Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
H "Χώρα των Πελαργών": / H "Χώρα των Πελαργών": Εργαστήριο θαλασσινής ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H "Χώρα των Πελαργών": / H "Χώρα των Πελαργών": Εργαστήριο θαλασσινής ιστορίας

Η θάλασσα, η αρχέγονη μητέρα όλων, αποτελεί τον προνομιακό τόπο για μια παράσταση που εστιάζει με σαφήνεια στον θαλασσινό κόσμο και στην περιπέτεια που πάντα συνοδεύει ένα θαλασσινό ταξίδι - οδοιπορικό.

Με τη θάλασσα λοιπόν ως εννοιολογικό και σκηνικό πλαίσιο, η ιστορία που διαδραματίζεται αρχίζει σε ένα ερημικό νησί με μια μαϊμού, έναν γλάρο και έναν ναυαγό, οι οποίοι αποφασίζουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στον ωκεανό με την αυτοσχέδια βάρκα τους και μια μπανανιά για κατάρτι μέχρι να φτάσουν στη “Χώρα των Πελαργών”.

Η μακροσκελής ιστορία της Ήβης Σοφιανού, που τη γνωρίζουμε από τη «Φρουτοπία» και «Του Κουτιού τα Παραμύθια», ανέβηκε διασκευασμένη από τη νεανική ομάδα Νεάπολις στο Θέατρο 104.

Η παράσταση χειρίζεται με ειλικρίνεια και ζωντάνια το κείμενο και σε αυτό συνηγορούν σημαντικά τόσο η ενεργητικότητα των ηθοποιών όσο και η εκλεπτυσμένη δουλειά που έγινε στα σκηνικά και τα κοστούμια, που ενισχύουν τη σκηνοθετική σύλληψη (σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Α. Κομπόγιωργας). Καλοδουλεμένες χρωματικές παλέτες, έξυπνο στήσιμο σκηνικών, που χρησιμοποιούνται ευέλικτα και σημαίνονται ποικιλοτρόπως. Σκηνικά αντικείμενα και ενδυματολογικά αξεσουάρ έχουν κατασκευαστεί με προσοχή και ισχυρή στιλιστική άποψη. Στην παραστασιακή απόδοση συνεπικουρούν οι φωτισμοί οι οποίοι ενισχύουν το παριστώμενο γεγονός στα σημεία που χρειάζεται, όπως επίσης η μουσική (Ν. Κουλούρη) και τα ηχητικά εφέ (Α. Δελαπόρτα).

Η Ήρα Ρόκου ενσαρκώνει τον ρόλο της μαϊμούς χαριτωμένα και με φρεσκάδα, ο Πέτρος Λιόντας στον ρόλο του ναυαγού λειτουργεί με συνέπεια, αλλά χωρίς εξάρσεις, ενώ ο Κλέαρχος Παπαγεωργίου ως γλάρος αποδίδει με υποκριτικά ημιτόνια και ευαισθησία τόσο κινητική όσο και γλωσσική τον ρόλο του.

Η συγκίνηση, το χιούμορ, η πολύ καλή χρήση της ελληνικής ισορροπούν την εν μέρει μακρηγορία και την αίσθηση ότι σε μερικά σημεία η ιστορία εμφανίζει κάποιες ασυνέχειες και χάσματα.

Η “Χώρα των Πελαργών” είναι μια παράσταση για παιδιά, που σχεδιάστηκε με ευαισθησία και καλαισθησία. Χαρακτηρίζεται από πυρήνες παραστασιακού πειραματισμού που τίθενται μέσα σε μια γραμμική ανάπτυξη, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στη σκηνική οργάνωσή της. Η έμφαση σε λεπτομέρειες υψηλής αισθητικής καθώς και η ολοκληρωμένη παρουσίαση μιας ιστορίας είναι εξάλλου και το προνομιακό πεδίο στο οποίο η ομάδα Νεάπολις πρέπει να επιμείνει στις επόμενες θεατρικές δράσεις της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL