Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Καββαδίας

Μια μουσική παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά, βασισμένη στην ποίηση του Καββαδία και στις δημοφιλείς συνθέσεις του "Σταυρός του Νότου" και "Γραμμές των Οριζόντων", παρουσιάζει ο Θάνος Μικρούτσικος το Σάββατο 11 και την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ερμηνευτές τους Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαΐδη και Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο, εκτός τον συνθέτη, θα είναι οι Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος, ενώ στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Ο "Σταυρός του Νότου" είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δίσκους στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και οι "Γραμμές των Οριζόντων" αποτύπωσαν με δυνατό τρόπο τον βαθύτερο δεσμό του συνθέτη με την ποίηση του Καββαδία.

Η "Γκουέρνικα" του Κυριάκου Κατζουράκη

Η έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη "Αναφορά στην Γκουέρνικα" παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου της Αγίου Κωνσταντίνου, την Τρίτη 7 Μαΐου, στις 8 μ.μ., με ζωγραφικά έργα της τελευταίας πενταετίας, ενώ παράλληλα, σε προγραμματισμένες ημέρες και ώρες, θα προβληθεί η ταινία "USSAK", που πραγματεύεται αντίστοιχα θέματα. Το storyboard της ταινίας θα εκτίθεται στην είσοδο του κτηρίου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: "Τα τελευταία πέντε χρόνια αποφάσισα να επεξεργαστώ με όλα τα μέσα που διέθετα, ζωγραφική, σινεμά, γράψιμο, τη φόρμα ενός 'συνολικού έργου'. Μια 'ενότητα της ποικιλίας' που θα περιέχει, όσο μπορώ πιο σφαιρικά, την αντίληψή μου για το τοπίο της ψυχής μας τα τελευταία δέκα χρόνια".

Στον ρόλο της "Μήδειας" η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Το μονόπρακτο μελόδραμα "Μήδεια" του Γκέοργκ Μπέντα, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, παρουσιάζουν οι Μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί το τελευταίο συμφωνικό έργο του Μότσαρτ, Συμφωνία αρ. 41 ("του Διός"), με μαέστρο τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο.

Τόπο στους μικρομhκάδες

Θοδωρής Παπαδουλάκης ("Ο αδερφός μου")

Συνεχίζεται την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ο κύκλος προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο "Τόπο στους μικρομhκάδες" με επτά ταινίες που παρουσιάστηκαν και διακρίθηκαν σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ. Ταινίες τους θα μας δείξουν οι Κώστας Γεραμπίνης ("Παγόβουνο"), Τζώρτζης Γρηγοράκης ("45 Βαθμοί"), Δημήτρης Νάκος ("Κατάψυξη"), Βίβιαν Παπαγεωργίου ("Inner Land"), Θοδωρής Παπαδουλάκης ("Ο αδερφός μου"), Γιάννης Σακαρίδης ("Αλήθεια") και Αλέξανδρος Σκούρας ("Κύβος"). Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την αθηναϊκή πρεμιέρα της αγγλόφωνης ταινίας του Στέφανου Μίνογλου "Embers". Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136.

 

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

"Μαθήματα πολέμου: Σικελικά δράματα"

Τα "Μαθήματα πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα" παρουσιάζονται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και δραματουργία Γιάννη Λιγνάδη, για επτά βραδιές, 7, 8, 9, 10, 12, 13 και 14.5 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

6ο Fast Forward Festival

Εντός και εκτός Στέγης Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιείται από 5 έως 19 Μαΐου το 6ο Fast Forward Festival που διερευνά την έννοια των "κοινών" στο σύγχρονο αστικό τοπίο, μέσα από πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και περφόρμανς, ταινίες, συζητήσεις και ένα δείπνο!

 

Σινόπουλος στο ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 5.5 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ, στις 9 μ.μ. εμφανίζεται το Σωκράτης Σινόπουλος Quartet.

"Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της Ιστορίας"

Η νέα ποιητική συλλογή της Ελένης Πορτάλιου "Η μνήμη επιστρέφει στα χαλάσματα της Ιστορίας" (εκδ. Μικρή Άρκτος) παρουσιάζεται την Τετάρτη 8 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ. στο Cafe στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου από τους Παρασκευά Καρασούλο, Κώστα Μανταίο και Ευτύχη Μπιτσάκη, ενώ ποιήματα θα διαβάσουν οι Κάτια Γέρου και Μαρία Κανελλοπούλου. Συντονίζει η Λιάνα Μαλανδρενιώτη. Πανεπιστημίου 12.

"Η ισότητα των φύλων στην Ευρώπη που θέλουμε"

Εκδήλωση με τίτλο "Η ισότητα των φύλων στην Ευρώπη που θέλουμε", διοργανώνεται τη Δευτέρα 6 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ., στην αίθουσα Α' της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136), όπου θα προβληθούν οι ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας "Βασιλεία" της Αναστασίας Κρατίδη και "37 ημέρες" της Νικολέτας Λεούση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Στέλιο Κούλογλου, Καλυψώ Γούλα, Εύα Μπούρα.

"Europe Speaks Out"

Το ΚΘΒΕ διοργανώνει το μίνι Διεθνές Φεστιβάλ "Europe Speaks Out" και θέμα την εικόνα της Ευρώπης σήμερα, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στην Ιερά Συναγωγή "Μοναστηριωτών"

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 5 Μαΐου, πενθεί τα έξι εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, με επιμνημόσυνη δέηση που θα τελεσθεί στην Ιερά Συναγωγή "Μοναστηριωτών" (Συγγρού 35), στις 11.30 π.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Γιαννόπουλος. "Ποιήματα για το Ολοκαύτωμα" θα απαγγείλουν οι Γιάννης Φέρτης και Βικτώρια Μπενουζίλιο.

 

Βάλτερ Πούχνερ

Το βιβλίο του Βάλτερ Πούχνερ "Δώδεκα πεύκα και ένας ευκάλυπτος" (εκδ. Πανός) παρουσιάζεται τη Δευτέρα 6 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, από τους Κώστα Ασημακόπουλο, Διονύση Μουσμούτη και Κωνσταντίνο Μπούρα.

Γιώργος Κοντραφούρης

Την Τρίτη 7 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στο Ολύμπια, η Athens Big Band συναντά τον πιανίστα και οργανίστα Γιώργο Κοντραφούρη και την Εύη Σιαμαντά στο τραγούδι.

Λεξικό Εγκληματολογίας

Το "Λεξικό Εγκληματολογίας" (εκδ. Τόπος), συλλογικό έργο σε επιμέλεια των Καλλιόπης Σπινέλλη, Νέστορα Κουράκη και Μαρίας Κρανιδιώτη, παρουσιάζεται, στις 9.5, στη Στοά του Βιβλίου, στις 7 μ.μ., από τους Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, Ξένη Δημητρίου και Νίκο Πασσά. Συντονίζει η Όλγα Θεμελή.

Ελένη Βιτάλη και Παναγιώτης Μάργαρης

"Στιγμές..." είναι ο τίτλος της συναυλίας των Ελένης Βιτάλη και Παναγιώτη Μάργαρη στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 9 μ.μ.

 

Περιοδικό

Την Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου Ξενοφώντος 2A παρουσιάζεται το τεύχος του περιοδικού δε|κατα, "Κύπρον, οὗ μ᾿ ἐθέσπισεν. Η νεοελληνική λογοτεχνία της Κύπρου σήμερα", από τον Κώστα Χατζηαντωνίου.

Ομιλία

"Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης: Ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Αμερική" είναι ο τίτλος της ομιλίας του Γιώργου - Στυλιανού Πρεβελάκη την Τρίτη 7 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στο Ολύμπιον.

 

Φοίβος Δεληβοριάς

Η παιδική μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά "Πες μου τ' όνομά σου" παρουσιάζεται, την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 12 μ. στο θέατρο Πάνθεον της Πάτρας.

Πολιτιστικός περίπατος

***Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει την Πέμπτη 9 Μαΐου (ώρες 5.30-7.30) πολιτιστικό περίπατο στην ευρύτερη περιοχή του Ταύρου, με σημείο συνάντησης το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ. Ώρα προσέλευσης 5.15 μ.μ. Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

 

Το αθέατο μουσείο

"Το ύφασμα του άρχοντα από το Λευκαντί" παρουσιάζουν στο κοινό, την Κυριακή 5.5. στη 1 μ.μ. αρχαιολόγοι και συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

 

Ξεναγήσεις

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων οργανώνει ξενάγηση ανοιχτή στο κοινό στα σωζόμενα κατάλοιπα των Νεωσοίκων και της οχύρωσης του αρχαίου λιμένα Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο Πειραιά), την Κυριακή 5.5, στις 11.00 π.μ.

Βιβλίο

Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στο Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζεται το βιβλίο του καθηγητή και πρώην πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Γεωργή "Σεφέρης - Αβέρωφ. Η ρήξη" από τους Νίκο Κοτζιά και Κύπρο Χρυσοστομίδη.

 

Έκθεση φωτογραφίας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 8 μ.μ., η ομαδική έκθεση φωτογραφίας, Anhui, China | Παραλλαγές στο ίδιο θέμα. Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη.

Μιχάλης Σιγανίδης

Ο Μιχάλης Σιγανίδης εμφανίζεται στον "Αστερίσκο", την Τρίτη 7 Μαΐου με τους Unlimited Shrimp και την Sugahspank - Γεωργία Καλαφάτη, στις 9.30 μ.μ., Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL