Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ο Πητ του μπητ κινήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πητ του μπητ κινήματος

Αντισυμβατικός με ανεξάρτητη σκέψη και ιδιότυπο χιούμορ, ο συγγραφέας, μεταφραστής και εικαστικός Πάνος Κουτρουμπούσης που εξέφρασε το μπητ κίνημα στην Ελλάδα, πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων.

Με έργο ανατρεπτικό για την εποχή του, και από τα πιο γνωστά βιβλία του το "Εν αγκαλία de Κρισγιαούρτι" που κυκλοφόρησε το 1978, ο Πάνος Κουτρουμπούσης, ο Πητ όπως τον φώναζαν οι φίλοι, συνδέθηκε με την παρέα των Ελλήνων υπαρξιστών, συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού "Πάλι" μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον Τάσο Δενέγρη και τον Γιώργο Μακρή, δημοσίευσε ανατρεπτικά διηγήματα και ιστορίες, αλλά και τα πρωτότυπα λιλιπούτεια θεατρικά "ταχυδράματα" συνδυάζοντας τον σουρεαλισμό, τη λαϊκή αφήγηση, το φανταστικό, το κόμικ, τη σάτιρα και την μπητ αισθητική. Με το έργο του σπάει τις δομές και τη συνοχή του λόγου, ενώ παράλληλα αναζητά τον βυθό των λέξεων, τις οποίες και αντιμετωπίζει ως εικαστική και μουσική οντότητα. Λεξιπλάστης, παίζει με τις λέξεις και το ύφος της ελληνικής γλώσσας ανατρέχοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο στην καθαρεύουσα, τη δημοτική ποίηση και το βυζαντινό αφήγημα.

Παιδί των μπητ, της ψυχεδέλεια, του ροκ εν ρολ, διοργανώνει χάπενινγκ με τον Πουλικάκο και σχεδιάζει το εξώφυλλο του "Μεταφοραί - Εκδρομαί ο Μήτσος", πάει για σπουδές κινηματογράφου στη Ρώμη, αλλά δεν παρακολουθεί καν τα μαθήματα, βγάζει τη γλώσσα στην εποχή του, και με την άνοδο της χούντας γυρίζει την πλάτη στην Ελλάδα, φεύγει για το Λονδίνο όπου εργάζεται στο BBC αλλά και ως εικονογράφος βιβλίων. Παράλληλα ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή και την Αμερική, σκιτσάρει, εικονογραφεί, ακόμα και διαμερίσματα ροκ σταρ σχεδιάζει. Στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '80, δημοσιεύει διηγήματα του σε εφημερίδες και περιοδικά ενώ μερικά από τα "ταχυδράματα" του παρουσιάζονται στην ΕΡΤ.

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία σημειώνει ότι με το έργο του "άφησε το δικό του στίγμα στα ελληνικά γράμματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL