Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το "Looking for Europe" του Μπερνάρ - Ανρί Λεβί στην Αθήνα / Μια παθιασμένη έκκληση στις ευρωπαϊκές αξίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "Looking for Europe" του Μπερνάρ - Ανρί Λεβί στην Αθήνα / Μια παθιασμένη έκκληση στις ευρωπαϊκές αξίες

“Υπάρχει ακόμη καιρός να ανακαλέσουμε την ευρωπαϊκή κληρονομιά του Έρασμου, του Δάντη, του Γκαίτε, της Σιμόν Βέιλ και του Βάτσλαβ Χάβελ. Είναι ακόμη κατάλληλη η χρονική στιγμή να απομακρύνουμε τους δαίμονες του ολοκληρωτισμού, του πολέμου και της φτώχειας. Και αυτό μπορεί να φέρει στο προσκήνιο τις ευρωπαϊκές αξίες του φιλελευθερισμού, του ουμανισμού και της ενσωμάτωσης”. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μπερνάρ - Ανρί Λεβί, δημιουργός και πρωταγωνιστής του έργου “Looking for Europe”, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Παλλάς, κάνοντας μια στάση στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, ακτιβιστής και παραγωγός, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, διαπραγματεύεται την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ευρώπη, εξαιτίας της ανόδου του εθνικισμού και του λαϊκισμού προσκαλώντας τους υπερασπιστές της δημοκρατίας σε κινητοποίηση. Σε κάθε χώρα η παράσταση προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και του περιβάλλοντος στο οποίο απευθύνεται.

«Ονειρεύομαι μια βαθιά μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Και σ’ αυτή τη μεταμορφωμένη Ευρώπη βλέπω έναν μείζονα ρόλο για τον Αλέξη Τσίπρα» εξηγούσε σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" ο Μπερνάρ - Ανρί Λεβί, δηλώνοντας «πολύ εντυπωσιασμένος από την πρόσφατη μεταμόρφωση του Έλληνα πρωθυπουργού και τον αέρα του statesman που έχει αποκτήσει», θέμα στο οποίο αναφέρεται και στο θεατρικό του έργο, επηρεασμένο από το "Hotel Europe". Πρόκειται για το απόγευμα της 1ης Απριλίου 2019 στο Σαράγεβο, όπου ένας άνδρας τίθεται σε περιορισμό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του σε ομάδα ευρωπαϊστών ακτιβιστών. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την ομιλία, νιώθει συντετριμμένος από την αναζωπύρωση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του αντισημιτισμού και εξοργίζεται από την οπισθοχώρηση της Δύσης, την ώρα που ηγέτες, όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, δράττονται της ευκαιρίας να αποσταθεροποιήσουν τη γεωπολιτική τάξη. Ακολουθεί μια ομιλία μέσα στην ομιλία ως μια παθιασμένη έκκληση στις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Γάλλος φιλόσοφος και ακτιβιστής ταξιδεύει με το "Looking for Europe" από τις 5 Μαρτίου έως τις 20 Μαΐου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιστορικές πόλεις παρουσιάζοντας το έργο του. Εκτός από τη θεατρική παραγωγή, έχει δημιουργηθεί επιπλέον και ιστοσελίδα που συνοδεύει τις παραστάσεις και παρέχει τη δυνατότητα στους θεατές να διατυπώσουν ερωτήματα τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στο έργο. Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Maria de França, η μουσική επένδυση του Nicolas Ker και τα σκηνικά του Vincent Darré.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL