Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Άκαρπη η συνάντηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άκαρπη η συνάντηση

Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού, του καλλιτέχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη, του προέδρου του Δ.Σ. του θεάτρου Άρη Στυλιανού και αντιπροσωπείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μια συνάντηση σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με τους εκπροσώπους του ΣΕΗ να αποκαλούν την υπουργό "αγενή" και "απαράδεκτη", να θέτουν θέμα εξαρχής για την παρουσία των δημοσιογράφων και να επιμένουν ότι "το μόνο που θα κάτσουμε να συζητήσουμε είναι να πάρουμε μια απάντηση και μία δέσμευση από το ΥΠΠΟΑ ότι ο πολιτισμός στην Ελλάδα θα συνεχιστεί στο ΚΘΒΕ όχι με εργασιακές σχέσεις Μόριας" να δυναμιτίζουν το κλίμα και στο τέλος να αποχωρούν.

Επτά συνολικά συμβιβαστικές προτάσεις και με ειλικρινή πρόθεση να υπογραφεί νέα ΣΣΕ έχει καταθέσει η διοίκηση του θεάτρου από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως επισήμανε ο Άρης Στυλιανού, οι οποίες έχουν απορριφθεί χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση, με το ΣΕΗ να συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και το θέατρο να παραμένει κλειστό χάνοντας έσοδα περί τα 200.000 ευρώ.

Το θέμα που έχει προκύψει αφορά ένα περίπλοκο νομικό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με μαζικές δικαστικές αγωγές που έχουν καταθέσει 78 ηθοποιοί εναντίον του θεάτρου, τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά, για το χρονικό διάστημα 2012 - 2017, τη μείωση του 10% των αποδοχών τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία του 2010, μείωση που, σύμφωνα με την άποψη των διαδίκων ηθοποιών δεν θα έπρεπε να ισχύει.

Η συνολική αξίωση των αγωγών ανέρχεται στο ποσό των 1.654.358,50 ευρώ πλέον τόκων και επιβαρύνσεων (εισφορών, τελών κ.λπ.). Η δικαστική εκκρεμότητα, όπως επανειλημμένα έχει διευκρινιστεί, δεν επιτρέπει στον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ να υπογράψουν μια νέα ΣΣΕ χωρίς να διατυπωθεί επιφύλαξη από την πλευρά τους σε σχέση με την ορθή μισθολογική μεταχείριση των εργαζομένων ηθοποιών κατά το ανωτέρω διάστημα.

Σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να θεωρηθεί πως συνδράμουν τους διαδίκους ηθοποιούς - μέλη του ΣΕΗ προκειμένου να γίνουν δεκτές οι αγωγές τους. Ωστόσο το ΣΕΗ επιμένει σε νέα ΣΣΕ ενός έτους χωρίς αναφορά σε επιφυλάξεις.

"Την παρανομία που επικαλείστε, να γράψουν οι πολιτικοί τον νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια, δεν πρόκειται να την κάνω" είπε χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Ζορμπά στους εκπροσώπους του ΣΕΗ, ενώ άκαρπη υπήρξε και η παρέμβαση του Ανδρέα Νεφελούδη.

Το υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτει το ναυάγιο της χθεσινής συνάντησης στο ΣΕΗ επισημαίνοντας ότι "στόχος της διοίκησής του, διά της τρέχουσας συλλογικής διαπραγμάτευσης, δεν είναι η βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας των ηθοποιών - μελών του, αλλά αποκλειστικά και μόνον η παραβίαση της αρχής των ίσων όπλων και η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στις εκκρεμείς δίκες" επισημαίνοντας ότι οι κινητοποιήσεις "έχουν τη μορφή των στάσεων εργασίας ώστε οι απεργοί να εξακολουθούν να δικαιούνται και να εισπράττουν τις αποδοχές τους".

Παράλληλα υπογραμμίζει με έμφαση ότι "στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο ίδιος συνδικαλιστικός φορέας (ΣΕΗ), υπό την ίδια μάλιστα διοίκησή του, με το Εθνικό Θέατρο περιλήφθηκε ρητά η αποδοχή της εφαρμογής των ανωτέρω νομοθετικών ρυθμίσεων" και επιρρίπτει την "ευθύνη για τις κλειστές σκηνές του ΚΘΒΕ επί τέσσερις εβδομάδες  αποκλειστικά στη διοίκηση του ΣΕΗ, που τηρεί μια παράλογα αδιάλλακτη στάση οδηγώντας το θέατρο προς την απαξίωση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL