Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Του άρεσε να ταξιδεύει με τα πρόσωπα που υποδυόταν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Του άρεσε να ταξιδεύει με τα πρόσωπα που υποδυόταν

Ο Άλμπερτ Φίνεϊ, από τους σημαντικότερους Βρετανούς ηθοποιούς του εικοστού αιώνα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει το 2011 ότι πάσχει από καρκίνο.

Γεννημένος στο Σάλφορντ του Λανκασάιρ στις 9 Μαΐου 1936, απόφοιτος της Royal Academy of Dramatic Arts, όπου βρέθηκε να είναι συμμαθητής με τους κορυφαίους Πίτερ Ο' Τουλ και Άλαν Μπέιτς, έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη δεύτερη ταινία στην οποία συμμετείχε, στα χρόνια του free cinema, το "Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί" του Κάρελ Ράιζ (1961), ερμηνεύοντας τον ατίθασο προλετάριο Άρθουρ Σίτον.


Ο Αλμπερτ Φίνεϊ στην ταινία "Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί" του Κάρελ Ράιζ (1961)

Το 1963 ο Φίνεϊ έπαιξε στο «Tom Jones» του Τόνι Ρίτσαρντσον και κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Συνολικά στη διάρκεια της καριέρας του ήταν πέντε φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ (τέσσερις φορές για Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου και μία για δεύτερου ανδρικού), είχε λάβει 13 υποψηφιότητες για BAFTA κερδίζοντας δύο βραβεία, κατέκτησε ένα Emmy, ενώ είχε λάβει και εννέα υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.


Ο Αλμπερτ Φίνεϊ με την Ζακλίν Μπισέ στην ταινία "Κάτω από το ηφαίστειο" του Τζον Χιούστον (1984)

Παράλληλα είχε σπουδαία καριέρα στο θέατρο, σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Επιπλέον είχε διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για την παραγωγή της εμβληματικής δημιουργίας του βρετανικού κινηματογράφου, του φιλμ «Εάν» ("If", 1968) του Λίντσεϊ Άντερσον, καθώς η εταιρεία του Φίνεϊ, η Memorial Enterprises, είχε αναλάβει τη χρηματοδότηση της ταινίας αυτής.

Εκτός από ηθοποιός, είχε δουλέψει και ως σκηνοθέτης για το «Two For The Road» (1967) και το «Charlie Bubbles» (1967), όπου επίσης έπαιζε. «Μου αρέσει να κάνω τα πρόσωπα που υποδύομαι να εξελίσσονται, να ταξιδεύω μαζί τους. Η ικανότητα να αλλάζεις τον εαυτό σου για να διερμηνεύεις αυτή την εξέλιξη έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό» είχε δηλώσει το 1992 στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον ρόλο του στην ταινία «Rich in Love» του Αυστραλού Μπρους Μπέρεσφορντ.

Στη δεκαετία του 1970 βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τον γάμο του με την υπέροχη Ανούκ Εμέ.


Ο Αλμπερτ Φίνεϊ με την Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία "Εριν Μπρόκοβιτς" (2000)

Στον κινηματογράφο πιθανότατα οι περισσότεροι θα τον θυμούνται για την ερμηνεία του ως Ηρακλής Πουαρό στο φιλμ «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» ή στο «Skyfall» (2012), στον χαρακτηριστικό ρόλο του επιστάτη της έπαυλης του Τζέιμς Μποντ, ή πιο πριν, στον ρόλο του εργοδότη της Τζούλια Ρόμπερτς στο "Εριν Μπρόκοβιτς" (2000) -ήταν η πέμπτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Είχε πάρει μέρος επίσης στην ειδική συναυλία των Pink Floyd "The Wall - Live in Berlin" στο Βερολίνο, στις 21 Ιουλίου 1990, για τον εορτασμό της πτώσης του Τείχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL