Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Λαός και Κολωνάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαός και Κολωνάκι

Του Άγγελου Μανταδάκη

Μία από τις νεότερες συνοικίες της Αθήνας στο κέντρο της πόλης βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της λεωφόρου Πανεπιστημίου και του Μεγάρου Μουσικής ανατολικά, της οδού Σίνα και της συνοικίας της Νεάπολης βορειοδυτικά. Το Κολωνάκι οφείλει την ονομασία του στη μαρμάρινη πλάκα (ύψους 2 μ. και 30 εκ.) που αναστηλώθηκε δίπλα από τη Δεξαμενή. Οι πλάκες αυτές (κολωνάκια) είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης στα οποία κατέληγαν οι λιτανείες των Αθηναίων οι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τους θεούς ώστε να αποτρέψουν τις συμφορές για την πόλη τους.

Το Κολωνάκι έγινε διαχρονικά το σύμβολο του πλούτου και της δύναμης της αριστοκρατίας. Λόγω της γειτνίασής του με τα ανάκτορα, τη Βουλή και άλλα δημόσια κτήρια, απέκτησε ιδιαίτερη αξία με αποτέλεσμα να καταστεί η πιο ακριβή συνοικία της Αθήνας. Έτσι οι σχεδόν ομόηχες λέξεις Κολωνός και Κολωνάκι έγιναν «δίδυμο» που απασχόλησε πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και άλλους διανοούμενους και συμβόλιζε τις ταξικές αντιθέσεις της πόλης. Μια διασκευή του «δίδυμου» Κολωνού - Κολωνάκι ήταν ο τίτλος της ελληνικής κωμωδίας «Λαός και Κολωνάκι», με την αξέχαστη ερμηνεία του ομότιτλου τραγουδιού από τη Μαίρη Λίντα: «...όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη, και όλοι έχουμε καρδιά, λαός και Κολωνάκι...».

Μια παλιότερη ονομασία του Κολωνακίου ήταν «Κατσικάδα» και οφειλόταν στην παρουσία πολλών γαλατάδων στις πλαγιές του Λυκαβηττού, που έβοσκαν τις κατσίκες τους και πουλούσαν το γάλα.

Στην διάρκεια των Δεκεμβριανών στο Κολωνάκι είχαν εγκατασταθεί το αρχηγείο των βρετανικών στρατευμάτων που είχαν επέμβει στη χώρα καθώς και η υποτακτική σε αυτούς κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Αυτός ήταν και ο λόγος που στον λαό της Αθήνας επικράτησε η ονομασία «Σκομπιάδα», από το όνομα του στρατηγού Σκόμπι που διοικούσε τις βρετανικές δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL