Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Στοπ από το ΚΑΣ στο εννιαώροφο ξενοδοχείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοπ από το ΚΑΣ στο εννιαώροφο ξενοδοχείο

Ομόφωνα στοπ στην ανέγερση του εννιαώροφου ξενοδοχείου στο ακίνητο των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, στου Μακρυγιάννη, έθεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του, ανακαλώντας την προηγούμενη γνωμοδότησή του, της 25ης Σεπτεμβρίου του 2018, και την υπουργική απόφαση που ακολούθησε. Όπως διαπίστωσαν άλλωστε τα μέλη του Συμβουλίου κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, η ανέγερση του ξενοδοχείου θα προκαλούσε οπτική βλάβη στην Ακρόπολη λόγω του όγκου (5.300 τ.μ.) και τους ύψους (31,70 μ.) της κατασκευής η οποία επιπλέον δεν θα συνάδει με το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον. Όπως ειπώθηκε μάλιστα από μέλη του ΚΑΣ στη συνεδρίαση, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα της Τετάρτης, "βλέποντας τον χώρο από τον Ιερό Βράχο αλλά και περπατώντας διαπιστώσαμε την οπτική βλάβη που θα προκαλούσε όχι μόνο στην Ακρόπολη αλλά και στην περιοχή λόγω του όγκου και τους ύψους του".

Παράλληλα, συντρέχει και λόγος δημοσίου συμφέροντος αφού, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στις δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν στο οικόπεδο, βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα αρχαίου οδοστρώματος, και όχι μόνο σποραδική κεραμική, όπως είχε διαβεβαιώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, όταν εισηγήθηκε το θέμα στη ΔΙΠΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα μέλη του συμβουλίου συζήτησαν επί μακρόν το συγκεκριμένο ζήτημα, θέτοντας ανάλογα ερωτήματα.

Μετά τα νέα δεδομένα, θα ακολουθήσουν ανασκαφικές έρευνες στο οικόπεδο όπως ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος, ενώ θα καθοριστούν ειδικοί όροι δόμησης τόσο για το διατηρητέο που βρίσκεται εντός του ακινήτου όσο και συνολικά για το μελλοντικό οικοδόμημα.

Όπως επίσης υπογράμμισαν μέλη του ΚΑΣ, εκτός από ένα κτήριο που κτίστηκε το 1989 επί της οδού Τσάμη Καρατάσου, το εννιαώροφο ξενοδοχείο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος από τις υπόλοιπες οικοδομές του περιβάλλοντος χώρου, που έχουν χτιστεί με υψηλούς όρους δόμησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL