Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το πέταγμα της Λυρικής προς το εξωτερικό...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πέταγμα της Λυρικής προς το εξωτερικό...

Γ. Κουμεντάκης και Α. Δρακόπουλος στον τρίτο εξώστη της κεντρικής αίθουσας της ΕΛΣ

Της Μάνιας Ζούση

“Το Ίδρυμα Νιάρχου προχωρά σε μια καινούργια δωρεά προς την Εθνική Λυρική Σκηνή, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τεσσάρων χρόνων, για να περιλάβει βασικά την εξωστρέφεια της Λυρικής και να καλύψει τα προγράμματα για τον εορτασμό διακοσίων χρόνων από το 1821” ανακοίνωνε χθες το πρωί ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σκορπώντας χαμόγελα ικανοποίησης σε όσους παραβρέθηκαν στον τρίτο εξώστη της κεντρικής αίθουσας της ΕΛΣ.

Ο Α. Δρακόπουλος επισήμανε ότι η δωρεά “έρχεται κυρίως σε ανταπόκριση του θαυμάσιου έργου που κάνει η Λυρική Σκηνή”, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι με τον Γιώργο Κουμεντάκη μοιράζονται το ίδιο όραμα. Τόνισε τη σημασία γνωριμίας του κοινού έξω από την Ελλάδα “του εξαίρετου έργου που κάνει η Λυρική και σε ανθρώπινο δυναμικό και καλλιτεχνικά προγράμματα. Είναι ένας θησαυρός που πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίσει ο κόσμος και εκτός Ελλάδας” υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης, αφού ευχαρίστησε για την “πολύ μεγάλη προσφορά”, έδωσε το στίγμα και τους άξονες της δωρεάς. “Νομίζω πως αυτή η συμβολή του Ιδρύματος θα μας δώσει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε, να πετάξει η Λυρική προς το εξωτερικό" τόνισε. Αναφέρθηκε στην επίσημη έναρξη της ΕΛΣ με τη συμμετοχή της Αγνής Μπάλτσα, γνωστοποιώντας πως “ένα πρωτόγνωρο κύμα ενδιαφέροντος άρχισε να εκδηλώνεται από το εξωτερικό. Φίλοι της όπερας από όλη την Ευρώπη ήθελαν να βρεθούν στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι παραστάσεις της 'Ηλέκτρας' να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής ξένων θεατών στην ιστορία της ΕΛΣ. Το ίδιο έγινε με τον 'Μαγικό Αυλό' του Μπάρι Κόσκι αλλά και τη 'Λουτσία Ντε Λα Μερμούρ' της Κέιτ Μίτσελ. Η τάση συνεχίστηκε μεταξύ άλλων και στα δύο έργα του Γιάνατσεκ και στην 'Κάρμεν' με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι”.

Ο Γ. Κουμεντάκης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει η έλευση της “Λαίδης Μάκβεθ του Μτσενσκ” με τη Φανί Αρντάν, διευκρινίζοντας πως “μέσα από τα παραδείγματα διαφαίνεται πως με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουμε, το οραματικό καλλιτεχνικό μας στίγμα και τη σημασία που δίνουμε στην πρωτογενή παραγωγή μέσα από αναθέσεις νέων έργων, πρωτοποριακές συνεργασίες με φορείς άλλων τεχνών και τη λειτουργία της Εναλλακτικής έχει αρχίσει να διαχέεται το στίγμα μας και εκτός Ελλάδας, παράλληλα με την ενθουσιώδη ανταπόκριση του ελληνικού κοινού”.

Η νέα ταυτότητα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ υποστήριξε πως “η νέα καλλιτεχνική ταυτότητα της Λυρικής Σκηνής συνομιλεί επί ίσοις όροις με τα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και η νέα, τετραετούς διάρκειας δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου έρχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη διεθνή παρουσία μας και να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα. Δέσμευσή μας, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τετραετούς σχεδίου, του οποίου οι άξονες είναι οι συμπράξεις, συμπαραγωγές, συνεργασίες με σημαντικά λυρικά και όχι μόνο, θέατρα, μπαλέτα και ομάδες χορού από όλο τον κόσμο σε παραγωγές με μοναδικό καλλιτεχνικό στίγμα που μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την καλλιτεχνική μας ταυτότητα". Γνωστοποίησε ότι στο πρόγραμμα των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζονται για το 2021 νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ενώ κεντρικός στόχος του αφιερώματος θα είναι να αναγνωστεί η ελληνική επανάσταση ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός και να καταδειχθεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις. Ο Γιώργος Κουμεντάκης ευχαρίστησε κλείνοντας με τη φράση “με την ελπίδα ότι το ζήτημα της κάλυψης του ποσού των λειτουργικών εξόδων προς το ΚΠΙΣΝ θα λυθεί σύντομα από την ελληνική Πολιτεία”!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL