Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
"Ο Συλλέκτης" του Solup ζωντανεύει στην οδό Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ο Συλλέκτης" του Solup ζωντανεύει στην οδό Πειραιώς

Κυρίαρχη φιγούρα στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, φτιαγμένη από χαρτοπολτό, είναι ο Διονύσης, ήρωας του Solup στο πρόσφατο graphic novel “Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο” ο οποίος κρατάει ομπρέλα κι έχει στα πόδια του ένα σκυλάκι. Την αίθουσα κοσμούν ακόμη μικρές ευφυείς πινελιές εμπνευσμένες από τους πρωταγωνιστές των ιστοριών του βιβλίου, όπως το καναρίνι στο κλουβί, η σκιά του λύκου στον τοίχο και το σπίτι της Κοκκινοσκουφίτσας στο δάσος.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ, βασισμένη στο νέο έργο του δημιουργού που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό με storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες, όπου στην πρώτη παρακολουθούμε τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή και στην δεύτερη έχουμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

“Η έκθεση προβάλλει το θέμα της σχέσης γονιών και παιδιών μετά από ένα διαζύγιο”, μας εξηγούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Solup, διευκρινίζοντας πως "δεν είναι μια απλή σειρά των σελίδων του βιβλίου, αλλά κάτι αυτόνομο, που έχει δυο βασικές ενότητες, μια επιλογή που έχει και αφηγηματική σειρά, με τον κεντρικό ήρωα και το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με την καταγραφή όπου ο κακός λύκος ντύνεται γιαγιά και την εκδοχή με νεκρό λύκο". “Η παραλλαγή της παραλλαγής υπάρχει μέσα στο βιβλίο ως αλληγορία”, εξηγούσε ο δημιουργός που αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του graphic novel, μιλώντας για ένα “αδελφάκι με τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τα κινούμενα σχέδια και άλλες τέχνες που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας στα τέλη του 19ου αιώνα”. Δεν παρέλειψε επίσης να θίξει τις άπειρες ώρες που χρειάζεται ένα απλό σκιτσάκι για να γίνει, μιλώντας για “μια έκθεση που έχει πάρα πολλές προεκτάσεις και συνομιλεί με διάφορα είδη τέχνης, κλείνοντας το ματάκι με αυτές”!

Η έκθεση με διάρκεια έως και τις 17 Μαρτίου συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018».

Χαιρετισμό της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου μετέφερε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη Αποστολάκη, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν πως «η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνει και χρηματοδοτεί αυτή την έκθεση και αυτό δεν είναι μια αποσπασματική απόφαση αλλά εντάσσεται σε μια στρατηγική επιλογή που κάναμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. Μια επιλογή σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια οφείλει και μπορεί να είναι σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής στα πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής»

Ο επιστημονικός διευθυντής του Μπενάκη Γιώργος Μαγγίνης είπε πως “υπάρχει πολλές φορές η αντίληψη ότι ένα graphic novel είναι μια εύκολη λύση για να διαβάσει κάποιος μια ιστορία. Κάτι που δεν είναι αλήθεια, γιατί απλώς η εικόνα προσθέτει ένα πολλαπλό, πολυεπίπεδο και σύνθετο στρώμα ανάγνωσης επάνω στον λόγο”.

Ο Νίκος Αργύρης εκ μέρους των εκδόσεων Ίκαρος τόνισε πως “ο Solup πιάνει ένα θέμα που αγγίζει την καθημερινότητα πάρα πολλών, που για πολλούς είναι ταμπού, για άλλους είναι δύσκολο να ανοιχτούν και να μιλήσουν γι' αυτό με τους γύρω τους και περνάει μέσα από την εικόνα και το παιχνίδι νοήματα και μηνύματα τα οποία δεν θα είχαμε την δυνατότητα να τα αντιληφθούμε αν διαβάζαμε μια μυθοπλασία. Τα βιβλία αυτά έχουν έναν μαγικό τρόπο να αγγίζουν θέματα ευαίσθητα και περίπλοκα έτσι που δεν μπορεί να το κάνει ένα μυθιστόρημα".

Ο Φοίβος Σακαλής, εκ μέρους της “Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018”, μίλησε για την εναλλακτική και σύγχρονη μορφή βιβλίου, αναπάντεχο είδος και ανάγνωσμα.

Στην έκθεση προβάλλονται δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη βασισμένα στα σκίτσα και την ιστορία, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), ενώ αναμένονται και δυο ημερίδες για τα graphic novel αλλά και την προοπτική της κοινής ανατροφής των παιδιών στις 9.2 και στις 3.3 αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL