Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων / Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Να κηρυχτεί η Πυρκάλ νεώτερο μνημείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων / Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Να κηρυχτεί η Πυρκάλ νεώτερο μνημείο

Πέρα από τον ρόλο όμως που διαδραμάτισε στην οικονομία του τόπου η Πυρκάλ, το βιομηχανικό κτήριο που τη στέγασε για περίπου έναν αιώνα, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής αφού "αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας" όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) που με ψήφισμά του ζητάει την κήρυξη του συνόλου του συγκροτήματος ως ιστορικού συνόλου και τόπου, την αποτύπωση του συνόλου του συγκροτήματος, δηλαδή των κτηρίων, του κινητού μηχανολογικού - υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και τη διακριτή κήρυξη των κτηρίων του συγκροτήματος και του κινητού μηχανολογικού - υλικοτεχνικού εξοπλισμού των ως νεότερων μνημείων.

Η Πυρκάλ δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ως συγχώνευση δύο εργοστασίων, της Εταιρείας Ελληνικού Πυριτιδοποιείου, Χημικών και Βιομηχανικών Προϊόντων - «Μπαρουτάδικο» -και του Καλυκοποιείου των αδελφών Μαλτσινιώτη- και λειτούργησε για περισσότερο από έναν αιώνα, από το 1908 ώς το 2017 που έκλεισε.

Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικό συγκρότημα, με συνολικά 134 κτήρια, τα περισσότερα των οποίων κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών της εποχής -οπλισμένο σκυρόδεμα, χωροδικτυώματα κ.λπ.- προσέδωσε στα κτήρια τη μορφολογική καινοτομία που εξέφρασε η διεθνής αρχιτεκτονική πρωτοπορία, ενώ σημαντικότατο στοιχείο επίσης είναι και ο μηχανολογικός εξοπλισμός του συγκροτήματος.

Το βιομηχανικό αυτό συγκρότημα, σύμφωνα με τον ΣΑΔΑΣ, συγκεντρώνει όλες εκείνες τις απαραίτητες αξίες, που το κατατάσσουν στην αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 6, παρ. 1 του ν. 4067/2012, υποσύνολο της οποίας είναι η βιομηχανική κληρονομιά, ενώ η κήρυξή του εμπίπτει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, τη σύμβαση της Γρανάδας αλλά και τις αρχές του Χάρτη της Βενετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL