Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Το Θείο Πάθος στο Μέγαρο Μουσικής

Έργα θρησκευτικά και κοσμικά συνδυάζονται με επιτυχία τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το ΚΠΙΣΝ και το Ολύμπια. Στο Μέγαρο Μουσικής τη Μεγάλη Δευτέρα παρουσιάζονται τα "Αναγνώσματα του Σκότους" του De Lalande, από τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τους Latinitas Nostra, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, ιδιωματικά είδη φωνητικής μουσικής μπαρόκ, βασισμένα στους θρήνους του προφήτη Ιερεμία, που εξελίχθηκαν από την πολυφωνική τους μορφή σε κατ' εξοχήν σολιστικά έργα. Τη Μεγάλη Τρίτη παρουσιάζεται το "Πάθος για τον Μπαχ και τον Κολτρέιν" του Τζεφ Σκοτ, για κουιντέτο ξύλινων πνευστών, κουαρτέτο εγχόρδων, τρίο τζαζ και αφηγητή, εμπνευσμένο από την ποίηση του Άλφρεντ Μπένετ (Έι Μπι) Σπέλμαν. Το έργο παρουσιάζεται από τους Ventus Εnsemble και τον Αργύρη Ξάφη στον ρόλο του αφηγητή. Την ίδια ημέρα παρουσιάζονται το "Ρέκβιεμ" του Μότσαρτ και η 9η του Ντβόρζακ ή «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» σε διεύθυνση Γιάννη Χατζηλοΐζου, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία Αθηνών, καθώς και τους Jennifer Davis, Victoria Karkacheva, Benjamin Hulett και Alexander Vinogradov. Τη Μεγάλη Τετάρτη παρουσιάζεται η πασχαλινή συναυλία με την "Τρίτη Λειτουργία" του Μπρούκνερ, από την ΚΟΑ και τους Άννα Στυλιανάκη, Μαίρη - Έλεν Νέζη, Μάριο Τζεφίρι και Πέτρο Μαγουλά. Διευθύνει ο Μίχαελ Ζάντερλινγκ.

Στο "Νιάρχος" και στο Ολύμπια

Με τον Διονύσιο Σολωμό και τον "Λάμπρο" ολοκληρώνονται, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΠΙΣΝ οι Παραβάσεις. Σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη και ερμηνεύουν ο Γιάννος Περλέγκας και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου με τη συνοδεία στο κανονάκι της Σοφίας Λαμπροπούλου. Τη Μεγάλη Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το "Ρέκβιεμ" με τους Μαρία Μητσοπούλου, Μαίρη - Έλεν Νέζη, Γιάννη Χριστόπουλο και Γιάννη Σελητσανιώτη υπό την διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου Armonia Atenea υπό την διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου.

Συμμετέχουν μέλη της χορωδίας "Μελωδοί" υπό την διεύθυνση του Γιώργου Ζιάκα. Και οι δυο παραστάσεις είναι με είσοδο ελεύθερη. Στο Ολύμπια τη Μεγάλη Δευτέρα η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσουν το ορατόριο του Δημήτρη Μηνακάκη «Προς το εκούσιον πάθος» με τους Αντωνία Καλογήρου, Ινές Ζήκου, Αντώνη Κορωναίο και Τάσο Αποστόλου. Τη Μεγάλη Τρίτη ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα με εκκλησιαστικούς ύμνους, λαϊκούς θρήνους, αλλά και επιλεγμένα τραγούδια από το παραδοσιακό και το έντεχνο ρεπερτόριο.

 

Συνεχίζονται "Τα δάκρυα του βουνού"

Η νέα ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Τα δάκρυα του βουνού" θα προβληθεί, λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού, και τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η ταινία θα έχει δυο προβολές, στις 7 μ.μ. και στις 9 μ.μ., Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη. Το φιλμ αποτελεί μια μεταφορά της "Οδύσσειας" στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ένα μπουλούκι μαστόρων πέτρας περιπλανιέται όπου υπάρχει δουλειά χτίζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, εκκλησίες. Υλικά τους, οι πέτρες, τα δάκρυα του βουνού. Ο τόπος τους, φτωχός, τους σπρώχνει σαν άλλα δάκρυα του βουνού, να ξενιτευτούν για να ζήσουν. Όχι πολύ μακριά τους μαίνεται ο πόλεμος. Εξαιτίας του είναι αποκομμένοι από τα χωριά τους σχεδόν δέκα χρόνια. Η προσπάθεια του πρωτομάστορα Μάρκου και των μαστόρων να επιστρέψουν σπίτι τους εξελίσσεται σε μια σκληρή και εξοντωτική Οδύσσεια.

Ρωσικές εικόνες στο Δημοτικό Πειραιά

Εικόνες από τη συλλογή ρωσικών μεταβυζαντινών εικόνων του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη, με τον τίτλο "Ελλήνων Ανάστασις - Εξ ερειπίων άρξασθαι", θα φιλοξενηθούν στο Φουαγιέ του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου έως την Πέμπτη 3 Μαΐου. Η συλλογή αποτελεί αντιπροσωπευτικό corpus της καλλιτεχνικής παραγωγής εικόνων και του θεολογικού υπόβαθρου στη Ρωσία στο διάστημα τριών αιώνων (17ου - 19ου αιώνα). Η συλλογή αριθμεί πάνω από εκατό έργα και συγκροτήθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια από τον συλλέκτη, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί, όσο πιο ολοκληρωμένα είναι εφικτό, η Ιστορία της ρωσικής ορθόδοξης εικονογραφίας ιερών προσώπων αλλά και επεισοδίων από την Αγία Γραφή.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Χορός στο Φάληρο

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Εθνική Λυρική Σκηνή προσκαλούν το κοινό, την Κυριακή 21 Απριλίου, σε έναν ολοήμερο μαραθώνιο χορευτικών εκδηλώσεων με μαθήματα αλλά και επιδείξεις για παιδιά και εφήβους, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων, σεμινάρια χοροθεραπείας και τεχνικής σύγχρονου χορού, από τις 10 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Η μέρα θα κλείσει με ένα μεγάλο disco party στην Αγορά, που θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. με τον DJ Constantin.

 

"Οι ποιητές μας τραγουδούν"

Ο Δήμος Αθηναίων, με την ευκαιρία λήξης της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, προσκαλεί το κοινό, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 9 μ.μ., στη μουσικοθεατρική παράσταση «Οι ποιητές μας τραγουδούν», με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας.

Για τον Τάκη Μόσχο

Προβολή ταινίας και πάρτι για την οικονομική ενίσχυση και αποθεραπεία του ηθοποιού Τάκη Μόσχου γίνεται τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου, στις 8 μ.μ., στον Κινηματογράφο Τριανόν. Θα παρουσιαστεί η ταινία «Bios + Πολιτεία» του Νίκου Περάκη.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Αντώνη Κέπετζη "Η ζωή μου μια μαγεία" (εκδόσεις Πανός) παρουσιάζεται τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στον πολιτιστικό χώρο του ΠΛΙ "Κανάρη 4" στο Κολωνάκι, από τον εκδότη Γιώργο Χρονά. Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL