Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Διασφαλισμένη η εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διασφαλισμένη η εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ

Η κρίση σχέσεων που για αρκετούς μήνες σωβούσε στο Φεστιβάλ Αθηνών και έγινε εμφανής με την παραίτηση του Γιάννη Μηλιού βγήκε πλέον στην επιφάνεια με την ευθεία επίθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην υπουργό Πολιτισμού, μέσα από τις δηλώσεις του στο "Βήμα της Κυριακής", με τις οποίες της αποδίδει "συμφωνίες που δεν τήρησε" αλλά και "καθυστερήσεις αποφάσεων και δυσλειτουργίες που αφορούν εσωτερικά τον οργανισμό", τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, με την οποία γινόταν γνωστό ότι παρατείνεται η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλη Θεοδωροπούλου, η οποία λήγει στις 29 Απριλίου, έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος του Φεστιβάλ, όπως ο ίδιος ζήτησε. Και επίσης ότι η θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου, θα καλυφθεί σύντομα μέσω δημόσιας πρόσκλησης.

"Ο θεσμικός ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή και του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλον εποπτευόμενο πολιτιστικό οργανισμό, προσδιορίζεται από τον ιδρυτικό τους νόμο. Το υπουργείο και ο υπουργός έχουν το ρόλο της εποπτείας" απαντά με χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "αυτό όφειλε να κάνει η υπουργός Μυρσίνη Ζορπά και αυτό έκανε, δεδομένου ότι κάθε άλλη παρέμβαση στις σχέσεις Δ.Σ. και διευθυντή θα παραβίαζε την αυτονομία του νομικού προσώπου. Η συνεργασία με όλους και η προσπάθεια άμβλυνσης των κατά καιρούς αντιθέσεων που προκύπτουν δεν αποτελεί συμφωνία προς τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά κανόνα ισόρροπης ομαλής λειτουργίας του οργανισμού". Τέλος, υπογραμμίζει ότι "η θητεία του κ. Β. Θεοδωρόπουλου παρατάθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του όπως ο ίδιος ζήτησε και όπως ήταν εύλογο, δεδομένου άλλωστε ότι, όπως είχε δημοσίως δηλώσει, δεν επιθυμούσε περαιτέρω ανανέωση της θητείας του. Αυτά είναι τα δεδομένα και δεν κατανοούμε τον τίτλο περί ‘μη τήρησης της συμφωνίας’ και τις σχετικές αναφορές του άρθρου".

Σαφής ήταν και η απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστώσει να το "αδειάζει" ο καλλιτεχνικός διευθυντής, στη χθεσινή ανακοίνωσή του, διαψεύδει τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, επισημαίνοντας ότι "τα αποδιδόμενα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή στον Οργανισμό σχετικά με δυσλειτουργίες, μη εκτέλεση αποφάσεων, διαχείριση του προϋπολογισμού και καφκικό κλίμα Δημοσίου αποτελούν προσωπικές του εκτιμήσεις. Αν τα αποδιδόμενα ήταν αληθή, μερίδιο ευθύνης θα έφερε και ο ίδιος".

Κυρίως όμως το Δ.Σ. υπερασπίζεται την αυτοτέλεια του Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι "σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, έχει πλήρη αυτοτέλεια έναντι του εποτεύοντος υπουργείου" και ότι "ζητήματα στη διαχείριση και λειτουργία του ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου". Επιπλέον, κάνει σαφές αφενός ότι "η υπεράσπιση του καλλιτεχνικού προγράμματος αποτελεί μέριμνα, προεχόντως, του καλλιτεχνικού διευθυντή. Το εποπτεύον υπουργείο και το Διοικητικό Συμβούλιο μεριμνούν για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος", και από την άλλη ότι "η επιλογή και η αντικατάσταση τόσο των μελών του Δ.Σ., όσο και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργού Πολιτισμού. Δεν προϋποθέτουν συγκατάθεση ή επικύρωση τρίτων, ούτε τελούν υπό προϋποθέσεις".

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει στηρίξει αυτά τα περίπου δυόμισι χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή. Σε αντίθεση με όσα ο ίδιος επισημαίνει, έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος".

Πέρα από την επιθυμία του νυν, και όποιου καλλιτεχνικού διευθυντή, να ανανεωθεί η θητεία του, αυτό και εύλογο είναι και θεμιτό, πέρα από προσωπικές διαφωνίες με στελέχη του οργανισμού, πέρα από στοχευμένες ή άστοχες κινήσεις όταν μια θητεία ολοκληρώνεται, κρίσιμο σ' αυτές τις περιπτώσεις και κυρίως στη συγκεκριμένη είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του Φεστιβάλ. Ίσως, όπως πολλές φορές έχουμε δει να συμβαίνει σε διεθνείς οργανισμούς, η αλλαγή σκυτάλης με πιο ομαλό τρόπο, ενδεχομένως και με συγκατοίκηση νυν και μέλλοντος καλλιτεχνικού διευθυντή, να είχε κάποιο νόημα.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL