Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Εντός 15 ημερών ο νόμος προστασίας των αρχαιολογικών χώρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εντός 15 ημερών ο νόμος προστασίας των αρχαιολογικών χώρων

Εντός μίας - δύο εβδομάδων κατατίθεται νομοσχέδιο που θα αποσαφηνίζει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μεταβιβάζονται στο υπερταμείο ανακοίνωσε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

"Επιμένετε στη μεταβίβαση κυριότητας η οποία δεν έγινε ποτέ και επιμένετε σε ανακρίβειες. Δεν αναγνωρίζετε στο ελάχιστο ότι εξαιρέθηκαν τα ακίνητα και ότι, επομένως, μετά την ταυτοποίησή τους, προχωρούμε σε νομοθέτηση. Ελπίζω τη νομοθέτηση αυτή, την οποία τόσο πολύ μας λέτε ότι διακαώς περιμένετε, να την ψηφίσετε κιόλας όταν θα έρθει -πάρα πολύ σύντομα- με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που θα έχει κατατεθεί στις επόμενες μία - δύο εβδομάδες", είπε χαρακτηριστικά η υπουργός στη βουλευτή της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

"Με τη νομοθέτηση που θα κάνουμε σύντομα θα μπορούμε να έχουμε και την πλήρη προστασία τους. Αυτή είναι η κατάσταση όσο και να μη σας αρέσει. Μέσα σε αυτό το διάστημα που χρειαζόταν διοικητικά να λύσουμε προβλήματα για την ταυτοποίηση, εσείς συνεχίζετε να λέτε ότι δεν κάναμε τίποτε. Τώρα που θα προχωρήσουμε και στη νομοθέτηση να δούμε τι άλλο θα έχετε να μας πείτε" πρόσθεσε η Μ. Ζορμπά.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε ότι δίνονται στο υπερταμείο "πάνω από 2.300 κωδικοί μνημείων, άρα πολιτιστικών αγαθών, τα οποία έχετε εκχωρήσει στο υπερταμείο". "Είναι 2.330. Σας έχω ξαναδιορθώσει νομίζω. Μπερδεύετε λίγο τον αριθμό. Ας θυμόμαστε τους αριθμούς, γιατί θα δούμε σε λίγο τον κατάλογο των ταυτοποιημένων" τη διόρθωσε η Μ. Ζορμπά και υπενθύμισε τα τρία πράγματα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ:

α. "Εξαιρέσαμε το 2016 τους αρχαιολογικούς χώρους".

β. "Τους καταγράψαμε και τους ταυτοποιήσαμε".

γ. "Νομοθετούμε τώρα, ώστε να υπάρχει μια διαρκής προστασία προκειμένου, αν προκύψει οποιοσδήποτε κίνδυνος, να μπορεί να αντιμετωπιστεί".

"Ακολουθήσατε τον δρόμο του ξεπουλήματος και της απαξίωσης. Η υπόθεση του υπερταμείου και της εκχώρησης της κυριότητας, αλλά κυρίως της εκμετάλλευσης χιλιάδων πολιτιστικών αγαθών σας εκθέτει ανεπανόρθωτα. Εκχωρείτε τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας χωρίς αιδώ, αλλά απολύτως συνειδητά" επέμεινε η βουλευτής της Ν.Δ. Την πλήρη απόσυρση της διάταξης για την απόδοση των ακινήτων στο υπερταμείο ζήτησε λίγο αργότερα στην Ολομέλεια η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου.

Όταν μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα της Πλάκας...

"Καλό θα ήταν να μην είχατε βάλει την υπογραφή σας σε μεταβίβαση κυριότητας, γιατί τότε θα ήσασταν πιο αξιόπιστη. Τα ακίνητα της Πλάκας όμως μιλάνε" της υπενθύμισε η υπουργός Πολιτισμού. "Στην Πλάκα τα ακίνητα αυτά ήταν απαλλοτριωμένα. Δεν ήταν καν ιστορικά κτήρια. Δεν μιλάμε, λοιπόν, ούτε για αρχαιολογικούς χώρους, όπως έχει γίνει σήμερα, ούτε για μνημεία και δεν μιλάμε καν για ιστορικά κτήρια. Μιλούσαμε για απαλλοτριωμένα κτίρια που ανήκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και τα οποία μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ήταν ελληνική κρατική οντότητα υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους" δικαιολογήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη.

"Δεν μπορείτε να κάνετε μια αυτοκριτική για την ίδια την υπογραφή σας και τη μεταβίβαση ακινήτων. Αυτό δείχνει και τον βαθμό ευθύνης τον οποίο δηλώνετε δημόσια. Λυπάμαι πραγματικά για το ζήτημα" έκλεισε τη συζήτηση η Μ. Ζορμπά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL