Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού

Δυνατές μουσικές από αγαπημένες μπάντες, τραγούδια που ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους, αθλήματα και χορούς, ιστορίες, παιχνίδια και ξεναγήσεις από καλλιτέχνες, αλλά και πρωτομαγιάτικα στεφάνια από πρωτότυπα υλικά και μοσχομυρισμένα λουλούδια και φυτά περιλαμβάνει από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα η Πρωτομαγιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την έναρξη κάνουν οι δημοφιλείς The Burger Project στις 11.30 π.μ., στο Ξέφωτο. Τη σκυτάλη θα παραλάβουν στη 1 το μεσημέρι οι The Jaguar Bombs, ενώ ο τιμημένος με το φετινό βραβείο Χορν ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος, αναλαμβάνει τον ρόλο του ξεναγού στη φύση. Ένα παιχνίδι θησαυρού θα ενθουσιάσει το κοινό, λουλούδια και φυτά ανθισμένα θα προσφερθούν για τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και στις 5 το απόγευμα αρχίζει ο χορός με μια ζωντανή μπάντα μουσικών σε βραζιλιάνικους ρυθμούς.

Μια βόλτα με τον Άσιμο

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νικόλα Άσιμο πραγματοποιείται από τις 3 έως τις 15 Μαΐου στο Ρομάντσο της οδού Γερανίου στην Ομόνοια, όπου εκτίθεται για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης μια έκθεση δώδεκα εικαστικών που, εμπνεόμενοι από το αρχείο του τραγουδοποιού, συνομιλούν με την εποχή του. Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα του Άσιμου, γνωστά αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του, στίχους, αφίσες συναυλιών, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα τελευταία του σημειώματα και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, την Παρασκευή 3 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τους Μανώλη Κουτσουνάνο, Adedeji Adetayo και Monique Kabasele, Mode Plagal και Γιώργο Μπίλιο. Συναυλία θα δώσει το Σάββατο 4 Μαΐου και ο Δημήτρης Πουλικάκος, καθώς και οι Ανδρέας Γκομόζιας και Δημήτρης Πολύτιμος. Στις 8.30 μ.μ.

Ο Δήμος Αβδελιώδης στο Μπάγκειον

Ένα αφιέρωμα στο έργο του επιδραστικού δημιουργού του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμου Αβδελιώδη θα φιλοξενηθεί από 2 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου στο Μπάγκειον, το ιστορικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Περιλαμβάνει τη θεατρική παράσταση "Ελένη" του Γιάννη Ρίτσου με τη Βερόνικα Αργέντζη, που ερμηνεύει το γερασμένο είδωλό της, το οποίο μιλάει για ένα παρελθόν μιας ματαιωμένης ευτυχίας, που έχει υποκατασταθεί με απατηλές οπτασίες και φαντάσματα. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα δώσει ένα σεμινάριο αναπτύσσοντας την πρωτοποριακή του μέθοδο, η οποία αλλάζει ριζικά τη σχέση με τα κορυφαία κείμενα της ελληνικής γραμματείας χωρίς η γλώσσα να αποτελεί εμπόδιο. Τίτλος "Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος". Τέλος, θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις που το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί αλλά και να συνομιλεί με τους συντελεστές τους.

"Ο κύκλος του έρωτα" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το έργο του Σνίτσλερ "Ο κύκλος του έρωτα" κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 3 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Δέκα ζευγάρια στη Βιέννη παλεύουν με τα όρια που θέτουν η κοινωνική θέση, ο πλούτος και η ερωτική και συζυγική πίστη. Όλα ξεκινούν από μια φτωχή πόρνη και καταλήγουν πάλι σ’ αυτήν. Κάθε διαδοχική σκηνή παίρνει ένα δραματικό πρόσωπο από την προηγούμενη και το εισάγει στην επόμενη εικόνα. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, όλοι οι χαρακτήρες είναι ασαφώς συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Οι δομές μιας ολόκληρης κοινωνίας που "εκπορνεύεται", ναρκισσεύεται, ερωτοτροπεί, κομπάζει και ηθικολογεί ακτινογραφώντας τη "νόσο" της μέσα από το πρίσμα της ερωτικής επιθυμίας.

"Το τάβλι" στο Faust

Το κλασικό αριστούργημα "Το τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη επανέρχεται από τις 2 Μαΐου και για λίγες μόνο παραστάσεις, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στη σκηνή του Faust της οδού Καλαμιώτου, σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη. Τους δύο εμβληματικούς ήρωες του έργου ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Ποντιακά έθιμα

Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων διοργανώνει τη δεύτερη μέρα του Πάσχα το "Παμποντιακόν Πανουρ τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα" με πενθήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 1η έως 5 Μαΐου και θα περιλαμβάνουν ποντιακό θέατρο, ομιλία του Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλί και του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, ποντιακό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Έλληνες και Κινέζοι συγγραφείς

"Λογοτεχνία και μετάφραση: Αρχαίοι πολιτισμοί και σύγχρονες γλώσσες" είναι το θέμα δημόσιας συζήτησης συγγραφέων από την Κίνα και την Ελλάδα που διοργανώνεται στις 2 Μαΐου, στις 7 μ.μ., στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων της Εταιρείας Συγγραφέων με συγγραφείς από άλλες χώρες.

Για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 6.30 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)". Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού "Η Ανατολή έδυσε".

Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Με θέμα "Χορός και πνευματικότητα" γιορτάζεται φέτος, στις 29 Απριλίου, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, το μήνυμα της οποίας υπογράφει ο Άλκης Ράφτης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του Χοροθεάτρου "Δόρα Στράτου".

Οι Τεφλόν στην Αγγλικανική Εκκλησία

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Taste the Music", οι Τεφλόν εμφανίζονται την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 9 μ.μ., στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου της οδού Φιλελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL