Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Άννα Γεραλή, ηθοποιός: / Άννα Γεραλή, ηθοποιός: "Επιμένω να πιστεύω σε αυτό που νιώθω και να το ακολουθώ έως το τέλος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άννα Γεραλή, ηθοποιός: / Άννα Γεραλή, ηθοποιός: "Επιμένω να πιστεύω σε αυτό που νιώθω και να το ακολουθώ έως το τέλος"

Η Άννα Γεραλή και ο Λάμπρος Τσάγκας πρωταγωνιστούν στην παράσταση "Φθινοπωρινή ιστορία" που παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Κνωσός

Μεγαλωμένη σε περιβάλλον ποιητών, διανοουμένων και καλλιτεχνών, συμφιλιωμένη με τη γλώσσα, την ανάγνωση και τη γραφή από τα νηπιακά της χρόνια, η Άννα Γεραλή θυμάται ακόμη την πρώτη παράσταση που είδε στα οκτώ της χρόνια. «Ήταν η 'Μαρία Στιούαρτ' στο Εθνικό Θέατρο με τους Μαίρη Αρώνη, Βάσω Μανωλίδου, Αλέκο Αλεξανδράκη, Γιώργο Παππά. Θυμάμαι και την 'Ευρυδίκη' του Ανούιγ στο Θέατρο Τέχνης με τη Μάγια Λυμπεροπούλου που μόλις είχε βγει από τη Σχολή, τον Γιάννη Φέρτη, τον ίδιο τον Κάρολο Κουν, ήμουν περίπου 12 ετών».

«Φθινοπωρινή ιστορία»

Η δημοφιλής πρωταγωνίστρια ερμηνεύει εδώ και λίγες ημέρες «μια ηθοποιό που υπήρξε κάποτε δραματική και τώρα δουλεύει σε τσίρκο» στη «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αρμπούζωφ από κοινού με τον Λάμπρο Τσάγκα στο Θέατρο Κνωσός, σε μια παράσταση που σκηνοθετεί η Μάνια Παπαδημητρίου. Με το έργο, σε μετάφραση της Παυλίνας Γαλανοπούλου, το Θέατρο Κνωσός γιορτάζει τα 40 χρόνια του στη θεατρική ζωή.

Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές, που δείχνει πώς ο έρωτας και η ανάγκη για ζωή μπορεί να νικήσει τον χρόνο. «Είναι η ιστορία που μας λέει πως η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από μας και συχνά μας κάνει δώρα που μοιάζουν παράταση χρόνου. Σαν μια πίστα παιχνιδιού μέσα στην οποία κερδίζεις ακόμα δυο ζωές. Μέσα σε μια ψηφιακή πραγματικότητα οι δύο ήρωες του έργου συναντιούνται και συγκρούονται για να συμφιλιωθούν και να αγαπηθούν με τον πιο ανάποδο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς», εξηγεί η σκηνοθέτις για το έργο, όπου τη μουσική έχει συνθέσει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Ζωγραφική, ποίηση και θέατρο

«Δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω ηθοποιός», αφηγείται η Άννα Γεραλή, «καθώς ασχολιόμουνα πολύ με τη ζωγραφική, οικογενειακή παράδοση και αυτή. Όταν μια καθηγήτρια στη Σχολή Χιλ, η κ. Χαλκιοπούλου, με άκουσε να λέω την προσευχή στην εκκλησούλα του προαυλίου, μου ζητούσε από τότε πάντα να διαβάζω, κι εγώ άλλο που δεν ήθελα. Άλλωστε από πολύ νωρίς βοηθούσα τους γονείς μου που έκαναν επιμέλειες βιβλίων και εκδόσεων, καθώς διάβαζε ο ένας κι ο άλλος διόρθωνε. Η ανάγνωση ήταν κάτι πολύ φυσικό στο σπίτι μας. Ο πατέρας μου, Γιώργος Γεραλής, φιλόλογος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, πάρα πολύ συχνά απάγγελλε ποιήματα ξέροντας ταυτόχρονα όλη την ελληνική γραμματεία απ' έξω. Στο σπίτι έρχονταν συχνά ο Καπράλος, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Παπαδίτσας, ο Σινόπουλος, ο οποίος και μου αφιέρωσε μια σειρά ποιημάτων που του ενέπνευσα. Κι εγώ έγραφα ποιήματα αλλά κρυφά από τον πατέρα μου κι όταν κάποια φορά έπεσαν στα χέρια του, ρώτησε τη μητέρα μου: εγώ το έγραψα αυτό;».

Η Άννα Γεραλή δίνει εξετάσεις στην ΑΣΚΤ και ταυτόχρονα στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού και του Θεάτρου Τέχνης, αποφοιτά από το Εθνικό και αμέσως την επιλέγει ο Αλέξης Σολομός για να παίξει τη Μέιμπελ στον «Ιδανικό σύζυγο» του Όσκαρ Ουάιλντ με τις Μαίρη Αρώνη και Βάσω Μανωλίδου. Ακολουθεί η Σόνια στον Θείο Βάνια με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και η μια παράσταση φέρνει την άλλη, έρχεται η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, ώσπου, μετά το «Όσα παίρνει ο άνεμος» με τους Μαρία Αλιφέρη, Κώστα Αρζόγλου, Άγγελο Αντωνόπουλο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ποταμίτη, σταματά να εργάζεται στο ελεύθερο θέατρο. Ήταν η εποχή που πεθαίνει η μητέρα της. Το σοκ ήταν μεγάλο για εκείνην. «Πήγα και κλείστηκα στο υπόγειο του Ιλίσια - Βολανάκη ως συνεργάτης του Μιχαήλ Μαρμαρινού και της Αμαλίας Μουτούση, περνώντας μια σειρά πολύ δημιουργικών χρόνων στο σχήμα που άφησε εποχή με τις παραστάσεις του, το 'Διπλούς Έρως'. Από νωρίς στο θέατρο, από τα 21 χρόνια μου, ευτύχησα να συνεργαστώ με σημαντικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, σε έργα ρεπερτορίου, κλασικά και σύγχρονα. Τόλμησα να δοκιμάσω πρωτότυπες επαγγελματικές σχέσεις στην ηλικία των 43 ετών και επιμένω ως παρορμητική να πιστεύω σε αυτό που νιώθω και να το ακολουθώ χωρίς να σταματώ».

Ο Συράκος και η Αίγινα

Καθοριστική στάθηκε η γνωριμία της σε νεαρή ηλικία με τον κινηματογραφιστή Συράκο Δανάλη, που εξελίχθηκε σε δυνατή σχέση ζωής. Ζήσανε τα τελευταία χρόνια στην Αίγινα, έως και τον θάνατο του Συράκου το 2017, όπου εκεί η Άννα Γεραλή δημιούργησε μια θεατρική ομάδα «με πολλές αξιώσεις», όπως λέει, πραγματοποιώντας δυο πρώτα φεστιβάλ θεάτρου.

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, το μόνο που φοβάμαι είναι η αρρώστια», ομολογεί και δεν κρύβει έναν καρκίνο του μαστού που πέρασε το 2002.

Σήμερα συναντά τον αλλοτινό συμφοιτητή της στη Σχολή του Εθνικού Λάμπρο Τσάγκα και μοιράζεται μαζί του για πρώτη φορά την ίδια σκηνή, μετά από χρόνια παράλληλης θεατρικής πορείας, ενσαρκώνοντας οι δυο τους τους ήρωες της «Φθινοπωρινής ιστορίας» με τρυφερότητα και χιούμορ.

Το Θέατρο Κνωσός, συμπληρώνοντας σαράντα χρόνια πορείας μέσα στα οποία συνεργάστηκε με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες, σε κλασικά και σύγχρονα έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, ξεκίνησε το 1978 ως Παλκοσένικο με δημιουργούς τον Χρίστο και τον Λάμπρο Τσάγκα, μπαίνει σε μια νέα εποχή και το γιορτάζει με μια νέα θεατρική σεζόν που θα είναι μια γιορτή διαρκείας στο ιστορικό θέατρο, με πολλές δράσεις, φίλους και συνεργάτες.

Οι παραστάσεις της «Φθινοπωρινής ιστορίας» είναι κάθε Σάββατο στις 8 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL