Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποχαιρετισμός στον "εργάτη του θεάτρου" Γιώργο Μοσχίδη

“Σπουδαίος ηθοποιός και ευγενής άνθρωπος”, είναι τα λόγια ομοτέχνων και συνοδοιπόρων, που προσδιορίζουν και συνοδεύουν τον Γιώργο Μοσχίδη, ο οποίος απεβίωσε ,παραμονή Χριστουγέννων, σε ηλικία 87 ετών...

“Σπουδαίος ηθοποιός και ευγενής άνθρωπος”, είναι τα λόγια ομοτέχνων και συνοδοιπόρων, που προσδιορίζουν και συνοδεύουν τον Γιώργο Μοσχίδη, ο οποίος απεβίωσε ,παραμονή Χριστουγέννων, σε ηλικία 87 ετών και η πολιτική του κηδεία τελείται αύριο Σάββατο στις 11 το πρωί. Από την παλιά καλή γενιά των καλλιτεχνών που δούλεψαν σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες για την τέχνη τους που ήταν η ζωή τους. Παθιασμένος με τη δουλειά του ηθοποιού, ο Μοσχίδης δεν έκρυβε πως όταν την κάνεις με ήθος, μπορεί να σου χαρίσει αυτά που δεν μπόρεσες να βρεις στη ζωή σου, ισορροπώντας έτσι με καλύτερο τρόπο. Μανιώδης «εργάτης του θεάτρου», που υπηρέτησε περισσότερο από πενήντα χρόνια, ξεκίνησε δουλεύοντας σε μπουλούκια και περιοδεύοντες θιάσους.

Γιος καπνεργάτη, γεννημένος στην Καβάλα το 1931, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης, κάνοντας την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση το 1952 με τον θίασο Αρώνη - Μανωλίδου στο έργο «Ρομάντζο» καθώς και το Θέατρο Μουσούρη. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, καθώς και σκηνοθέτες της εποχής, από τον Ροντήρη έως τον Μινωτή και τον Κουν, παίζοντας όλα τα είδη, ενώ διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.

Η συνεργασία του με το σινεμά ξεκίνησε το 1958 με την ταινία “Διακοπές στην Αίγινα” και συνεχίστηκε τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Για τη συμμετοχή του στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Χάππυ Νταίη”, τιμήθηκε με το βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1976.

Το ταλέντο και το ιδιόμορφο χιούμορ του, που έφτανε έως και τον βαθύ αυτοσαρκασμό, τον έκανε να ξεχωρίζει σε ό,τι πρωταγωνιστούσε. Αξέχαστη η συμμετοχή του στα σίριαλ “Απόστολος και μόνος” και “Ψεύτης παππούς” του Παναγιώτη Μέντη, που χαρακτηρίζει τη συνάντησή του με τον Γιώργο Μοσχίδη “μεγάλο δώρο”. Σχολιάζει μάλιστα χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο fb: “Τον έβλεπα και τον άκουγα να παίζει κι ήταν σαν να είχαμε συνεννοηθεί τον τρόπο, τον ρυθμό, την παραμικρή λεπτομέρεια στο ζωντάνεμα των λέξεων. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που γνωριστήκαμε. Για μένα δεν φεύγουν αυτοί οι καλλιτέχνες, δεν φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι”.

Ο δημοφιλής ηθοποιός είχε τιμηθεί με το βραβείο β' ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα». Για το σύνολο της προσφοράς του στο θέατρο είχε παραλάβει το Βραβείο Αιμίλιος Βεάκης.

Ο Γιώργος Μοσχίδης είχε αναπτύξει και σημαντική συνδικαλιστική δράση μέσα από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, όπου υπήρξε γενικός γραμματέας.

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του τον Γιώργο Μοσχίδη “σημαντικό ηθοποιό του θεάτρου, που ανήκει στη γενιά εκείνη που διαμόρφωσε το τοπίο του μεταπολεμικού θεάτρου στην Ελλάδα. Το αφήγημα της ζωής και η πορεία του ήταν συντονισμένα με τις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες της χώρας - τις διώξεις και τις εξορίες, τη βαριά σιωπή που σκέπαζε τις οικογένειες των αριστερών. Από μια τέτοια οικογένεια καταγόταν ο Μοσχίδης” σημειώνει.

Μ.Ζ.

Δείτε όλα τα σχόλια