Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ για την Ευρώπη

Ένας από τους σύγχρονους εκφραστές της αριστερής σκέψης, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, καλεσμένος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, μιλά την Τρίτη 14 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Αριστερά και Ευρώπη". Μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για την Ευρώπη, με τον άνθρωπο που σε ηλικία 23 ετών έγινε διεθνώς γνωστός λόγω της συνεργασίας του με τον Λουί Αλτουσέρ και της συμμετοχής του στη συγγραφή του βιβλίου "Να διαβάσουμε το κεφάλαιο". Ο Μπαλιμπάρ, μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για πολλά χρόνια, επικεντρώνεται σε ζητήματα της Ευρώπης και σε έννοιες όπως δημοκρατία, "ισοελευθερία", πολιτική βία, διατομικότητα, ταυτότητα και καθολικότητα.

Υποψήφιοι Γραμμάτων και Τεχνών

Μια συνάντηση καλλιτεχνών και διανοουμένων που είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνει την Τετάρτη 15 Μάιου στις 9 μ.μ. στην ταράτσα του Gazarte, το Τμήμα Πολιτισμού του κόμματος. Θα παραβρεθούν οι υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου, της "Δύναμης Ζωής" για την Περιφέρεια Αττικής και της "Ανοιχτής Πόλης" για τον Δήμο Αθηναίων. Μια συνάντηση και μια χαλαρή συζήτηση για το μέλλον του πολιτισμού και τον κυρίαρχο ρόλο του στον σχεδιασμό για την Ελλάδα των πολλών και για την Ευρώπη των λαών. Θα παραστεί και θα χαιρετήσει ο πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

"Ποίηση και Ζωγραφική. Τίτος Πατρίκιος"

Έκθεση με θέμα "Ποίηση και Ζωγραφική. Τίτος Πατρίκιος", εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Μαΐου στο Σπίτι της Κύπρου, υπό την αιγίδα του Γ' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με διευθυντή τον καθηγητή Μάριο Σπηλιόπουλο. 25 φοιτητές διάβασαν ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, συνομίλησαν προσωπικά μαζί του και καταθέτουν μια σύγχρονη πρόσληψη της προσωπικής βίωσης του έργου του. Έως και 13 Ιουνίου. Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα.

Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν

Το νέο βιβλίο του Σωτήρη Βαλντέν "Η Αριστερά στην κυβέρνηση. Πρέσπες, Ευρώπη. 50+ κείμενα για μια περιπετειώδη πενταετία", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο, παρουσιάζεται την Τετάρτη 15.5, στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, από τους Νίκο Βούτση, Αντώνη Λιάκο και Δημήτρη Χριστόπουλο. Συντονίζει ο Νικόλας Βουλέλης. Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα παρέμβασης για τις πολιτικές εξελίξεις κατά την πενταετία 2014-2019 και καλύπτονται οι εσωτερικές εξελίξεις, το "Μακεδονικό" και η κρίση της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος θίγονται θέματα όπως ο αντιμνημονιακός αγώνας, η στάση των εταίρων και του ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., το προσφυγικό, οι επιτυχίες και τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής. Το δεύτερο μέρος ασχολείται με το "Μακεδονικό" και την εξωτερική πολιτική, καθώς και με τις εξελίξεις και την κρίση στην Ευρώπη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος στο Μέγαρο

Δεύτερη παράσταση στις 15 Μαΐου του Θάνου Μικρούτσικου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο "Σταυρός του Νότου / Γραμμές των οριζόντων", δύο δισκογραφικές δουλειές με διαφορά δώδεκα ετών, όπου η δεύτερη περικλείει και εξελίσσει την πρώτη. Ερμηνεύουν: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος και Θάνος Μικρούτσικος. Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Στις 8.30 μ.μ.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Μια βραδιά για τον Χρήστο Αγγελάκο

Αφιερωμένη στον Χρήστο Αγγελάκο θα είναι η βραδιά της Τετάρτης 15 Μαΐου στο Θέατρο Σημείο, όταν μετά το τέλος της παράστασης του έργου του "Ήταν ένας και δεν ήταν κανένας" θα πραγματοποιηθεί συζήτηση όπου θα συμμετάσχουν οι Δημήτρης Καταλειφός, Νίκος Ξυδάκης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Γιάννης Στίγκας, Μιράντα Τερζοπούλου, Κυριακή Μπεϊόγλου και οι συντελεστές της παράστασης Σοφία Παλάντζα και Νικόλ Δημητρακοπούλου. Στις 8 μ.μ. Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-9229579.

Αφιέρωμα στον Θωμά Κοροβίνη


Αφιέρωμα στον Θωμά Κοροβίνη πραγματοποιείται την Τρίτη 14 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στο Λεξικοπωλείο με ομιλητές τους Κώστα Καλημέρη, Μάνο Κοντολέων, Δημήτρη Μανιάτη, Ανδρέα Μήτσου και Μιράντα Τερζοπούλου. Αποσπάσματα από τα βιβλία του διαβάζουν οι ηθοποιοί:
Νένα Μεντή, Στέλιος Μάινας και Σταύρος Μερμήγκης. Τραγουδούν Σοφία Παπάζογλου και Θωμάς Κοροβίνης. Στασινού 13.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Τιμώμενο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, οδός Δωρίδος 2 και Ειρήνης 14, στον Ταύρο. Θα χαιρετήσουν οι Κώστας Στρατής, Γιώργος και Τέτη Χαντζηνικολάου. Κεντρικός ομιλητής ο Βασίλης Κολώνας. Στις 13 και στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι ελεύθερη.

 

"Ευτυχία" στην 6η Νύχτα των Ιδεών

Η 6η Νύχτα των Ιδεών με θέμα την "Ευτυχία" που διοργανώνεται στις 17 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με είσοδο ελεύθερη, από τις 6.30 μ.μ., περιλαμβάνει συναυλία με τη Χορωδία των Νέων της El Sistema Grèce, ομιλίες, περφόρμανς κ.ά.

Αφιέρωμα του Ωδείου Αθηνών στον Σκαλκώτα

Κύκλος εκδηλώσεων για τον Νίκο Σκαλκώτα διοργανώνεται στις 17 και 18 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών, με διήμερο συνέδριο, έκθεση, παράσταση χορού και έργα του.

Prins Obi & The Dream Warriors

Οι Prins Obi & The Dream Warriors εμφανίζονται το Σάββατο 18 Μαΐου στις 9 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζοντας το νέο τους άλμπουμ με ελεύθερη είσοδο.

Μαρίζα Κωχ και Νένα Βενετσάνου

Η μουσική παράσταση "Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης" με τις Μαρίζα Κωχ και Νένα Βενετσάνου επαναλαμβάνεται στις 18 Μαΐου στο Trii Art Hub. Viοla da Gamba παίζει ο Αντώνης Σκαμνάκης. Δράκου 9, στις 9.30 μ.μ.

Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει την τελευταία συναυλία του κύκλου "Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του", την Παρασκευή 17.5 στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τα "Πέντε κομμάτια για ορχήστρα" του Άρνολντ Σαίνμπεργκ, το "Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα" του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ και τη "Δεύτερη Συμφωνία" του Γιοχάνες Μπραμς με διευθυντή τον Γιόαβ Τάλμι.

Ημερίδα

"Το θέατρο του Δημήτρη Δημητριάδη. Από τη γραφή στη σκηνή" είναι το θέμα της αφιερωμένης στον Δημήτρη Δημητριάδη ημερίδας από την ομάδα θεάτρου Ars Moriendi στις 17 Μαΐου 6.30 - 8.30 μ.μ. στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης με ελεύθερη είσοδο.

Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8:30μμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, σε μια συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του Claudio Abbado, ερμηνεύει έργα των Τζουζέπε Βέρντι, Β. Α. Μότσαρτ και Γκούσταβ Μάλερ.

9ο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών

Στο Φεστιβάλ Παιδικών - Νεανικών Χορωδιών, που διοργανώνεται για ένατη χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 13 έως 19 Μαΐου, θα εμφανιστούν 29 σχήματα από σχολεία, μουσικά σχολεία, ωδεία, δήμους, ενορίες, συλλόγους κ.λπ.

"Ιχνηλατώντας πόλεις ελληνικές"

Συναυλία με τίτλο "Ιχνηλατώντας πόλεις ελληνικές", με τους Καλλιόπη Βέττα, Μάριο Ανδρέου και Αναστασία Guy, παρουσιάζεται την Κυριακή 12 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Γιάννη Γ. Γεωργάκη "Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο", εκδόσεις Ianos, παρουσιάζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 6 μ.μ. στον Ιανό, Σταδίου 24 από τους Όλγα Νικολαΐδου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, (μουσικός), Στάθη Σταυρόπουλο, Θάνο Σαρρή και Νίκο Μάλλιαρη.

"Κενή Διαθήκη του Πάρη Τακόπουλου"

Ένα ψηφιακό φιλμ του Αλέξανδρου Φασόη με τίτλο "Κενή Διαθήκη του Πάρη Τακόπουλου" προβάλλεται το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL