Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Εικόνες ενός ρέοντος κόσμου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικόνες ενός ρέοντος κόσμου...

Οι "εικόνες ενός ρέοντος κόσμου" όπως μεταφράζεται το ukiyo-e που με την πρωτοποριακή του τομή ανανέωσε την ιαπωνική τέχνη και εντυπωσίασε βαθιά τη Δύση ανοίγοντας πύλες συνομιλίας με τη δυτική τέχνη, σπάνιες εκδόσεις του Λευκάδιου Χερν αλλά και εικονογραφίες στις φανταστικές ιστορίες όπως και manga του Hokusai, προερχόμενα από τις πολύτιμες και πιο σημαντικές παγκόσμια συλλογές του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών της Κέρκυρας, συνθέτουν την έκθεση "Η Ιαπωνία και το Βιβλίο" που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Εξήντα οκτώ έργα του Μουσείου, πρωτότυπες έγχρωμες ξυλογραφίες των μεγάλων εκπροσώπων του Ukiyo-e, με προεξάρχουσα βαρύτητα στο εικαστικό έργο του θρυλικού Katsushika Hokusai (1760-1849), "πατέρα" των σημερινών manga, καθώς και η ιδιαίτερη συνομιλία των δύο πολιτισμών, μέσα από την παρουσίαση σπάνιων εκδόσεων του Έλληνα Λευκάδιου Χερν που έζησε στην Ιαπωνία τον 19ο αιώνα, και αναγνωρίστηκε ως "εθνικός συγγραφέας" της χώρας, συνθέτουν τον καμβά της έκθεσης.

Ο επισκέπτης της θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έργα μεγάλων δασκάλων του ukiyo-e που σήμερα θεωρούνται κλασικοί, ανάμεσά τους τις διάσημες "καλλονές" του Utamaro, τα τοπία με την απροσδόκητη προοπτική του Hiroshighe, τους ηθοποιούς Kabuki του Κunisada, τις παλλακίδες του Kiyonaga ή τις περίφημες "γάτες" του Kuniyoshi.

Τα έργα εκπροσώπων Ukio-e προέρχονται από την περίφημη Συλλογή Γρηγορίου Μάνου, ο οποίος ίδρυσε το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα το 1928, ενώ η συλλογή των εκδόσεων του Λευκάδιου Χερν προέρχεται από τον Τάκη Ευσταθίου, σημαντικού επίσης δωρητή του Μουσείου της Κέρκυρας.

Ένας κόσμος ασυνήθιστος και βαθιά γοητευτικός αναδύεται από την ιαπωνική τέχνη, έτσι όπως αποτυπώνεται στα έργα των μεγάλων του Ukiyo-e και όπως εικονογραφεί τα βιβλία του Λευκαδίτη συγγραφέα που βρήκε την Ιθάκη του στην Ιαπωνία. Την επιμέλεια της έκθεσης μοιράζονται ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, καλλιτεχνικός σύμβουλος και επιμελητής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, και η Δέσποινα Ζερνιώτη, διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας. Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας που συμπληρώνονται το 2019 και θα διαρκέσει ως τις 3 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL