Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Σάνια Ίβκοβιτς: / Σάνια Ιβέκοβιτς: Η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στην Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σάνια Ίβκοβιτς: / Σάνια Ιβέκοβιτς: Η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στην Ιστορία

Συνέντευξη στη Μάνια Ζούση

Με σημείο εκκίνησης των έργων της τη θέση των γυναικών στην Ιστορία, η Κροάτισσα Σάνια Ιβέκοβιτς, μια από τις σημαντικότερες εικαστικούς, πρωτοπόρος στην τέχνη των "νέων μέσων", φεμινίστρια και ακτιβίστρια, βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα για τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής της έκθεσης με τίτλο “Red Star Fear Not” στο State of Concept, της οδού Τούσας Μπότσαρη 19 στο Κουκάκι. Με διεθνή αναγνώριση, εκθέσεις στο Moma της Νέας Υόρκης, το Mudam του Λουξεμβούργου, στην Τate Modern, στις documenta 12 και 14, η Ίβκοβιτς συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με κέντρα γυναικών, οργανώσεις εναντίον της βίας και του ρατσισμού και ακτιβιστές.

Στην έκθεση, που επιμελείται η Ηλιάνα Φωκιανάκη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά δύο νέα έργα - αναθέσεις, που αναφέρονται στις χιλιάδες Ελληνίδες γυναίκες της Αντίστασης κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες παραμένουν ως σήμερα «υποσημειώσεις της επίσημης Ιστορίας του ελληνικού κράτους». Πρόκειται για το “Greek History Lesson” (Μάθημα Ελληνικής Ιστορίας), ένα σχόλιο της εικαστικού στην ελλιπή αναφορά στον ρόλο των γυναικών της Αντίστασης στα ελληνικά σχολικά βιβλία της Ιστορίας. Η Σάνια Ίβκοβιτς χρησιμοποιώντας μια εικόνα από το λεύκωμα “Dmitri Kessel: Greece” και συνδυάζοντάς την με ένα ποίημα από αντάρτικα τραγούδια αλλά και ένα Cr code το οποίο μας μεταφέρει στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου “Πουλιά στο Βάλτο”, στο Διαδίκτυο, σχολιάζει την έλλειψη πληροφοριών για τη ζωή, την προσφορά και την επιρροή χιλιάδων προοδευτικών γυναικών που πρωταγωνίστησαν στην Ιστορία της χώρας και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ενδιαφέρον παράδειγμα χειραφέτησης για τη σύγχρονη γυναίκα.


 

"Κάνω μια ψηλάφηση της Ιστορίας την ίδια χρονική περίοδο και συναντώ ηρωίδες που αντιπροσωπεύουν τον ίδιο τύπο γυναίκας, τόσο στη χώρα μου όσο και στην Ελλάδα. Οι γυναίκες του σοσιαλισμού και οι αναμνήσεις τους είναι κάτι που προέκυψε από τη συνεργασία μου με το Κέντρο Γυναικείων Σπουδών του Ζάγκρεμπ. Εκεί, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 συλλέγουν συνεντεύξεις και στοιχεία αυτών των γυναικών. Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αυτές οι ιστορίες άρχισαν να χάνονται, να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Το φιλμ της Αλίντας Δημητρίου με συγκλόνισε, καθώς στην ουσία ήταν σαν να έβλεπα τη δική μου δουλειά. Πάρα πολλές από τις φράσεις και τις ιστορίες που περιγράφονται εκεί είναι ίδιες με τις ιστορίες των δικών μου γυναικών. Όλες αυτές οι γυναίκες δεν είναι μόνο γενναίες, αλλά έχουν τέτοιο πάθος για τη ζωή που είναι σαν να έχουν σταματήσει τον χρόνο. Μοιάζουν με μικρά κορίτσια. Πιστεύω πως υπάρχει μια γενικότερη, επιτηδευμένη αμνησία για όλο αυτό το κομμάτι της Ιστορίας. Όλοι αυτοί που είχαν αναγνωριστεί από τον Τίτο και το κόμμα ως ήρωες του λαού, της επανάστασης και της αντίστασης, και με τους οποίους εγώ μεγάλωσα, είναι άγνωστοι σε νέους ανθρώπους όπως η 34χρονη κόρη μου που μεγάλωσε σε μια νεοφιλελεύθερη Κροατία. Για μένα υπήρξαν πρότυπα. Αν εμείς οι γυναίκες φεμινίστριες δεν ανασύρουμε και δεν διασώσουμε αυτές τις μνήμες, δεν πρόκειται να το κάνει κανείς. Διασώζοντάς τες, μετατρέπουμε κατά κάποιον τρόπο αυτές τις γυναίκες σε μοντέλα για τις νέες γενιές!” υποστηρίζει η Σάνια Ίβκοβιτς.

Η εικόνα του “Greek History Lesson” αποτέλεσε ολοσέλιδη διαφήμιση στο περιοδικό “Γυναίκα” τον Δεκέμβριο του 2018, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των γυναικείων περιοδικών στην Ελλάδα τού σήμερα, τη “soft” προπαγάνδα της βιομηχανίας της ομορφιάς και τη βαθιά καταναλωτική φύση της σύγχρονης γυναίκας ως υποκειμένου που υποτάσσεται στις επιταγές μιας κολοσσιαίας διεθνούς βιομηχανίας.

«Κάναμε αυτήν τη ρωγμή μέσα από ένα περιοδικό μόδας. Τώρα, αν η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο δημιουργώντας ρωγμές και υποσημειώσεις στην Ιστορία, είναι κάτι που αναρωτιέμαι καθημερινά. Η τέχνη είναι σημαντική καθώς μπορεί να προκαλέσει μια συζήτηση. Αλλά πιστεύω στην πολιτική δράση” υπογραμμίζει.

Με μητέρα που φυλακίστηκε στο Άουσβιτς, η Σάνια Ίβκοβιτς ανησυχεί βαθιά για την άνοδο των εθνικιστικών, ακροδεξιών πολιτικών και των κοινωνικών διχασμών. «Με ανησυχεί πάρα πολύ η άνοδος του νεοφασισμού στην Ευρώπη. Μου προκαλεί αηδία και τρόμο αυτό που βλέπω. Μεγάλωσα με την ιδέα πως οφείλουμε να είμαστε πάντα απέναντί του”.

Η έκθεση έργων της διαρκεί έως τις 11 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL