταλαβαίνουν οι Πειραιώτες, το κατάλαβε η Κινέζα πρέσβειρα. Ο φάκελος μεταφέρθηκε από το ΥΠΠΟ και στην Κίνα, απ’ όσο έχω ενημερωθεί”. “Το μουσείο θα το κάνουμε, είμαι απόλυτα βέβαιος» επέμεινε. “Η διατύπωση που άκουσα από τον διευθυντή της COSCO στη μεγάλη συνάντηση των στελεχών ήταν ‘τι σας πειράζει να έχουμε ένα ωραίο Μall;’ είπε περιγράφοντας τις λεπτομέρειες. “Στην είσοδο της πόλης, στον τάφο του Θεμιστοκλή;” αναρωτήθηκε. “Τρελαθήκαμε; Το Αμβούργο βάζει όπερα. Οι όπερες, τα μεγάλα μουσεία, τα επιστημονικά ενυδρεία είναι μπροστά στα λιμάνια. Mall εκεί που 17 εκατομμύρια άνθρωποι από τα καταστρώματα των πλοίων βλέπουν τη δαντέλλα της Πειραϊκής, τα τείχη του Κόνωνα; Αστειευόμαστε;” συμπλήρωσε.

Απόλυτα σαφής, έδωσε την εικόνα της πόλης που οραματίζεται. Ο Νίκος Μπελαβίλας την επόμενη μέρα βλέπει τον Πειραιά ως μια “όμορφη πόλη για τους ανθρώπους, μια πόλη που σέβεται το περιβάλλον και τα μνημεία, που σέβεται τους διαφορετικούς και τις διαφορετικές”.

Π.Κρ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL