Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία "Κάρολος Κουν" / Βραβεία στην Κατερίνα Χέλμη, στον Δήμο Αβδελιώδη, στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία "Κάρολος Κουν" / Βραβεία στην Κατερίνα Χέλμη, στον Δήμο Αβδελιώδη, στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Της Μάνιας Ζούση

Θαλερή, ακμαία και συγκινημένη ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια η Κατερίνα Χέλμη για να παραλάβει το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη συνολική προσφορά της στη τέχνη και τη συμμετοχή της στην παράσταση «Πατρίδα τώρα - 8 ώρες και 35 λεπτά», που αφιέρωσε στον δάσκαλό της Μίνω Βολανάκη. Η μεγάλη κυρία του θεάτρου, κατά τη χθεσινή τελετή της απονομής των Βραβείων “Κάρολος Κουν”, μίλησε για τα νιάτα και τους νέους “που θέλω να πηγαίνουν πάντα μπροστά”, όπως είπε. Η όλη εκδήλωση αφιερώθηκε, όπως είπε ο Λέανδρος Πολενάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού, στη μνήμη της νεαρής ηθοποιού Νίκης Λειβαδάρη που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στα 33 της χρόνια.

Εμφανώς συγκινημένη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη αφιέρωσε το Βραβείο Αρχαίου Δράματος για τον ρόλο της Άτοσσας στους «Πέρσες» του Αισχύλου στον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Μηνά Χατζησάββα και τον Αριστοτέλη Αποσκίτη, μιλώντας για “αυτόν τον συγκλονιστικό ρόλο μιας παράστασης που έγραψε ιστορία για τον παραλογισμό του πολέμου, τον θρήνο των ηττημένων, την ύβρι και την αλαζονεία της εξουσίας και κυρίως το προσκλητήριο των νεκρών που κάθε όνομα είναι κι ένας ολόκληρος κόσμος με το μεγαλείο της ζωής που υποτάσσεται στο ακατανόητο του θανάτου”, κλείνοντας με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη “Η τελευταία μέρα”.

Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου τιμήθηκε για τον «Επιτάφιο» του Περικλή ο Δήμος Αβδελιώδης, που υποστήριξε πως δουλειά του είναι να αναδεικνύει τον εκάστοτε συγγραφέα "του οποίου οι ιδέες είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή".

Το Βραβείο Ερμηνείας σε Ελληνικό Έργο απονεμήθηκε στη Δέσποινα Σαραφείδου για τον ρόλο της Σάρας στη «Θυσία του Αβραάμ», ενώ το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου δόθηκε στον Τσιμάρα Τζανάτο για το «Η δεσποινίς Δυστυχία».

Το Βραβείο Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Jean-Paul Denizon και στους ηθοποιούς Γιάννη Σταματίου και Ελένη Παπαχριστοπούλου για τις «Καρέκλες» του Ιονέσκο. «Σκοπός μας είναι η δημιουργία νοήματος που μας επιτρέπει και μας βοηθάει να ζούμε” δήλωσε ο Jean-Paul Denizon.

Το Βραβείο σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη απονεμήθηκε από κοινού και εξ ημισείας στους Χρήστο Σουγάρη για τις τραγωδίες «Αίας» και «Οιδίπους Τύραννος» και στη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη για τον «Ζητιάνο», που αφιέρωσε το βραβείο «σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν σε όλους τους ρόλους”. “Φιλικό χτύπημα στην πλάτη και τόνωση αισιοδοξίας και αξιοκρατίας” το χαρακτήρισε ο Χρήστος Σουγάρης.

Με το Βραβείο Χορού τιμήθηκε ο Αντώνης Φωνιαδάκης για τον «Γαλαξία», το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε εξίσου στον Γιώργο Πέτρου και τον Χρήστο Σαμαρά . “Η ορχήστρα μας στην Ελλάδα δεν έχει καταφέρει δυστυχώς να εισπράξει τις δάφνες που τις αξίζουν, γιατί μαστίζεται εδώ και χρόνια από άλυτα θεσμικά προβλήματα” σημείωσε για την Καμεράτα ο Γ. Πέτρου, ενώ ο Χ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι “οι συνθέτες και οι μουσικοί σε αυτό τον τόπο είναι λίγο αναβαθμισμένα υποβαθμισμένοι”.

Βραβείο δόθηκε στον τετραπλό δίσκο «Το Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ερμηνευμένο από την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, που υπογράμμισε πως “το να υπάρχει μια επιβράβευση του έργου σε μια Ελληνίδα καλλιτέχνιδα σημαίνει ότι παρ' όλες τις ελλείψεις, τα προβλήματα και την υποβάθμιση της μουσικής παιδείας, η Ελλάδα είναι παρούσα στον βαθύ πυρήνα της κλασικής μουσικής παιδείας”.

Βραβεύτηκε επίσης το σύγγραμμα "Dimitri Mitropoulos and his Works in the 1920s. The Introduction of Musical Modernism in Greece", του Γιώργου Σακαλλιέρου, το Samos Young Artists Festival, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης για το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων» του Άλφρεντ Σνίτκε και την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Θεόδωρου Αντωνίου και έπαινος δόθηκε στον δίσκο «Triptychon» με έργα μουσικής δωματίου της συνθέτριας Καλλιόπης Τσουπάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL