Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ο Άγιος Παντελεήμων των Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Άγιος Παντελεήμων των Αθηνών

Του Άγγελου Μανταδάκη

Κεντρική συνοικία της Αθήνας που συνορεύει με τη Βικτώρια, την πλατεία Αττικής, την οδό Αγίου Μελετίου και την πλατεία Βάθη. Ο οδικός άξονας που διασχίζει τη συνοικία είναι η οδός Αχαρνών. Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται επί της οδού Αχαρνών.

Ο ναός

Ο ναός θεμελιώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, το 1910, επί βασιλείας του Γεωργίου του Α΄.Ο αρχικός ναός ήταν μικρότερος του σημερινού. Στη δεκαετία όμως του 1920 έγιναν κατασκευές για την ανέγερση του νέου ναού, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη. Προβλεπόταν μάλιστα να διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο μέγεθος από άλλους ναούς της Αθήνας που χτίζονταν την ίδια εποχή. Ο τρούλος του ναού ολοκληρώθηκε το 1930. Παράλληλα, τελειοποιήθηκε το σχέδιο του Παπαδάκη από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό. Ο πρώτος ναός κατεδαφίστηκε όταν χρειάστηκε να γίνει το μεγάλο όρυγμα για την κατασκευή της γραμμής των ηλεκτρικών σιδηροδρόμων.

Ο Άγιος Παντελεήμων

Το κατά κόσμον όνομα του Αγίου Παντελεήμονα ήταν Πανταλέων. Γεννήθηκε στην αρχαία Βιθυνία από εύπορη οικογένεια της πόλης το 215 μ.Χ. και απεβίωσε στις 27 Ιουλίου του 305 μ.Χ. Έδρασε ως άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Έζησε πολλά χρόνια στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και πέθανε ως μάρτυρας.

Η συνοικία σήμερα

Η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα έχει καταστεί σήμα κατατεθέν από όλες τις συνοικίες της Αθήνας λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων που τις τελευταίες δεκαετίες ήλθαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Ο ισχυρισμός ορισμένων, που χρησιμοποιείται και για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ότι η συνοικία υποβαθμίστηκε εξαιτίας των μεταναστών είναι εντελώς αβάσιμος. Η γειτονιά, όπως και άλλες κεντρικές γειτονιές της Αθήνας, είχε ήδη υποβαθμιστεί πριν την άφιξη των μεταναστών. Η εγκληματικότητα επίσης δεν παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε σχέση με άλλες συνοικίες.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 σημειώνονται στην περιοχή κρούσματα ρατσιστικής βίας και αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών κατοίκων με Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες. Στα γεγονότα εκείνα παρεμβαίνει η νεοφασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή δήθεν ως προστάτιδα των ντόπιων κατοίκων. Την ίδια περίοδο σημειώνονται κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος δημοκρατικών Ελλήνων πολιτών και μεταναστών με πολλές καταγγελίες που αφορούν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Πάγια θέση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και άλλων αντιρατσιστικών οργανώσεων και φορέων είναι ότι ντόπιοι και αλλοδαποί κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Απεναντίας, έχουν κοινό συμφέρον την αναβάθμιση της συνοικίας που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL