Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Οι λογαριασμοί μας με τη μεταπολίτευση παραμένουν ανοιχτοί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Οι λογαριασμοί μας με τη μεταπολίτευση παραμένουν ανοιχτοί"

“Το βιβλίο μου δεν είναι ούτε αγιογραφία ούτε πολεμική. Μιλάει για την έννοια και την αυτονομία της λαϊκής κουλτούρας, για την πολιτική διάσταση με άλλα λόγια που ανέδειξε ο Ανδρέας Παπανδρέου καταφέρνοντας να επικοινωνήσει με την ευρύτερη κοινωνία”, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου της «Ανδρέας Παπανδρέου - Πολιτισμικό πορτρέτο» (εκδ. Πεδίο), στη Στοά του Βιβλίου τη Δευτέρα το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς το επίσης "βιβλίο για τη μεταπολίτευση με την οποία οι λογαριασμοί μας παραμένουν ανοιχτοί".

"Είναι μια ευκαιρία να πολιτικολογήσουμε και να 'πολιτισμολογήσουμε'" επισήμανε η Μυρσίνη Ζορμπά υπογραμμίζοντας ότι "η πολιτική και ο πολιτισμός είναι δύο συστήματα που αποσκοπούν στην αλλαγή του κόσμου. Η πολιτική θέλει να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο, ο πολιτισμός θέλει να τον κάνει πιο ωραίο. Ο Παπανδρέου μας εξοικείωσε μέσα σε αυτό το διπλό πλαίσιο με την έννοια της αμφισβήτησης, μας έμαθε τι σημαίνει κριτική σκέψη, μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι το πολιτισμικό είναι ένα πεδίο δυναμικών συγκρούσεων".

"Ο Παπανδρέου ήρθε σε πολιτιστική αντιπαράθεση με την Αριστερά και ιδίως την Ανανεωτική Αριστερά, από την οποία προέρχεται η συγγραφέας. Η Ανανεωτική Αριστερά δεν τον κατάλαβε, αλλά κι εκείνος δεν της ανοίχτηκε ποτέ" τόνισε ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι "ο Παπανδρέου έκανε πολλά πολιτικά σφάλματα, αλλά προχώρησε και σε μεγαλειώδεις κινήσεις, δίνοντας στον λαό την κοινωνική του διέξοδο. Αν το βιβλίο μάς κάνει να τα συζητάμε όλα αυτά, τότε είναι ένα σημαντικό βιβλίο".

"Είναι ένα σημαντικό έργο που έρχεται σε μια περίοδο ιστορικού αναθεωρητισμού" υπογράμμισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ ο Βασίλης Βασιλικός εστίασε στις "πολλαπλές αλλαγές και αναζητήσεις που δοκίμασε ο Παπανδρέου μέχρι να βρει το λιμάνι του".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL